E-ticaret sitelerinde hangi hukuki metinler yer almalı?

IS 130916 eticaret hukuki metin 700

Elektronik ticaret ülkemizde henüz gelişme aşamasındayken ilerlemenin temelini müşterilerde güven yaratabilme olgusu oluşturuyor. Sektörün dünya standartlarına gelebilmesinde KOBİ’lerin, büyük şirketler kadar güven kavramına önem vermesini gerekli kılıyor. Bu noktada yasalarca koruma altına alınan tüketici haklarının e-ticaret sitelerinde belirtilmesi işleri büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

E-ticaret sitelerinde yer alan hukuki metinler, hem satıcının hem de alıcının yasal haklarını belirlediği için büyük önem taşıyor. Karşılıklı güven ilişkisi kurmayı sağlayan bu metinlerin web sitesinin görünür noktalarında yer almasında fayda var. Peki hem satıcıları hem de alıcıları yakından ilgilendiren bu hukuki metinler hangileri?

Üyelik veya kullanıcı sözleşmesi

Kullanıcıların bir web sitesinden ürün ya da hizmet almadan önce yasal olarak haklarını ve sorumluluklarını bilmeleri ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor. Aynı zamanda web sitesi sahibinin sorumlulukları ve kullanıcıya neleri vadettiği de yazılı olarak bu tür sözleşmelerde yer almalı. Sözleşmeyi okuyan e-ticaret kullanıcısı, web sitenin hangi şartlarda ürün veya hizmet satışı gerçekleştirdiğini öğrendiğinden özgür iradesiyle işlemlerine devam edebiliyor ya da etmemeyi tercih edebiliyor.

Üyelik veya kullanıcı sözleşmeleri, web sitesinde verilen hizmetlerin ya da satışa sunulan ürünlerin satın alma ve teslimat gibi operasyonel süreçlerin işleyişini içerdiğinden aslında kullanım koşulları niteliği taşıyor. Geleneksel sözleşmelerde olduğu gibi bu sözleşmelerde de uyuşmazlık halinde uygulanabilecek adımların yer alması gerekiyor.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Gizlilik ve güvenlik politikası

Kullanıcılar bir web sitesine üye olma aşamasında isim, e-posta adresi, doğum tarihi gibi bir takım kişisel bilgilerini verirken bu bilgilerin güvenilir ellerde olduğundan da emin olmak isterler. İşte bu nedenle e-ticaret firmasının kullanıcıya ait bilgilerin korunması ve üçüncü taraflarla paylaşılıp paylaşılmayacağı durumu ve bu konudaki prensiplerinin ana sayfada veya kullanıcıların görebileceği noktalarda yer almasında fayda var. E-ticaret firmasından her iki tarafın da konu ile ilgili hak ve sorumluluklarının detaylı olarak bu politikalarca belirlenmesi ise yasalarca bekleniyor.

Mesafeli satış sözleşmesi

E-ticaretin doğası gereği yapılan satış işleminin alıcıya uzak bir mesafeden gerçekleşmesi nedeniyle, bu tür web sitelerinde yer alan satış sözleşmelerine “mesafeli satış sözleşmesi” adı veriliyor. Bu sözleşmelerin hem içerik, hem de biçim açısından güncel yasalara uygun olarak hazırlanması ise sonradan yaşanacak hukuki sorunları engellemek adına önem taşıyor. Dolayısıyla hazırlanan mesafeli satış sözleşmesinin güncellenme tarihinin de yayınlanması, hukukçular tarafından önemle tavsiye ediliyor. Eğer sözleşmede bir değişiklik yapılacaksa, e-ticaret sitesi yönetiminin bu durumu kullanıcılara yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Cayma hakkı, iade koşulları gibi önemli konuların yer aldığı mesafeli satış sözleşmelerinin anlaşılır bir dille ve 12 punto ile yazılması ise son düzenlenen yasa kapsamında önemle vurgulanıyor.

Kullanıcıların ve satıcıların haklarını koruma altına alan bu hukuki metinler dışında e-ticaret sitesinde iletişim ve açık adres bilgileri, tescilli marka adı, ticari unvan gibi yasalarca belirtilen bilgilerin de yer alması gerekiyor. Nasıl ki bir müşteri herhangi fiziksel bir mağazaya girdiğinde bu gibi bilgilere ulaşabiliyorsa, e-ticaret sitelerinde de benzer bir mantıkla kullanıcının kimlerle/hangi firmayla muhatap olduğunu bilme hakkı kanunlar tarafından korunuyor. Bütün bu yasal bilgilerin e-ticaret sitesinde yer alması, hukuki gerekliliğin yanı sıra, kullanıcıların web sitesine güven duymalarına da katkıda bulunuyor. Eğer siz de müşterilerinizin güven duyacağı bir e-ticaret mağazasına sahip olmak istiyorsanız hemen IdeaSoft’un ücretsiz demo hesabını inceleyin, online alışveriş dünyasına sağlam bir giriş yapın.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)