E-ticaret sitenizin dönüşüm oranları düşük mü? İşte 4 muhtemel nedeni…

IS 160915 donusum orani 1 680

E-ticaret sitesi sahipleri, genellikle müşterilerin alışveriş sepetini terk etmelerini istemez. Bu nedenle; özellikle de e-ticaret sitelerinin dönüşüm optimizasyonunu gerçekleştirmiş girişimciler, müşterilerin ürün satın almadan alışveriş sepetini terk etmelerini büyük bir sorun olarak görebilir.

Fakat bir e-ticaret işletmecisi olarak siz, ‘müşterilerin alışveriş sepetini terk etmelerine’ dair bakış açınızı değiştirip, onu heyecanlı bir mücadele olarak görebilirsiniz. Çünkü eğer müşterilerin alışveriş sepetini terk etmelerine farklı bir açıdan bakabilirseniz; bu sorundan çok değerli dersler çıkarıp, yeni bilgiler öğrenebilir ve onu bir fırsata dönüştürmeyi de başarabilirsiniz.

IdeaSoft olarak, e-ticaret sitenizde düşük dönüşüm elde etmenizin 4 önemli nedenini sizler için değerlendirdik.

1. Dönüşüm optimizasyonunu yeterince önemsememe

Dönüşüm optimizasyonu; e-ticaret sitenizin potansiyel ve var olan müşterilerinin, daha fazla satın alma yollarını araştırdığı için, yüksek satışa giden yolda son derece önemli. Fakat o aynı zamanda; araştırmayı, analizi ve dönüştürülemeyen trafiği optimize eden, titiz ve zahmetli bir süreç.

E-ticaret sitenizin satışlarını artırmak için daha çok trafiğe değil; sitenizi geliştirmeye ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle; dönüşüm optimizasyonu teknikleriyle, e-ticaret sitenizin bu güne kadar aldığı trafiği dönüştürerek, onun satışlar konusundaki etkililiğini artırabilirsiniz.

Bunun için, e-ticaret sitenizi geliştirmeniz adına belirlenen değişiklikleri test etmeniz ve bunu sabırla sürdürmenizi öneririz. Bu konuda dönüşüm oranı optimizasyonu uzmanları; çok parlak sonuçlar doğurabilen, gerçekten etkili bir yöntem olan A/B testinden yararlanıyor. Çünkü A/B testi ile bir e-ticaret sitesinin farklı sürümleri denenerek birbirleriyle karşılaştırılabiliyor ve en yüksek dönüşümü sağlayan seçeneği kullanılabiliyor.

2. Müşterilerle ilgili detaylı bilgi edinmemek

E-ticaret sitenizin var olan ve potansiyel müşterilerinin kimler olduklarını ve neler yaptıklarını bilmeniz son derece önemli. Çünkü müşterilerin kim olduklarını çok iyi kavramak, daha fazla satış elde etmenizin en etkili yollarından biri. Ve satışlarınızı da ancak, müşterilerin ‘kişiliğini’ belirleyerek artırabilirsiniz.

Dijital pazarlamada, ‘sitenizde belirli bir eylemde bulunmasını istediğiniz ideal ziyaretçiye’ “kişilik” (persona) adı verilir. Dijital pazarlama uzmanları müşterileri farklı segmentlere ayırırken; yaş, gelir, yer, cinsiyet vb. demografik özelliklerini kullanırlar. Google Analytics de dahil olmak üzere farklı analitik platformlar, müşteri demografisini anlamanızı sağlayabilir.

3. Müşteri satın alma döngüsüyle ilgili bilgi eksikliği

E-ticaret sitenizin, müşterilerin satın alma döngüsünün doğru noktasında olmaması; onların dönüşümünü sağlayamamanızın da bir nedeni olabilir. “Müşteri satın alma döngüsü”, ‘müşterilerin bir ürünü satın almayı düşündükleri süreci’ gösterir ve beş temel evreden oluşur:

a. Kavrama

Müşteri herhangi bir ürüne/hizmete ihtiyacı olduğunu veya belirli bir ürünü/ hizmeti istediğini kavrar.

b. Karşılaştırma

Müşteri ürünü veya hizmeti temin edeceği çeşitli yerleri dikkatle inceler ve onları birbirleriyle karşılaştırır.

c. Değerlendirme

Müşteri kendi özel ihtiyaçları ve durumu açısından en güvenli kararı vermek için, kendisi açısından en iyinin hangisi olduğu konusunda bir değerlendirme yapar.

d. Karar verme

Müşteri kararını verir ve kararı doğrultusunda harekete geçer.

e. Sürdürme

Müşteri deneyiminden hoşnuttur. Bu nedenle, ileride bir gün deneyimini yinelemeye karar verir.

Müşteri satın alma döngüsünün temelinde; bir müşterinin, tek bir seferde, döngüsünün sadece bir noktasında olabilmesi yer alır. Bu gerçeği kabul etmek ise, dönüşümü sağlanmamış müşterileri fark etmenizi sağlayabilir. Yani müşterilerin kavrama, karşılaştırma veya değerlendirme evrelerinden birinde olmaları; onların dönüşümünü sağlayamamanızın nedeni olabilir.

Fakat bu aslında ‘olumsuz’ değil; satın alma döngüsü konusunda önemli bir ders olabilir. Çünkü bu sayede, ‘kaybettiğiniz’ dönüşümün; hiç de ‘kayıp’ olmayabileceğinizi fark edersiniz. Yani ‘kaybettiğiniz dönüşüm’; aslında, satın alma döngüsünün “kavrama” evresinde olan bir müşterinin gelecekteki dönüşümü olabilir ve bunu anlamak da sizin, daha güvenli pazarlama kararları almanızı sağlayabilir.

4. Müşterileri yeterince tanımama

E-ticaret sitenizde, potansiyel müşterilerinizin neden rakiplerinizin sitelerini tercih ettiğini anlamanız için; öncelikle bir rekabet analizi yapmanızda büyük yarar var.

Rekabet analizi yaparken; kendi sitenizi çözümlemek için kullanabileceğiniz, çoğu ücretsiz olan araçlardan yararlanabilirsiniz. Bu araçlar ve teknikler size; rakiplerinizle ilgili önemli bilgiler sunarak, rekabetin kontrolünü elinize almanızı sağlayabilir. Ve rakiplerinizle ilgili bilginiz çoğaldıkça; onlarla rekabet etmeniz ve onların önüne geçmeniz de kolaylaşır.

Paylaştığımız ipuçlarından yararlanarak, siz de e-ticaret sitenizin dönüşüm oranını artırabilirsiniz. IdeaSoft, satışlarınızı ve kârlılığınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)