Web sitesi trafiği ile kullanıcılar arasındaki fark nedir?

IS 151116 trafik vs kullanicilar 700

Günümüzde web siteleri trafiklerini artırmak için çok kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Bu büyük yarışın sebebi elbette aramalarda daha üst sıralarda yer almak ve daha fazla tıklanmak. Özellikle e-ticaret siteleri için yüksek tıklanma oranları hayati önem taşıyor. Ancak kimi zaman bu çalışmalar devam ederken web sitesi kullanıcılarının siteye olan sadakatine yönelik çalışmalar yapmak gözden kaçabiliyor. Sadık kullanıcıları olmayan, ama yüksek tıklanma oranı olan web siteleri ise zamanla bazı sorunlarla karşılaşabiliyor.

Herhangi bir web sitesi için bu sorunlar, sayfalar arasında hızlı geçişler ve içeriklerin tamamının incelenmemesi gibi durumlardan oluşuyorken, bir e-ticaret sitesi için düşük satış oranları anlamına gelebiliyor. Bu yüzden sıradan bir web sitesi trafiği ile sadık kullanıcılar arasındaki farkı iyi kavramak ve çalışmalara her iki yönde de şekil vermekte büyük fayda var. Peki bu konuyu nasıl ele almalı, en doğru çalışma nasıl yapılmalı?

Web sitesi trafiği nedir?

Web sitesi trafiği, en yalın haliyle siteye tıklayan kişilerin sayısı demektir. Bu sayı tekil tıklamalar ya da toplam tıklamalar üzerinden ölçülebilir ve takip edilebilir. Yüksek trafik, web siteleri için tek çok fazla şey ifade etmezken trafiği sağlayan kullanıcıların hareketleri analiz edilip kullanıcı deneyimini geliştirme yönünde çalışmalar yapılırsa, yüksek trafik oranları gelecekte web sitesi için çok verimli hale gelebilir.

Sadık kullanıcı nedir?

Sadık kullanıcılar, web sitesi o kişiye erişmek için ekstra gayret sarf etmese de düzenli aralıklarla siteye giriş yapan, içerikleri takip eden, belli bir süre içerikleri inceleyen kişilerdir. Bu kullanıcılar web sitesinin trafiğini de elbette artırırlar. Hatta sadakat geliştirme çalışmasını başarıyla yürüten bir web sitesi günlük stabil bir trafiğe erişip bunun üzerine optimizasyon, reklam ve sosyal medya çalışmalarıyla ekstra trafik ekleyebilir. Peki sadık kullanıcıların sayısını artırmak için ne tarz çalışmalar yapılabilir?

1) Kullanıcıların isteklerine verilen karşılıklar mutlaka ödüllendirilir

Kullanıcıların tekrar tekrar siteyi ziyaret etmeleri için onların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yol almak gerekli. Bunu sağlamak için öncelikle dilek ve şikayetlere öncelik vermek, sonrasında ise kullanıcıların web sitesi içindeki davranışları analiz edilerek eğilimlere göre bir harita çizmek sadakati artırabilir.

2) Görseller içeriğe olan ilgiyi artırır

Kaliteli ve bol görsel, içeriğe olan ilgiyi genellikle artırmakta işe yarabiliyor. Çünkü özellikle Türkiye’de metin ağırlıklı içeriklerdense görsel odaklı içerikler daha fazla tıklanıyor. Bu yüzden Türkçe içeriklerin olduğu bir web sitesinde çok fazla metnin ve az görselin olması, hem kullanıcıların içerikleri baştan sona incelemeyecekleri hem de siteden kolayca sıkılabilecekleri anlamına gelebiliyor.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

3) Kolay okunan metinler kullanıcıları yormaz

Her ne kadar eğilim, az okuma/çok izleme üzerine kuruluysa da çoğu web sitesinin belli oranda metne ihtiyacı olabiliyor. Üstelik zaman zaman uzun metinlerle de gerekli açıklamalar yapmak durumunda kalınabiliyor. Bu durumda okuyucuyu sıkmamak ve kaybetmemek için yazının kolay okunabilir olmasına özen gösterilmeli. Bunu da maddeler kullanarak, kısa paragraflar oluşturarak ve ara başlıklar kullanarak sağlamak mümkün olabilir.

4) Güvenlik sistemleri kullanıcıları rahatlatır

Özellikle e-ticaret sitelerinin dikkat etmesi gereken noktalardan bir diğeri ise güvenlik sistemleri. İnternet üzerinden kredi kartı bilgileri paylaşımı konusunda kendini güvende hisseden kullanıcılar, o siteden alışveriş yapmaya devam edebilirler. Güvenliğinden şüphe edilmeyen birçok e-ticaret sitesi, sadece daha güvenilir olduğu için bile tercih nedeni yaratabiliyor. Bu nedenle sizin de öncelikli olarak kullanıcılarınızın güvenliğini sağlamanızda fayda var.

Web siteleri için trafik oranlarını artırmak her ne kadar büyük önem taşıyor olsa da aktif ve sadık kullanıcılara sahip olmak da bir o kadar gerekli. İki tarafa da gereken önemi verip gereken iyileştirmeler yapıldığında ise başarı kaçınılmaz olabiliyor. Ancak bunun için öncelikle kullanıcı beklentilerini karşılayan, kaliteli altyapıya sahip bir e-ticaret sitesine sahip olmanız gerekiyor. Eğer siz de kullanıcılarınızı memnun edecek bir online mağaza oluşturmak istiyorsanız IdeaSoft’un ücretsiz demo talebini inceleyebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)