Küçük girişimler ajansla çalışmadan kendi PR’larını nasıl yapabilirler?

kendi pr ini yapmak

PR ajansları, e-ticaret firmalarının kendilerini tanıtmaları için oldukça önemli bir role sahipler. Ancak küçük girişimler, kendi reklamlarını yapmak için bir ajansla çalışabilecek bütçeye sahip olmuyorlar. Bu da bu şirketlerin kendi PR’larını yapmaları anlamına geliyor.

Küçük girişimlerin PR şirketleriyle çalışamama sebeplerinin başlıca sebepleri arasında yeterli sermayelerinin olmaması geliyor. Ancak bu durum, bu girişimlerin kendi reklamlarını yapamayacakları anlamına gelmiyor.

Girişimler, farklı yollar izleyerek kendi reklamlarını, bir ajansa ihtiyaç duymadan da yapabilirler. Bu yazıda da bu yöntemleri sizinle paylaşıyor olacağız.

Sosyal medya pazarlamasından yararlanın

Sosyal medya pazarlaması yeni kurulan bir girişimin kendini tanıtmasında oldukça büyük rol oynuyor. İnternetten satış yapan şirketlerin büyük bir çoğunluğu, bu pazarlama yönteminden yararlanıyor. Genellikle PR ajanslarından bu desteği alsalar da küçük girişimler bu mecralardaki reklam kampanyalarını kendileri yönetebilirler.

Facebook ve Twitter reklam kampanyalarınızı kendiniz de oluşturabilirsiniz. Bunun için sosyal ağlardaki sayfalarınız üzerinden reklamlar oluşturabilir ve hedeflemelerinizi doğru yaparak istediğiniz reklamları yapabilirsiniz. Bu iki mecranın yanı sıra Instagram’ın da şirketlere reklam özelliğini açmasıyla beraber Instagram üzerinden de reklam kampanyaları oluşturarak markanızı tanıtabilir ve yeni hedef kitlelere ulaşabilirsiniz.

İlgili yazı: Facebook reklam modelleri

İlgili yazı: Facebook’ta hedefleme neden önemlidir?

Google Adwords reklamlarını kullanın

Google Adwords reklamlarını da kendini oluşturabilirsiniz. Eğer daha önce Google Adwords kampanyası oluşturmadıysanız bu ilk etapta sizin için zor olabilir. Ancak yine de biraz araştırarak ve Google Adwords panelini inceleyerek hangi ayarları yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Google’ın kendi yardım araçları, Adwords’ün nasıl kullanılıcağına yönelik bilgiler içermekte. Ancak tabii ki burada asıl önemli nokta kampanyalarınızın nasıl yönetilmesi gerektiğidir.

İlk etapta küçük bütçeler ayırarak başlamanız daha doğru olacaktır. Küçük bütçelerle ilerlemek, bu süreçte yapacağınız hatalardan daha küçük zararlarla ayrılmanıza neden olacaktır. Büyük bütçelerle Adwords kampanyaları oluşturmanız, başta riskli olabilir. Çünkü zaten elinizdeki kısıtılı miktardaki reklam bütçesini bir kerede harcamak, ilerleyen dönemlerde reklam yapmanızı zorlaştırabilir.

Bu tür reklam platformlarında iyi sonuçlar alabilmek için farklı reklam kampanyaları oluşturarak tecrübe edinmeniz gerekiyor. Bunun için de elinizdeki reklam bütçesini birçok parçaya bölerek testler yapmalısınız.

Doğru hedeflemeleri ve anahtar kelimeleri bulduğunuzda ve hangi reklam modelinin size en uygun olduğunu gördüğünüzde artık bu reklam kampanyaları için daha büyük bütçeler ayırabilirsiniz.

Dijital yayıncılarla iletişime geçin

Girişimcilere destek olan veya girişimlerle ilgili haber yapan dijital yayınlarla iletişime geçebilirsiniz. Bu yayıncıların bir kısmı sizden ücret talep etmeden girişiminizle ilgili bir haber yapabilirler. Ücretsiz olarak haber yapılması sizin, o mecranın hedef kitlesine ulaşmanızı sağlar.

Bir de ücretli olarak haber yapan dijital yayıncılar bulunuyor. Bu mecralarla da iletişime geçerek, onların bütçelerini öğrenebilir ve size uygun olan bir yayıncı ile anlaşarak bir tanıtım yazısı çıkartabilirsiniz. Ücretli tanıtım yazısı yazdıracağınız zaman, bu yayıncıların hedef kitlelerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Siz kime hitap etmek istiyorsunuz ve bu yayıncıların hedef kitlesi kim? Sizin markanıza uygun mu? Reklam vermek ve bilindik bir mecra diye sizinle örtüşmeyen hedef kitlelere yönelik reklam yapmanızın sizin için çok da faydası olmayabilir.

Viral olabilecek videolara yönelin

Markanız veya ürünlerinizle ilgili viral olabilecek videolar üretmeye çalışın. Bu zorlu bir süreç olabilir fakat bu tür viral içerikler, sosyal mecralarda çokça paylaşılacağı için bir anda herhangi bir reklama ihtiyaç duymadan markanız veya ürününüzü çok geniş kitlelere tanıtma fırsatınız olur.

Popüler içerik üreticileriyle çalışın

İnternet üzerindeki popüler içerik üreticileriyle iletişime geçmek ve onlarla beraber viral olabilecek içerikler üzerine çalışmak da girişiminizi tanıtmak için iyi bir yöntem.

Markanız veya ürünlerinizle ilgili liste ya da video içerikleri hazırlatabilir ya da bu mecralara sponsor olarak ürününüzle ilgili olabilecek ilginç içerikler üretmeleri konularında onlarla anlaşabilirsiniz.

Popüler mecraların kendilerine has takipçileri vardır ve sizinle ilgili bir içerik paylaştıklarında bu takipçiler, hazırlanan içerikleri göreceklerdir. Tüm takipçilere ulaşamasanız bile bu içerikler bir kesimin ilgisini çekecektir. Bu kişilere ulaşmanız bile sizin kendi reklamınız için oldukça değerli olacaktır.

Gerçek zamanlı pazarlama üzerine içerikler üretin

Gerçek zamanlı pazarlama da markanızı tanıtmak için oldukça iyi bir yöntem. Bunu yapabilmek için gündemi sıkı bir şekilde takip etmeniz gerekiyor. Gündemdeki bir konuyu kendi ürünlerinizle bağlayabildiğiniz zaman gündemi takip eden sosyal medya kullanıcılara ulaşabilir ve onların ilgisini çekebilirsiniz.

Tabii ki burada dikkat etmeniz gereken nokta, gerçek zamanlı pazarlama yapmak adına, markanız veya ürünlerinizle bağdaşmayan zorlama içerikler üretmemektir. Böyle yaptığınızda sosyal medya kullanıcılarından olumsuz tepkiler alabilir ve marka değerinize zarar verebilirsiniz.

İlgili yazı: Gerçek zamanlı pazarlama nedir? Nasıl yapılır?

Kendi PR’ınızı yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Bir ajans ile çalışmadığınız için burada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olacaktır. Kendi reklamınızı yapmak göründüğü kadar olmayabilir. Bu nedenle de aşağıdaki unsurlara dikkat etmeniz, başarılı bir PR çalışması yapmanız konusunda size faydalı olacaktır.

  • İletişim dilinizi belirleyin: Markanız için bir iletişim dili belirlemelisiniz. Hedef kitlenize nasıl bir dille hitap edeceksiniz? Sorulan sorulara nasıl yanıt vereceksiniz? Kurumsal mı yoksa daha doğal bir dil mi kullacaksınız? Bu gibi sorulara yanıt vererek markanız için bir iletişim dili oluşturun.
  • Hedef kitlenizi tanıyın: Marka dilinizi oluşturmak için hedef kitlenizi de tanımanız gerekiyor. Daha çok kadınlara veya erkeklere mi hitap ediyorsunuz? Hedef kitlenizin yaş aralığı nedir? Hangi şehirlerde yaşıyorlar? Ne tür içeriklere ilgi duyuyorlar? Bu sorular hedef kitlenizi tanımanızı sağlayacağı gibi nasıl bir iletişim kurmanız gerektiği konusunda da size fikir verir.
  • Yaratıcı olun: Yaratıcı olmanız da oldukça önemli. Sıradanlıktan uzak, hedef kitlenizin ilgisini çekecek ve markanızı sahiplendirecek, yaratıcı fikirler geliştirmeniz gerekiyor. Böylelikle diğer markalardan bir farkınız olabilir.
  • Ulaşılabilir olun: Sosyal mecralardan ve diğer iletişim kanalları üzerinden iletişime açık olun. Hedef kitleniz size rahat bir şekilde ulaşabilmeli. Size bir soru sorduklarında ya da bir mesaj attıklarında mümkün olan en kısa süre içinde onlara yanıt verin. Böylelikle yaptığınız reklam kampanyalarını müşteri hizmet desteği ile güçlendirebilirsiniz. Sorulara hızlı yanıt vermeniz, hedef kitlenizin sizden memnun olmasını ve sizi başkalarına tavsiye etmesini sağlar. Bu da doğal olarak kulaktan kulağa pazarlama çalışmasını dolaylı olarak yapmanızı sağlar.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)