Sepeti terk edenlere yönelik e-posta pazarlama nasıl yapılır?

sepeti terk edenlere eposta

Daha önceki yazılarımızda hatırlatma e-postası göndermenin öneminden bahsetmiştik. Hatırlatma e-postaları sepeti terk eden kullanıcıları tekrar siteye çekerek onları alışverişe yönlendirmek için kullanılan pazarlama araçlarından biri.

Bu yazıda da sepeti terk edenlere yönelik e-posta çalışmalarının nasıl yapılabileceğini ele alıyor olacağız. Tüketiciler farklı nedenlerle sepetlerine ürün ekleseler de satın almaktan vazgeçebiliyorlar.

Sepeti terk ettikten sonra bazen bu ürünleri unutabiliyorlar. Bu nedenle de markaların bu ürünlerin takibini yapması ve sepette ürün bırakan kullanıcılara ulaşmaları geri dönüşümlerini artırmak için oldukça önem taşıyor.

Kontrol listesi

Öncelikle tüketicilerin alışveriş sepetini terk etmelerinin başlıca nedenlerini ele alalım.

  • Satın almaya hazır değildirler
  • Karmaşık ödeme sayfaları
  • Kargo ücretlerinin pahalı olması
  • Kargo bilgilerinin ödeme sayfalarının çok ilerisinde gösterilmesi
  • Ürünü kaydetmek ve sonra alışveriş yapmak istemeleri

Başlıca nedenleri ele aldıktan sonra, siteniz üzerinde kontrol etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor.

  • Ödeme sayfalarınız yeterince kolay anlaşılabilir mi? Tüketici mümkün olan en az adımda ödeme işlemlerini tamamlayabiliyor mu? Eğer bu aşamalar sıkıntılıysa, bu sorunları çözmeye çalışabilirsiniz.
  • İade politikanızı açıkça belirtiyor musunuz? Kullanıcılar bu politikayı ne kadar doğru bir şekilde anlıyor? Bu politikanız, ödeme sayfalarında tüketiciye doğrudan sunuluyor mu?
  • Kargo ücretleriniz açık bir şekilde ödeme sayfasının başında kullanıcıya sunuluyor mu? Belli bir miktarın üzerinde alışveriş yapıldığında ücretsiz kargo sunuyorsanız, ödeme sayfasının başında bu bilgiyi kullanıcı ile paylaşıyor musunuz? Tüketiciler kargo ücreti ödememek için, biraz daha alışveriş yapabilirler. Bu nedenle tüketicilere bu mesajı vermenizde fayda var.

Site üzerindeki kontrollerinizi yaptıktan sonra hatırlatma e-postası için çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

Sepette bırakılan ürünleri inceleyin

Sepeti terk edenlere hatırlatma e-postası gönderirken yapmanız gereken birincil işlem onların sepetlerinde bıraktıkları ürünleri incelemek olacaktır. Tüketicilere, sepetleri dışındaki ürünlerle ilgili bir e-posta göndermeniz bu anlamda onları alışverişe yönlendirmeyebilir.

Bu nedenle sepeti terk eden tüm kullanıcılarınıza yönelik böyle bir çalışma yapmak herbirinin ayır ayrı ilgisini çeker.

Bir şablon hazırlayın

Hatırlatma e-postalarında kullanmak üzere bir şablon hazırlayın. Birkaç farklı tasarım üzerinden kullanıcılara farklı ürün kategorilerine göre farklı e-postalar gönderebilirsiniz.

Bu taslaklarda kullanacağınız metin kalıplarını, görsel yerlerini ve alışverişe yönlendirme butonlarını düzenleyebilirsiniz.

Hangi ürünleri bıraktıklarını onlara hatırlatın

Terk edilen ürünleri bulduktan sonra, tüketicilere hangi ürünleri sepetlerinde bıraktıklarını hatırlatan bir metin hazırlayın. Bu ürünlerin, alışveriş sepetlerinde hala durduğunu ve satın almaları için onları beklediğini belirtin.

Böylelikle ürünleri unutan ya da başka bir sebeple siteyi terk eden tüketiciler, siteye gelerek tekrar ürünleri aramak zorunda kalmayacaklarını bilirler.

Doğrudan satışa yönlendirme linki koyun

Gönderdiğiniz e-postada tüketicilere ürünleri hatırlattıktan sonra bir de ürünlerin satın alma sayfasına yönlenen bir link koyun. Böylelikle tüketici e-posta üzerindeki linkten doğrudan ödeme sayfasına gitmiş olur ve vakit kaybetmeden alışverişini tamamlar.

Tüketicilerin tekrar sitenize geldiğinde atacağı adımları ne kadar azaltırsanız, o kadar kısa sürede satışlarınızı gerçekleştirmiş ve kullanıcı deneyimini artırmış olursunuz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Ürün görsellerini ekleyin

Hazırladığınız e-postalarda sepette bırakılan ürünlerin görsellerini de ekleyin. Sadece ürün adı yazmak ya da ürün adı da vermeden sepetinizde ürünler kaldı gibi bir yaklaşımda bulunmak tüketicinin ihtiyacını karşılamaz ve ürünleri hatırlatmaz.

Bunun önüne geçmek için de ürün görsellerinden yararlanabilirsiniz. Bu, hem e-postalarınızın daha dolu hem de daha bilgilendirici olmasını sağlar.

Mobile uyumlu olun

Yine daha önceki yazılarımızda mobile uyumlu e-postaların öneminden bahsetmiştik. Artık tüketicilerin büyük bir kısmının mobil cihazları üzerinden e-postalarını kontrol ettiğine değindik. Bu durumda göndereceğiniz hatırlatma e-postalarının da mobile uyumlu olması oldukça önemli.

İndirim sunun

Hatırlatma e-postalarında indirim sunmak da tüketicilerin dikkatini çekmek için başka bir yöntem. Tüketicilere gönderdiğiniz ilk e-postada bir indirim sunmanıza gerek olmayabilir; ancak hatırlatma e-postası göndermek tek seferlik bir çalışma değildir.

Tüketicinin alışveriş kararı daha uzun sürebilir. Bu durumda da birden fazla gönderi yapmanız gerekebilir. Birden fazla gönderi yaptığınızda da tüketicinin ilgisini çekmek için ona bir indirim sunabilirsiniz.

İkinci e-postadan itibaren indirim oranınızı artırabilirsiniz. Örnek olarak yüzde 10’luk bir indirimle başladıysanız, ikinci gönderi de yüzde 20’ye kadar çıkabilirsiniz. Tabii ki burada indirim oranlarınızı belirlerken doğru bir strateji ile yaklaşarak şirketinizin de zarara uğratmamalısınız.

İlerleyen günlerde de hatırlatma e-postası göndermek için en ideal zaman aralıklarının üzerinde duracağız.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)