Video pazarlamada başarılı olmak için uymanız gereken kurallar

video paz

Video pazarlama son yıllarda daha da popülerleşmeye başlasa da önümüzdeki yıllarda video içeriklerin daha fazla artacak. Hem etkileşim oranlarının yüksek olması hem de videolar üzerinden elde edilen yönlendirme trafiğinin yüksek olması bu içeriklerin pazarlama çalışmalarındaki yerini artırıyor.

Video çalışmalardan yararlanırken, hem SEO çalışmaları yapmanız hem de içerik pazarlamanın dinamiklerinin bir kısmını uygulamanız gerekiyor. Bu çalışmalarda başarılı olabilmek için farklı konular üzerinde stratejiler geliştirmeniz, çalışmalarınızdan alacağınız geri dönüşümlerin artmasına yardımcı olacak.

Mobil optimizasyon

Mobil cihazlar, masaüstü cihazların önüne geçmeye başladığı için birçok konuda olduğu gibi videolarda da mobile optimizasyon bir hayli önemli. Kullanıcıların akıllı telefonlar üzerinden sosyal mecralarda geçirdikleri sürenin artması ve internet bağlantısı olan herhangi bir yerden bu cihazların kullanılabilmesi nedeniyle mobil uyumluluk bir hayli önemli bir konu olmuş durumda.

Videolarınızın mobil cihazlarda iyi görünebilmesi için çözünürlük ve dosya boyutlarını optimize etmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra farklı platformlarda farklı video formatları kullanılabiliyor. Instagram’da kare ve dikey formattaki videoların yanı sıra Youtube ve Facebook üzerinde 16:9 oranındaki full HD (1920×1080) video formatları da bulunuyor.

Videolarınızı hazırlarken farklı platformlara göre hazırlık yapmak ve videolarınızı bu şekilde hazırlamanız, herbir platformdan daha fazla geri dönüşüm almanıza yardımcı olacaktır.

Meta açıklamaları

Özellikle Youtube ve Facebook üzerinde video paylaşımları yaparken, meta açıklamaları bölümlerine de dikkat etmeniz bir hayli önemlidir. Videolarınızın arama motorlarında daha iyi indekslenebilmesi ve arama sorgularına yanıt verebilmesi için, videonun ne ile ilgili olduğunu özet bir şekilde bu meta açıklama bölümlerinde yazmalısınız. Bunun yanı sıra video başlık ve meta açıklama bölümlerinizde ilgili anahtar kelimeleri de geçirmek, bu videoların arama sorgularına daha iyi bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olacaktır.

Farklı platformlarda paylaşımlar yapın

Bir videoyu birçok farklı platformda yayınlayabilirsiniz. Her platformun formatı farklı olsa da standart yatay 16:9 görüntü formatı tüm platformlarda destekleniyor. Bu sayede videolarınızı birden fazla platform üzerinde yayınlama şansınız bulunuyor. Tüm platformlar için bu videoları optimize etmeye zaman ve imkanınız yoksa, yatay formatta bir video hazırlayarak bunu farklı kanallar üzerinde yayınlayabilirsiniz.

Farklı platformlar üzerinde paylaşımlar yapmanız, video içeriklerinizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayacağı için, bu içeriklerden alacağınız geri dönüşümleri de artırma fırsatınız olur.

Videolarınızı web sitenize ekleyin

Hazırlamış olduğunuz videoları web sitenize de eklemeyi unutmamalısınız. Böylelikle sitenizi ziyaret eden kişiler de bu videoları izleme şansı bulabilirler.

Bunun yanı sıra ürün tanıtımları ile ilgili hazırladığınız videoları, siteniz üzerindeki ürün sayfalarına da ekleyebilirsiniz. Böylece ürünler hakkında kullanıcılara ekstra bilgi sunmuş olarak, onların satın alma kararlarını etkileme fırsatınız da olur.

Ürün tanıtımlarının yanı sıra vlog veya bilgi amaçlı hazırladığınız diğer videolar için de siteniz üzerinde bir bölüm hazırlayarak, site ziyaretçilerinizin bu içeriklere ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

Dikkat çekici bir öne çıkan görsel hazırlayın

Video platformlarına videonuzu yüklediğinizde, video içerisinden bir görüntü öne çıkan görsel olarak otomatik seçilir. Ancak bu görüntü her zaman ilgi çekici olmayacağı için özel olarak videolarınız öne çıkan görselleri hazırlamalısınız.

Kullanıcılar bu videolarla karşılaştıklarında ya da arama sorgularındaki sonuçları incelerken bu öne çıkan görsele göre de tepki verecekleri için, burada kullandığınız görsel, onların dikkatini çektiğinde onları videonuzu izlemeye yönlendirmiş olursunuz. Buradan yola çıkarak, her videonuz için özel bir öne çıkan görseli hazırlamanız geri dönüşümlerinize olumlu etki yapacaktır.

İçeriğe göre video sürelerine dikkat edin

Hazırladığınız tüm videolar için tek bir süre belirlemeniz doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bazı videoların uzun bazılarının da kısa olması geri dönüşümleri etkilemektedir.

Kullanıcıların dikkat süresi kısa olduğu için özellikle tanıtım, reklam veya kampanya duyurusu gibi videolarda süreyi kısa tutmanız (15-30 sn) geri dönüşümlerinizi artırmaya yardımcı olur. Ancak detaylı bir ürün incelemesi yaparak, ürünle ilgili birçok farklı bilgi sunmak istiyorsanız bu videolarınızı daha uzun tutabilirsiniz. Video süresinin uzaması, sosyal mecralar tarafından içeriğin daha kaliteli olduğunu da göstermektedir. Ayrıca detaylı bilgi almak isteyen kullanıcılara da ürünle ilgili birçok farklı bilgi sunduğunuz için bu videolardan daha fazla geri dönüşüm alabilirsiniz.

Uzun videoların izlenme sayısı, kısalara kıyasla daha az olabilir; ancak bu videolar geri dönüşüm elde etmenize daha müsaittir; çünkü kullanıcı bu videoyu izliyorsa ürün ya da hizmete gerçekten ilgi gösteriyordur ve bu kullanıcının ürünü satın alma ihtimali daha yüksektir.

Yönlendirme linklerinizi unutmayın

Videolarınıza yönlendirme linklerinizi eklemeyi de unutmamanız gerekiyor. Bu videolardan geri dönüşüm alabilmek için kullanıcıları belli sayfalara yönlendirmelisiniz. Bunun için de videolarınızın açıklama bölümlerinde, ilgili sayfaların linklerini paylaşmalısınız.

Youtube üzerindeki videolarda, web sitenizi Youtube hesabınızla ilişkilendirdiğinizde, kendi sitenize doğrudan linkler verebiliyorsunuz. Öncelikli olarak bu doğrulama işlemini yapmalı ve her videonuzda yönlendirme linklerinizi kullanmalısınız.

Bunun yanı sıra Facebook ya da Twitter üzerinde doğrudan açıklama bölümünde sayfanın linkini paylaşmayı tercih edebilirsiniz. Instagram üzerinde dışarıya doğrudan link verme yöntemi normal paylaşımlar mümkün değil. On binden fazla takipçiniz olması durumunda Hikayeler üzerinden link paylaşımları yapabiliyorsunuz. Bu sizin için bir çözüm değilse, Instagram profil linkinizdeki internet sitesi adresini belli aralıklarla değiştirerek, takipçilerinizi bu linki tıklamaya teşvik edebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)