Instagram videolarınızı ilginç hale getirecek düzenleme ipuçları

instagram video ipuclari

Instagram’ın son dönemdeki hızlı yükselişi ve bu sosyal mecranın reklam özelliklerini markalara açmasının ardından birçok e-ticaret sitesi de Instagram’a yönelik video ve görsel reklamlar yayınlamaya başladı.

Görsel çalışmaları her ne kadar ilgi çekici olsa da video reklamlar kullanıcıların daha çok dikkatini çekiyor. Bunda videonun da son dönemlerdeki yükselişinin etkisi büyük.

Bu durumda e-ticaret firmaları videolara da yatırım yapmak istiyorlar; fakat ilgi çekici videolar hazırlamak her zaman kolay olmuyor. Ajanslarla çalışma fırsatı olan büyük firmalar bu tür video reklamlar konusunda çok fazla sıkıntı yaşamıyor; ancak küçük ölçekli ve ajanslarla çalışmayan firmalar bu konuda zorlanabiliyorlar.

Kendi videolarını hazırlamak isteyen şirketlere Instagram üzerindeki videolarını daha kaliteli ve ilgi çekici hale getirmek için neler yapabilecekleri üzerine bazı ipuçları paylaşacağız. Bu videoları reklam vererek de kullanıcılarla paylaşabileceğiniz gibi reklam vermeden de Instagram sayfanız üzerinden kullanabilirsiniz.

Video düzenleme ipuçlarına geçmeden önce, burada bahsettiğimiz teknikleri Youtube videolarınız için de kullanabilirsiniz. Instagram’ın son güncellemesiyle beraber Instagram’a artık sadece kare boyutlarda görsel ya da video yüklemeniz gerekmiyor. Bu nedenle 16:9 oranda hazırladığınız videolarınızı hem Instagram, hem Youtube hem de Facebook üzerinden rahatlıkla yayınlayabilirsiniz.

İlgili Rehber: E-ticaret siteleri Instagram reklam kampanyası nasıl oluşturabilir?

Çekimlerinizi yapmak için telefonunuzu kullanabilirsiniz

Profesyonel bir video çekimi için profesyonel bir video kamera kullanmak tabii ki daha iyidir; fakat bunun için ayıracak bir bütçeniz bulunmuyorsa, akıllı telefonunuz üzerindeki kamera da videolarınızı çekmek için uygun olacaktır.

Doğru ortamlarda ve doğru açılardan çekim yapıldığında akıllı telefonlar üzerindeki kameralarla da iyi çekimler yapabilirsiniz.

Işığa dikkat edin

İyi bir çekim yapabilmek için en çok dikkat etmeniz gerekenlerden biri de doğru ve iyi bir ışık altında çekimler yapabilmektir. Kaliteli görüntüler alabilmek için kameranızın iyi bir ışık kaynağına ihtiyacı olacaktır. Bu hem akıllı telefon üzerindeki kameralar için hem de profesyonel kameralar için de geçerlidir.

Tabii ki en iyi ışık kaynağı güneştir. Doğal bir güneş ışığı alan bir yerde yapılan çekimler en iyi sonucu verecektir; fakat iç mekanlarda çekimler yapıyorsanız ve gün ışığı yeterli değilse, harici ışık kaynaklarına ihtiyacınız olacaktır.

Bir ürünün videosunu çekiyorsanız, ürünü iyi derecede aydınlatacak birden fazla ışık kaynağına ihtiyacınız olabilir. Bu ışıkları ürünün sağında ve solunda konumlandırabilirsiniz. Eğer mümkünse ürünün arkasından ve üstünden gelecek bir ışık kaynağı da kullanabilirsiniz. Bu ışık ürünün arka plandan ayrılarak, öne çıkmasını sağlayacağı için tüm odağın ürün üzerinde olmasını sağlayacaktır.

Instagram üzerinden değil telefonun kamerası ile çekim yapın

Telefon ile çekimler yapıyorsanız, telefonun kamera uygulaması ile çekimler yapmanız daha doğru olacaktır. Instagram üzerinden çekim yapmak yerine telefon üzerinden çekim yapmanız daha iyi olacaktır. Telefonun kendi uygulaması çekim konusunda daha fazla alternatif sunar. Işık ve odak ayarı yapabileceğiniz için videolarınız daha kaliteli olacaktır. Bu videoları zaten Instagrama yüklemeniz mümkün.

Video çekimi için kullandığınız üçüncü parti uygulamalar varsa onları da kullanabilirsiniz; fakat en iyi görüntü kalitesini alabilmek için bazı testler yapmanız gerekir. Eğer üçüncü parti uygulamalar çekim kalitenizi düşürüyorsa doğrudan telefonun kamera uygulaması ile çekimler yapmanız daha iyi sonuçlar verecektir.

Sahneler arasında doğal geçişler kullanın

Birden fazla ürün tanıtımı yapmak istiyorsanız, bu ürünler arasında sahnelerin geçişlerinde doğal geçişler kullanmanız iyi olacaktır. Gösterişli efektler yerine sade kesme işlemleri yaparak bu geçişleri yapabilirsiniz.

Kurguya önem verin

Videonuzun kurgusu da oldukça önemlidir. Videonuzu çekmeden önce nasıl bir çekim yapmak istediğinizi ve videoda neyi öne çıkartıp, nasıl bir şekilde giriş, gelişme ve sonuç oluşturacağınızı belirlemeniz gerekiyor.

Çekeceğiniz her sahnenin uzunluğu ne olacak? Tek bir videoya tüm bu sahneleri sığdırabilecek misiniz? Yoksa birden fazla video mu oluşturmanız gerekecek?

Bu sorular önemli; çünkü Instagram’a yükleceğiniz videoların süresi 15 saniye ile sınırlı olduğu için, sahnelerinizin uzunluğu da oldukça önemli. Bu sahneler arasındaki geçişlerle beraber sahnelerinizin uzunluğunu önceden belirlemeli ve bu plan dahilinde çekimlerinizi yapmanız gerekiyor.

İlgili Dosya: Sosyal Medya Yönetimi Rehberleri

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Hızlı ve yavaş çekimlerden yararlanın

Bir ortam içerisindeki bir ürünün çekimini yaparken, hızlı ya da yavaş çekim tekniklerinden kullanabilirsiniz. Çekimlerinizi hızlandırarak videolarınıza bir dinamiklik katabilirsiniz; ancak bu hızı da iyi bir şekilde ayarlamanız gerekiyor.

Telefonunuzdaki uygulamalar hızlı ya da yavaş çekimler için çok ideal olmayabilir. Instagram’ın uygulaması olan “Hypelapse” ile hızlı çekimler yapmanız mümkün. Videolarınızın hızını 12 kata kadar hızlandırmanız mümkün. Burada yaptığınız çekimleri hızlandırarak farklı bir dinamiklik katabilirsiniz.

Aynı şekilde videolarınızı yavaşlatarak, belli sahnelerde dikkat çekici çekimler yaratabilirsiniz. Ancak video yavaşlatmak için kameranızın 120 fps yani saniyede 120 kare yakalaması gerekecektir. Bunun altındaki fps oranları da yavaş çekim olanağı sağlasa da en iyi sonuçları bu oranda alabilirsiniz.

Bu konuyu biraz daha açmamız gerekecek olursa, 120 fps’de kameranız saniyede 120 farklı görüntü yakalayacaktır ve bu da insan gözünün gördüğünden daha fazla görüntü yakalayacağı için videonun yavaş çekimde görüntülenmesini sağlar. Telefonlardaki standart olan 24 fps ile yapılan çekimlerde daha az kare görüntülendiği için bu görüntüler yavaşlatıldığında iyi bir sonuç çıkmayacağı için görüntü kaliteniz düşecektir. Son dönemlerde çıkan akıllı telefonların bazıları slow motion çekimler için imkan vermektedir.

Stop motion çekimler yapın

İnternet üzerinde stop motion çekimlere denk gelmiş olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu teknikte sahneler tek tek fotoğraf olacak şekilde çekilir ve çekilen tüm bu görüntüler sonrasında birleştirilerek bir video haline getirilir.

Çekimi diğer tekniklere göre çok daha zor olduğu için üzerinde ciddi bir emek verilemesi gerekmektedir. Bu tekniği kullanırken kameranızın sabit olması gerekmektedir ve bu nedenle de bir tripod’a ihtiyacınız olur.

Instagram üzerinden de bu çekimleri yapabilirsiniz. Bunun için yine telefonunuzun sabit olması gerekmektedir. Kameranın kayıt butonuna kısa süreli basarak birden çok çekim yapabilirsiniz. Her çekimden sonra arka plandaki sahnede küçük değişiklikler yapmanız gerekeceği için, kamerayı yerinden oynatmadan sahnedeki objelerin yerlerini değiştirmeniz gerekmektedir.

Büyük emek istese de çekim tekniği nedeniyle oldukça ilgi çeken bir yöntemdir.

Müzik kullanımı

Çekim yaptığınız sahne veya ürünle ilgili uyumlu bir müzik kullanmak da oldukça önemlidir. Kullandığınız müzik, sahneyle uyumlu olduğunda görüntünün daha da ilgi çekici olmasını sağlar. Aynı zamanda müzik kullanmak videonuza bir duygu katılmasını da sağlar.

Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Youtube üzerine de bu videoları yüklemeyi düşünüyorsanız, telif hakları konusunda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Kullandığınız müziklerin telif hakkı konusunda sıkıntı yaşayabileceğiniz için Youtube üzerine yüklerken bu şarkıların telif haklarını öğrenmeniz gerekebilir. Videoyu Youtube’a yüklediğinizde telif hakkı konusunda bir sıkıntı olduğunda size bu konu hakkında Youtube’dan bir bildirim gelmektedir.

[snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)