Rakiplerin SEO çalışmalarından neler öğrenebilirsiniz?

Rakiplerin SEO calismalarindan neler ogrenebilirsiniz

​Arama motoru optimizasyonu veya diğer bir ifade ile SEO konusunda mutlaka farklı çalışmalarınız vardır. Buna rağmen e-ticaret siteniz hedeflediğiniz anahtar kelimelerde birinci sırada çıkamıyorsa bunun mutlaka bir nedeni vardır. Muhtemelen bir şeyleri eksik veya yanlış yapıyorsunuzdur ya da rakipleriniz SEO konusunda size göre çok daha önemli avantajlara sahiptir.

 

Eğer hedefiniz seçmiş olduğunuz anahtar kelimelerde daha üst sıralarda yer almaksa bunun için daha çok çalışmanın yanı sıra, rakiplerin neden daha iyi durumda olduklarını anlamaya çalışmak çok faydalı bir uğraş olabilir. Böylece sadece rakiplerinizin belirli anahtar kelimelerde ne durumda olduklarını yakından incelmekle kalmaz, sizin SEO çalışmalarınızda eksik olanın ne olduğunu görme ve bu eksikleri kapatmak için neler yapabileceğinizi de değerlendirebilirsiniz.

 

Rakiplerinizin SEO durumlarını ve taktiklerini inceleyebilmek için ilk adım doğru anahtar kelimeyi hedeflediğinizden emin olmakla başlar…

 

Bunun için yapmanız gereken şey çok zor değil. IdeaSoft olarak biz anahtar kelime tercihlerinize karar verirken Google AdWords’ün “Anahtar Kelime Bul” aracını kullanmanın pratik bir araç olarak önerebiliriz.

 

Diyelim ki e-ticaret sitenizde ev dekorasyonuna yönelik ürünler satıyorsunuz. Bunun için öncelikle konuyla ilgili birkaç anahtar kelimeyi “Anahtar Kelime Bul” aracına yazın. Aşağıdaki örnekte gördüğünüz gibi ilk akla gelen seçeneklerden biri olmasına rağmen “Ev dekorasyon ürünleri” sıralamada birinci çıkan “Ev dekorasyonu” anahtar kelimesinin aranma sıklığının neredeyse 45’te biri. Dolayısıyla bu seçenekler arasında sizin için uygun olanı “Ev dekorasyonu” gibi görünüyor.

 

 

Şimdi de anahtar kelimeye biraz daha yakından bakmak için Google Arama Trendleri’ne göz atalım. Burada aynı anahtar kelimeleri arama kutusuna aralarında birer virgül ile yazarak, aralarında dönemsel olarak öne çıkanlar olup olmadığını görebilirsiniz. Aşağıda görebileceğiniz gibi bizim örneğimizde her ne kadar “ev dekorasyonu” aramaları son bir ayda düşüşte olsa da yine de alternatiflere göre daha iyi durumda.

 

 

O zaman şimdi sıra rakiplerin durumunu görmeye geldi. Google’da “ev dekorasyonu” araması yaptığınızda ilk 10 sonuç arasında doğrudan satış yapan 4 site olduğunu göreceksiniz. Fakat bu sayının zaman içerisinde ve bulunduğunuz konuma göre değişebileceğini unutmayın, yani siz bu yazıyı okuduğunuzda bizim IdeaSoft olarak yaptığınız arama sonuçlarından farklı bir sonuç görebilirsiniz. Fakat bu durum bizim konumuz açısından önemli bir detay değil.

 

Bizim örneğimizde bu dört e-ticaret sitesi sırasıyla Evmanya.com, Ikea.com.tr, Evidea.com ve Hepsiburada.com’un ilgili sayfası. Aradaki içerik siteleri de önemli olsa da biz bu yazıdaki analizde e-ticaret sitelerine öncelik vereceğiz. Siz kendi araştırmanızda sonuçlarda yer alan e-ticaret sitesi dışındaki siteleri de inceleyebilirsiniz.

 

PageRank ve dış bağlantı sayıları

Bu 4 sitenin Google PageRank değerlerine baktığımızda sırasıyla 5, 6, 3 ve 6 olduklarını görüyoruz. PageRank, Google’ın farklı kriterlere göre bir site veya sayfaya verdiği değeri gösterir. Peki neden PageRank’i daha yüksek olan Ikea ve HepsiBurada diğerlerine göre daha geride kalmışlar?

 

Bunun nedeni PageRank’in SEO’daki tek kriter olmaması. Biraz daha yakından baktığımızda Evmanya’nın 219.413 dış bağlantıya sahip olduğu görülüyor. Sırayla devam ettiğimizde Ikea.comtr 23.521, Evidea 4.477 ve HepsiBurada’nın 7.123.758 dış bağlantısı var. Bu rakamda aralarında dördü sırada yer alan HepsiBurada’nın lehine görünüyor. Alexa değerlerine bakıldığında yine HepsiBurada birinci sırada ve ikinci sırada Ikea.com.tr var.

 

Bu dış bağlantıları daha yakından incelemek için BacklinkWatch gibi internet üzerinde ücretsiz bulabileceğiniz araçlardan faydalanabilirsiniz. Bu tip servisler size rakip sitelere hangi sitelerden link verildiğini gösterecektir. Sizin de alanınız aynı olduğu için rakiplerinizden kendi sitelerinde bahsetmiş olanların sizden ve ürünlerinizden de bahsetmek isteyebileceğini düşünmek yanlış olmayacaktır. Diğer yandan bu liste reklam verilebilecek potansiyel yayıncıları da sizlere göstermesi açısından faydalı olabilir.

 

Diğer faktörler

Bu rakipler arasında Evmanya ve Evidea’nın performanslarının başarısının önemli bir kısmının anahtar kelimenin site bütünü ve ana sayfa ile doğrudan ilgili olduğu. Ikea ve HepsiBurada’da ise “ev dekorasyonu” sitelerin sadece birer bölümü ve arama sonuçlarında da sitelerin diğer avantajlarını düşürecek şekilde alt sayfalarının listelendiğini görüyoruz. Bu yüzden de PageRank ve diğer sitelerde yer alan bağlantı sayıları daha fazla olmasına rağmen Evmanya ve Evidea ile ancak baş baş rekabet edebiliyorlar.

 

Şimdi yapmanız gereken kendi sitenizin durumunu incelemek ve bu anahtar kelimedeki rekabet sizin baş edebileceğiniz seviyede olup olmadığına karar vermek. Eğer değilse bu anahtar kelimenin yanı sıra size daha fazla avantaj sağlayabilecek anahtar kelimeleri seçmek doğru bir tercih olacaktır.

 

SEO her e-ticaret sitesi için son derece önemli bir konudur ve biz de bunun bilinci olduğumuz için IdeaSoft akıllı ticaret paketlerinde SEO konusuna büyük önem veriyoruz. Dilerseniz hemen şimdi ücretsiz demo hesabı için başvurunuzu yapın ve IdeaSoft’un size bu konuda nasıl yardımcı olabileceğini kendiniz görün…

 

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)