Spam yapmak markanıza neden ve nasıl zarar veriyor?

spam eposta

E-posta pazarlamadan faydalanan e-ticaret şirketlerin bazen gözden kaçırdıkları durumlardan biri de bilinçili ya da bilinçsiz bir şekilde spam yapıyor olmaları.

Markalar reklamlarını yapmak ve promosyonlarını duyurmak için tüketicilere devamlı olarak e-posta gönderiyorlar; fakat bu durum bir süre sonra tüketicileri rahatsız ediyor. Bazen de tüketicinin izni olmadan gönderilen e-postalar olabiliyor. Bu durum ise doğrudan tüketicini markadan rahatsız olmasına neden oluyor.

Spam e-postalar nasıl zarar veriyor?

Marka değerini düşürür

Spam e-postaların şirketlere verdiği en büyük zarar, marka değerini düşürmesi. Spam yapmak, tüketicileri bir bakıma rahatsız etmektir. Belli markalardan devamlı olarak gelen spam mesajlar bir süre sonra tüketicileri rahatsız edecektir.

E-posta kutularında devamlı olarak belli bir markadan gelen mesajların olması, tüketicinin hem posta kutusunu doldurur, hem de onun vaktini çalar. Tabii ki bu durumların da olması tüketicinin bu marka hakkında kötü düşünmesine neden olacaktır.

Verdiğiniz hizmet iyi dahi olsa, spam yaptığınız için tüketiciler markanıza karşı negatif bir yaklaşımda bulunacaklar ve bu nedenle de sizin hakkınızda kötü konuşacaklar. Başkalarına markanızı tavsiye etmedikleri gibi, sizden alışveriş de yapmayacaklar.

Kulaktan kulağa yayılan bu hikayeler de tabii ki de sosyal mecralar üzerinde markanızın itibarını kötü bir şekilde etkileyecek.

Spam yapanlara ceza gelecek

Birçok ülkede spam ile ilgili yasalar bulunuyordu. Geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye’de de spam SMS ve e-postalara yönelik de bir yasa çıkarıldı.

1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren, tüketicilere bilgileri dışında e-posta ya da SMS gönderilemeyecek. Tüketicinin verdiği onay yazılı ya da elektronik ortamda olabilecek ve gerekli durumlarda şirketler bu onayları kanıtlamakla mükellef olacaklar.

Onay alınmadan gönderilen e-postalar için şirketler ceza ödemek zorunda kalacaklar. Bu cezalar bin ile 5 bin TL arasında olacak ve eğer toplu halde spam gönderilmeye devam edilirse bu cezalar daha da artabilecek.

Başka bir deyişle spam yapmak artık sadece marka değerinizi düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda sizin ceza ödemenize de neden olacak.

Spam e-postalar size geri dönüş sağlamaz

Tüketicilere ne kadar çok e-posta gönderirsek, o kadar çok dönüş olur diye düşünüyor olabilirsiniz; fakat durum hiç de böyle değil. E-posta pazarlamadan faydalanan şirketlerin zamanlama ve gönderim sıklığı konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.

E-posta gönderim sıklığınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Daha önceki yazılarımızda da üzerinde durduğumuz gibi kullanıcılara farklı bir bilgi, promosyon ya da kampanya sunamayacaksanız devamlı olarak e-posta gönderimi yapmamanız gerekiyor.

Ürünlerinizi öne çıkartacak ve her seferinde tüketiciye farklı bir bilgi sunabilecek e-postalar hazırlamalısınız. Eğer çok fazla ürün çeşidine ya da kampanyaya sahip değilseniz gönderim sıklığınızı düşürebilirsiniz. Böylelikle hem spam yapmamış olursunuz, hem de her e-postada farklı bir bilgi sunduğunuz için okunma oranlarınızı da artırmış olursunuz.

Sürekli e-posta gönderimi yaptığınızda tüketicileri sıkmaya başlayacaksınız ve bu da ilk maddede değindiğimiz marka değerini düşürme sorununa yol açacaktır.

E-posta gönderim sıklığı hakkında daha detaylı bilgi almak için “E-ticarette e-posta gönderim sıklığı ne olmalı?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)