Yeni açılan e-ticaret siteleri için SEO kontrol listesi

seo kontrol listesi

E-ticarete yeni başlayanların dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan biri de şüphesiz SEO. Arama motoru optimizasyonun doğru bir şekilde yapılması, arama motorlarında sitenin düzgün bir şekilde indekslenmesini sağlayacağı gibi, sitenin sayfa değerinin de yükselmesini sağlar.

Bu nedenle de SEO çalışmaları kritik bir önem taşır. Yanlış SEO çalışmaları ya da Blackhat SEO uygulamaları e-ticaret sitelerine büyük zarar verir. Özellikle Google’ın geçtiğimiz yıl yayınladığı Panda güncellemesinin ardından, blackhat SEO uygulamaları sitelere büyük zararlar veriyor.

Online mağaza açmak isteyen ya da yeni açanların SEO kontrol listesine ihtiyacı vardır. Bu başlıkların üzerinde durmak ve bu çalışmaları doğru bir şekilde yapmak markanız için oldukça kritik bir önem taşıyor.

Bu önemli bir konu olduğu için SEO kontrol listesini birkaç farklı yazıda ele alacağız. İlk yazıda web site kontrol listesinin üzerinde duracağız. Önümüzdeki günlerde ise internet sayfa SEO’su, sayfa dışı SEO ve sosyal medya SEO kontrol listesi konularının üzerinde duracağız.

İnternet sitesi kontrol listesi

Google Webmaster Aracına kayıt

E-ticaret sitenizi yayınladığınızda Google Webmaster aracına kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bu araca kayıt yaptırmanız, Google’ın site üzerinde olan biteni daha rahat bir şekilde incelemesini ve siteyle ilgili bir sıkıntı olduğunda Google’ın sizinle iletişime geçmesini sağlar.

Site haritası ve RSS’in Google’a yönlendirilmesi

Webmaster aracına kayıt yaptıktan sonra site haritasını ve RSS akışını da Google’a kaydetmeniz lazım. XML site haritası, Google botlarının site üzerindeki sayfaları daha rahat taramasını sağlarken, RSS akışı da bu sayfaların en son ne zaman güncellendiğini gösterir.

”Google gibi getir” testi yapma

Webmaster aracını Türkçe kullanıyorsanız, “Tarama” sekmesinin altında bulunan “Google gibi getir” seçeneği üzerinden getir ve oluştur diyerek test yapabilirsiniz. Bu test sonrasında Google, siteye erişim konusunda bir sıkıntı olup olmadığını size bildirecek ve eğer hatalar varsa bu konuda size de bilgi verecektir.

Webmaster’da tarama hatalarını kontrol etme

Webmaster aracı üzerindeki “Tarama” sekmesinin altında bulunan “Tarama Hataları” üzerinden site üzerinde bulunan hatalı sayfaları görebilirsiniz. 404 sayfaları gibi sıkıntılar bu testler sonucunda görülebilir ve siz de bunlara göre düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu sekme üzerinden hem masaüstü hem de mobil site için testler yapabilirsiniz.

Robots.txt kontrolü yapma

Robots.txt, internet sitenizin kaynak kodlarında bulunur ve arama motorlarına, site üzerindeki hangi sayfaların taranacağını söyler. Bu dosyanın yanlış bir şekilde düzenlenmesi, sitenizin yanlış bir şekilde indekslenmesine neden olur. Bu nedenle robots.txt dosyasının kontrolünü yapmak gerekir. Webmaster aracında “Tarama” sekmesinin altında bu dosyanın kontrolünü yapabilirsiniz.

Google Analytics yükleme ve doğru bir şekilde ayarlama

Site üzerindeki SEO ayarlarının son maddesinde Google Analytics kaydından bahsedeceğiz. Analytics kaydı yapmak ve doğru bir şekilde ayarlamak da oldukça önemli. Webmaster tool kadar Analytics de sizin için çok önemli. Bu araç sayesinde sitenizin trafiği ve sayfaların performansları hakkında analizler yapabilirsiniz.

Google Analytics hesabı açma ve takip kodu ekleme adlı yazımızdan bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)