SEO’da rakip analizi neden önemlidir ve nasıl yapılır?

seo rakip analizi

SEO çalışmalarınızı yaparken rakip firmaların çalışmalarını incelemek ve SEO stratejilerinizi bu analizler doğrultusunda yapmanız e-ticaret firmanız için oldukça önemlidir. Sadece kendi sitenizde yaptığınız çalışmalar, arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için yeterli değildir, aynı zamanda rakip firmaların çalışmalarından da haberdar olmalısınız.

Daha önceki yazılarımızda yeni açılan e-ticaret siteleri için SEO önerileri ve 2016 yılında SEO konusunda dikkat etmeniz gerekenleri sizlerle paylaşmıştık. Bu yazıda da SEO’da rakip analizinin öneminden ve bu analizlerin nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğiz.

SEO’da rakip analizi neden önemlidir?

Rakip firmaların çalışmalarını yakından takip etmek ve onların SEO alanında neler yaptığını takip etmek için birçok farklı sebep bulunuyor. Rakip firmaların hem ürünler hem de içerik çalışmalarında hangi anahtar kelimeler üzerine yoğunlaştığını görmek için bu tür rakip analizlerinin yapılması gerekiyor.

Aynı sektörde olduğunuz için, rakiplerinizin hangi anahtar kelimeler üzerine yoğunlaştığını inceleyerek, kendi çalışmalarınızı değerlendirebilirsiniz.

Onların başarılı olduğu ya da yer almadığı anahtar kelimeleri de bu şekilde bulabilirsiniz. Böylelikle, onların henüz yatırım yapmadığı anahtar kelime grupları üzerine çalışarak, bu alanlarda onların önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda, onların önde olduğu anahtar kelime gruplarına yönelik yapacağınız çalışmaları belirleyerek, ne kadarlık bir çalışma yapmanız gerektiğini de belirleyebilirsiniz.

Onların en çok trafik aldığı anahtar kelime gruplarını belirleyerek, içerik pazarlama çalışmalarınızda bu kelime gruplarına yönelebilir ve bu alanda organik trafik elde etmek için çalışmalar yapabilirsiniz.

Rakip analizi sayesinde onların alan adı otoritelerini ve sayfa güçlerini de görerek, rekabette nasıl bir yerde olduğunuzu da öğrenebilirsiniz. Birçok alanda olduğu gibi SEO’da da rakip analizi yapmak, işiniz için stratejiler geliştirme konusunda size yardımcı olacaktır. Şimdi de SEO’da rakip analizi yapabilmek için neler yapmanız gerektiğinden bahsedelim.

SEO’da rakip analizi nasıl yapılır?

Anahtar kelimeleri belirleyin

Öncelikle, kendi sektörünüzle, ürünlerinizle, hizmetlerinizle ve içeriklerinizle ilgili olan anahtar kelimeleri belirleyin. Kendi yaptığınız SEO çalışmaları için kullandığınız anahtar kelime gruplarını, rakip analizi için de kullanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, rakiplerinizin sizden farklı ürünleri ve içerikleri de olabilir. Bu ürün ve içerikleri de kapsayan ayrıca bir anahtar kelime listesi hazırlayabilirsiniz.

Daha önce, kendi siteniz için bir anahtar kelime araştırması yapmadıysanız, kendi ürünlerinizi ve içeriklerinizi kapsayan bir liste çıkartmaya başlayabilirsiniz. Bu ürünlerin arama motorlarında nasıl aranabileceğine dair bir araştırma yaparak, hangi anahtar kelime gruplarına yönelmeniz gerektiğine dair fikir sahibi olabilirsiniz.

Fikir almak için arama motorlarından yararlanabilir ya da rakip firmaların bu tür ürünler için verdiği Adwords reklamlarına bakabilirsiniz. Sonrasında Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile kendi anahtar kelimelerinizi ve hacimlerini bulabilirsiniz.

Rakiplerinizi belirleyin

Rakiplerinizin kim olduğunu biliyor olabilirsiniz; fakat iş SEO analizine geldiğinde, dikkat etmeniz gerekenler sadece rakip firmalar değil, Google’da ilk iki sayfada çıkan ve Page Rank’i kuvvetli olan sayfalarda olacaktır.

Sadece e-ticaret firmalarına odaklanmamanız gerekiyor. Sektörünüzle ilgili içerik yayınlayan içerik siteleri de SEO konusunda bir anlamda sizin rakibiniz sayılır.

Belli anahtar kelimelerde hangi sonuçlar alındığını görmek için “SEMRush”’ı kullanabilirsiniz. İnternet tarayıcısı üzerinden girdiğiniz bu araç, aradığınız anahtar kelimelerle ilgili detaylı sonuçlar sunuyor. Aramalarınızı yapmadan önce, arama çubuğunun yanında Türkiye seçeneğini ayarlamayı unutmayın. Tabii ki yurtdışındaki faaliyetleri takip etmek için de, hedef ülkenizin ayarını yapmanız gerekiyor.

Rakiplerinizin sayfa ve alan adı otoritelerini araştırın

MOZ’un Open Site Explorer özelliğini kullanarak rakiplerinizin sayfa ve alan adı otoritelerini araştırabilirsiniz. Bu araç ile belli başlı konularda fikirler edinebilirsiniz; ancak daha detaylı sonuçlara ulaşmak için, bu aracı satın almanız gerekiyor.

Sayfa otoritesi (SO) ve alan adı otoritesi (AO) araştırmalarının neden önemli olduğundan da bahsedelim. Eğer rakiplerinizin SO ve AO değerleri sizin sitenizden yüksekse, SEO çalışmalarınızı farklı anahtar kelime grupları üzerine yoğunlaştırmak daha etkili olacaktır.

Bunun sebebi ise rakiplerinizin otoritesi belli başlı anahtar kelime gruplarında oldukça kuvvetlidir ve sizin sıfırdan bu alanlarda rekabet etmeniz zor olacaktır; aynı zamanda da uzun süre alacaktır. Bunun yerine rakiplerinizin yatırım yapmadığı anahatar kelime gruplarına yoğunlaşarak, başka kategorilerde ilerlemeye çalışabilir ve farklı arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmaya başlarsınız.

Bir örnek üzerinden devam edelim. AO değerinizin 100 üzerinden 40 olduğunu ele alalım. Sizin rekabet etmeniz gereken siteler 40’ın altında olmalı ya da en fazla 40 olmalı. Eğer 40’ın üstünde bir değere sahip olan (Örn. 50) site ile rekabete girmeye çalışırsanız, bu sizi oldukça zorlayacaktır ve büyük ihtimalle kısa vadede başarılı olmanız da bir o kadar zor olacaktır. Bunun yerine kendinizden düşük AO’ya sahip firmalarla rekabet etmeniz daha iyi sonuçlar getirir.

Kendi sayfalarınızla, rakiplerinizin sayfalarını karşılaştırın

Hedef anahtar kelime gruplarınızı belirledikten ve SO ile AO karşılaştırmalarını yaptıktan sonra elinizde karşılaştırma yapmak için birçok site ve veri bulunacak. Bu aşamadan sonra artık sayfa karşılaştırmaları yaparak, SEO rekabetinde hangi durumda olduğunuzu görebilirsiniz.

Kendi sayfalarınızın ve rakip firmaların sayfalarını karşılaştırmak için Quicksprout’u kullanabilirsiniz. Bu aracı kullanmak için internet sitenizin kaydını yaptırmanız ve Google Analytics verilerinize erişim vermeniz gerekiyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra, sayfa karşılaştırmalarını yapmaya başlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra Side by Side Comparison Tool’u da kullanarak sayfa karşılaştırmalarını yapabilirsiniz. Bu araç size, sayfa boyutları, kaç adet link olduğu, sayfada kaç kelimenin bulunduğunu, anahtar kelime yoğunluğunu ve link yapılarını gösterecek.

Bu aracı rekabet etmek istediğiniz ancak sizden yüksek AO ve SO’ya sahip olan sitelerin sayfalarını analiz etmek için de kullanabilirsiniz. Böylelikle, onların hangi konularda daha iyi olduğunu görebilir ve kendi sitenizde bu geliştirmeleri yapabilirsiniz.

SEO çalışmaları bir kez yapıldıktan sonra biten bir işlem değil ve devamlı olarak yapılması gerekiyor. Daha detaylı sonuçlar alabilmek için ücretli yazılımları kullanmanız gerekecektir. Yarın ki yazımızda da SEO konusunda kullanabileceğiniz ücretli araçları sizinle paylaşacağız.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)