Stoksuz e-ticaret (Drop shipping) yapmanın dezavantajları nelerdir?

stoksuz e ticaret

Drop shipping, başka bir deyişle stoksuz e-ticaret yapmak küçük ve orta çaplı firmaların tercih ettiği internetten satış yöntemlerinden biridir. Stok ve depo maliyetlerini düşürdüğü için e-ticarete yeni girenlerin ilgisini çeken bir yöntem olsa da beraberinde bazı dezavantajları da getiriyor.

E-ticarete girmeyi ve stoksuz satış yapmayı düşünüyorsanız, bu yöntemin dezavantajlarını da bilmeniz, işinizi büyütmek ve karlılığınızı sağlayabilmeniz için oldukça önemli.

Drop shipping sattığınız ürünlerin maliyetlerini artırır

Stoksuz satış yaptığınız için, ürünle ilgili bir sipariş aldığınızda sipariş verirsiniz. Bu nedenle de ürünleri toptan satın almadığınız için aldığınız ürünlerin maliyeti artmaya başlayacaktır. Adet başına ürün satın almanızın maliyetlerinizi artırması, elde edeceğiniz kar oranının da düşmesine neden olacaktır.

Kar oranınızın düşük olması e-ticaret operasyonunuzun uzun soluklu olmasının önüne geçeceği için, uzun vadede operasyonunuzun sıkıntı yaşamasına neden olarak, işinizi büyütmek için yapacağınız yatırımların da önüne geçebilir. Bu nedenle de drop shipping yaparken bu maliyetleri göz önünde bulundurmalısınız.

Ürün seçeneğinizi daraltır

Stoksuz ürün satışı yaptığınız için e-ticaret sitenizdeki ürün seçeneğinizi de limitlemiş olursunuz. Her ürünü hızlı bir şekilde temin edemeyeceğiniz için kullanıcılara belli ürünleri sunmaya çalışacaksınız. Maliyetlerinizi düşürmek için çok pahalı olmayan ürünler üzerinden gitmeniz de markanızın kalitesini düşürebileceği için tüketiciler tarafından çok tercih edilmeyebilir.

Kargo maliyetleriniz artar

Ürünlerinizi toptan almayacağınız ve sipariş geldikçe tedarikçilerden ürün talep edeceğiniz için, kargo maliyetleriniz de devamlı olarak artacaktır. Bu durumda da devamlı olarak kargo için para ödemek zorunda kalacağınız için ekstra maliyetleriniz oluşacak. Kargo maliyetlerinizin bu şekilde artması da karlılığınızın düşmesine neden olur.

Teslimat süresi uzar

İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin en çok sıkıntı yaşadıkları sorunlardan biri de ürünlerin teslimat süresinin uzun olması. Stoksuz satış yaptığınızda, ürünlerin tüketicilere teslim süresinin de uzamasına neden olursunuz. Tedarikçiden ürün almanız ve sonrasında da sizin, müşterinize bu ürünü göndermeniz gerekecektir.

Bu durumda da kargo teslimat süreci ikiye katlanacağı için müşterilerinizin bekleme süresi de ikiye çıkacaktır. Her zaman olmasa da kargo sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle normal teslimat süresi uzayabilir. Kargo teslimat sürenizin uzaması müşterilerinizi mutsuz edeceği gibi bu durum sosyal mecralar üzerinden dile getirilerek marka imajınıza zarar verebilir.

Teslimat süresiyle ilgili yapılan olumsuz yorumların artması, marka bilinirliğinize ve güvenilirliğinize büyük zarar verir. Bu sebeple de stoksuz satış yaparken, teslimat sürenizi mümkün olan en kısa süreye indirmeniz, marka sadakati sağlama açısından size yardımcı olacaktır.

Ürün ve sipariş takibi yapmak zorlaşır

Belli bir stok tutmadığınız için sipariş aldığınız ürünlerin takibini yapmanız gerekecektir. Aldığınız siparişler sonrasında tek tek tüm ürünlerin takibini yapmanız gerekeceği için, yoğun dönemlerde tek tek bu siparişlerin takibini yapmanız zorlaşacaktır.

Ürünlerin hem size geliş sürecini hem de müşteriye teslim süresini kontrol etmeniz gerekeceği için iş yükünüz bir hayli artacaktır. Stok yönetiminiz olmadığı için sipariş bazın takip işlemlerini yapmanız gerekecek ve bunu bir sisteme oturtmadığınız sürece takibi zorlaşacaktır.

Müşteri şikayetleri artabilir

Stoksuz satışlarda kargo teslim süresinin uzayabileceğinden bahsetmiştik. Bu durumda müşterilerinizin ürünlerin teslimatı hakkında sıkıntı yaşamasına neden olabileceği için müşterilerinizden devamlı olarak şikayet alabilirsiniz. Onlara belirttiğiniz teslim süresinin geçmesi durumunda sizinle iletişime geçeceklerdir ve bu konuda onlara gereken desteği sağlamanız gerekiyor.

Kargo teslim sürecini mümkün olduğunca iyi bir şekilde yönetmeniz gerekiyor. Çünkü müşterileriniz bu konu hakkında muhattap olarak sizi göreceklerdir ve tedarikçiniz ya da kargo firması ile yaşayacağınız sorunları önemsemeyeceklerdir.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)