En sık sorulan sosyal medya pazarlama soruları ve cevapları

sosyal medya soru cevap

Sosyal medya pazarlama çalışması yapan ya da yapmayı planlayan e-ticaret şirketlerinin sosyal medya stratejilerini geliştirmeye yönelik en sık sordukları soruları ele alarak sizin için cevaplayacağız. Bu sorularda sosyal medya strateji belirlemeden, isim seçimine ve sosyal ağlar üzerinde içerik paylaşım zamanlarına kadar birçok farklı konuyu ele alacağız.

Her sosyal ağda olmak zorunda mıyım?

Hayır, olmak zorunda değilsiniz. Birçok firma her sosyal mecrada yer almayı düşünerek hesaplarını açabilirler; fakat aktif olarak her sosyal ağda yer almanız gerekmiyor.

Hedef kitlenizin daha aktif olduğu sosyal ağları belirleyerek, bu ağlarda aktif olmanız ve çalışmalarınızı bu mecralarda devam ettirmeniz size daha iyi sonuçlar verir. Paylaşım yapmaya vakit ayıramayacağınız ya da içerik oluşturamayacağınız sosyal ağlarda bulunmanıza gerek yok.

Sosyal medya hesaplarımın adları aynı mı olmalı?

Evet, tüm hesaplarınızda aynı adı kullanmanız oldukça önemli. Tüm isimleriniz aynı olduğunda daha kolay bir şekilde sosyal ağ hesaplarınızın tanıtımını yapabilirsiniz.

İsimler farklı olduğunda kullanıcılar için de bu hesapları akılda tutmak zorlaşacaktır. Her mecrada size ulaşmak için farklı bir isme bakmaları onların işini zorlaştırır. Bu da takip edilmenizi zorlaştırır. Ancak tek bir isimle tüm sosyal mecra hesaplarınızı açarsanız, online ve offline reklam mecralarında bu hesapların tanımını çok daha rahat yapabilirsiniz.

Sosyal medyada ne sıklıkta gönderi yapmalıyım?

Bu sizin markanız ve ürünlerinize göre değişiklik gösterebilir. Kullanıcılarla ne kadar etkileşime girmek istiyorsunuz, ne kadar sıklıkta içerik üretebileceksiniz ve ne kadar sık yeni konular bulabileceğiniz içerik paylaşım sıklığınızı belirler.

Takipçilerinizle belli zaman aralıklarında etkileşime girmek ve onlara kendinizi hatırlatmak oldukça önemli; fakat onlara sürekli aynı tip içerikler sunmanız da sıkıcı olabilir. Bunun için daha orijinal ve daha az gönderi yapabilirsiniz.

Burada önemli olan sizin ne kadar içerik üretebileceğiniz ve bunu devam ettirebileceğiniz. Süreklilik oldukça önemli ve bunu sağlayabileceğiniz oradanda da içerik paylaşımı yapmanız gerekiyor.

Sosyal ağlarda reklam vermek zorunda mıyım?

Bu da aslında sosyal medya pazarlamadan ne beklediğinizle alakalı. Sosyal ağlar gelirlerini, reklamlardan elde ettikleri için markaları özellikle reklamlara yönlendirecek çalışmalar yapıyorlar.

Eğer daha çok kişiye markanızı ve içeriklerinizi ulaştırmak istiyorsanız Facebook, Twiiter ya da Youtube reklamlarından faydalanmanız gerekir.

Reklam kullanmak bir zorunluluk değil. Özellikle Twitter reklamlarından çok faydalanmanıza gerek olmayabilir; fakat Facebook algoritmaları organik erişimi oldukça düşürdüğü için
erişiminizi artırmak için Facebook reklamlarından yararlanmanız gerekebilir. Youtube’daki video izlenme sayınızı da artırmak istiyorsanız, Youtube reklamlarından da yararlanmanız gerekir.

Bir içerik takvimi oluşturmalı mıyım?

Evet, içerik takvimi yapmanız oldukça önemli. Uzun vadede önünüzü görmek için ve içerikleriniz için bir yayın planı oluşturmak için bu içerik takvimine ihtiyacınız olur.

Günde 2 paylaşım yağacağınız ele alacak olursak, haftalık ya da aylık bir takvim üzerinde her güne iki farklı gönderinin saatleriyle beraber işlendiği bir takvim oluşturmak uzun vadedeki sosyal medya pazarlama çalışmalarınızı görmenizi sağlar. Bunun yanı sıra takviminizin olması her güne ne paylaşacağım derdini ortadan kaldırır.

Takipçi sayımı nasıl artırabilirim?

Takipçi satın almak birkaç yıl önce çok popüler olsa da aslında markalara yarardan çok zarar sağlıyor. Takipçi sayısını çok göstermek amacıyla birçok marka takipçi satın alıyor; fakat bu takipçilerin organik olarak artmaması ve birçoğunun sahte olması, markaların sosyal medyadaki etkileşim oranlarının düşmesine neden oluyor.

Bunun önüne geçmek için markaların, takipçi sayılarını organik olarak artırmaları gerekiyor. Bunun için de sosyal medya paylaşımlarında yaratıcı ve viral olabilecek içerikler yaratmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra Facebook reklamlarıyla da markanızla ilgili olabilecek kişileri hedefleyerek takipçi sayınızı artırabilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)