Sosyal medyada Z kuşağının ilgisini nasıl çekersiniz?

z kusagi sosyal medya

Z kuşağı artık markaların ilgi odağında olmaya başlıyor. Satın alma gücüne henüz kavuşmamış; ancak yakın zaman içinde kavuşmaya başlayacak olan bu kuşağa yönelik pazarlama çalışmalarına şimdiden başlamak gerekiyor.

Sosyal medya, Z kuşağına ulaşmak için en etkili araçlardan biri ve bir e-ticaret firması olarak hedef kitlenizde Z kuşağı bulunuyorsa, bu aladan çalışmalar yapmanız gerekmektedir.

Z kuşağının ilgisini çekebilmek biraz daha zordur; çünkü teknolojiyle çok fazla iç içe olan bir kuşak olmaları, internet üzerinde çok fazla içerikle etkileşime giriyor olmaları ve beğenmedikleri bir içerikten hemen uzaklaşmaları nedeniyle markalar, bu hedef kitleyle bir bağ kurmak da zorlanabiliyor.

Bu kullanıcıların ilgisini çekebilmek için sosyal mecralar üzerindeki pazarlama stratejilerinizde bir takım değişiklikler ve geliştirmeler yapmanız gerekecektir.

Onların size gelmesini beklemeyin

Z kuşağının sizi keşfetmesini beklerseniz istediğiniz sonuçları büyük ihtimalle alamayacaksınız. Firma olarak sizin bu kişilere ulaşmanız gerekiyor. Sayfamızı beğenin, arkadaşlarınızı davet edin gibi klişe yaklaşımlar bu grup için geçerli olmayacaktır. İnternet üzerinde çok fazla aktif oldukları için, çok fazla kanalla etkileşim halinde olduklarından, sizin onların ilgisini çekecek bir yol bulmanız gerekiyor. Klişeleşmiş sosyal medya taktikleri bu grup üzerinde çok fazla işe yaramayabilir.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Onları küçümsemeyin

İnternet ortamının en fazla içerik tüketen hedef grubunu küçümsemek de oldukça yanlış bir yaklaşım olur. Z kuşağına yönelik içerik hazırlarken, kolaycı ve üstün körü hazırlanmış içeriklerden kaçının. Onlara istedikleri bilginin tamamını sunacak çalışmalar yapmanız gerekiyor. Özensiz ve üzerine düşünülmemiş içerikler bu kullanıcılar tarafından tüketilmeyecektir ve bu kullanıcılar istedikleri bilgiyi farklı bir yerde aramaya başlayacaklardır.

Facebook, bu kuşağa ulaşmak için iyi bir platform değil

Sosyal medya kampanyalarınızdan en yüksek etkileşimi alabileceğiniz platform olsa da Facebook, yeni jenerasyon için oldukça sıkıcı bir mecra olmaya başladı. Kabul edelim ki, son yıllarda Facebook kullanıcılarının yaş ortalaması yükseldi. Başka bir deyişle Facebook’u artık, Y ve Z kuşağının anne babası kullanıyor. Bu kuşak da doğal olarak ebeveynleriyle aynı platformda aktif olmak istemiyorlar.

Bu sebeple de tüm odağınızın Facebook’da olması, Z kuşağını kaçırmanıza neden olur. Bu kuşağa ulaşmak için farklı sosyal ağlarda da aktif olmanız gerekiyor.

Instagram ve Snapchat’e yatırım yapın

Facebook, Z kuşağının gözünden düştüğü için farklı platformlar bu grubun dikkatini daha çok çekiyor. Şuan için Instagram ve Snapchat Z kuşağının en yoğun şekilde kullandığı sosyal mecralar arasında yer alıyor. Sosyal medya pazarlama çalışmalarınızda bu kitleye ulaşmak için bu iki platforma yönelik içerikler oluşturmalı ve stratejiler belirlemelisiniz.

Mobile her şeyden çok önem verin

Z kuşağını elinden telefonunu düşürmeyen ve devamlı olarak akıllı telefon üzerinden internete giren bir kuşak olarak düşünebilirsiniz. Böyle bir hedef kitleye ulaşmak için masaüstü bilgisayarları öncelikli hedef olarak belirlememeniz gerekiyor.

Akıllı telefon ve tabletler bu kuşağın birincil iletişim araçları arasında yer alıyor. Bu nedenle de mobil uyumlu sitenizin olması ve reklam kampanyalarınızda mobile uyumlu çalışmalar yapmanız gerekiyor. Reklam gösterim ayarlarınızı mobile göre hedeflerseniz bu kitleye daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Videoya yatırım yapın

Z kuşağının en çok ilgi duyduğu içerik türü video. Son dönemlerde video içeriklerin bu kadar yükselmesinin nedenlerinden biri de bu kuşağın bu tür içerikleri çok fazla tüketiyor oluşu. Bu kitlelerle iletişime geçebilmek için video içeriklere yoğunluk vermeniz gerekiyor. Instagram ya da Youtube için video içerikler hazırlayabilir ya da reklam kampanyalarınızı videolarla süsleyebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)