Rakip Analizi Raporunuzu Nasıl Hazırlayabilirsiniz?

E-ticaret sektörünün her geçen gün biraz daha büyümesi ve kullanıcıların internetten alışverişe daha sıcak bakmaya başlaması, bu sektördeki rekabetin de ciddi bir şekilde artmasına neden oluyor. Bu rekabetle baş edebilmek için de rakip firmaların çalışmalarını yakından takip etmeniz gerekli. Bunun için de rakip analizi raporlarınızı oluşturmanız ve rakip firmaları yakından takip etmeniz gerekiyor.,

Rakip Analizi Neden Önemli?

Öncelikle rakip analizinin neden önemli olduğu üzerinde duralım.

  • Daha sağlıklı ve detaylı pazarlama ve fiyatlandırma stratejileri belirleyebilirsiniz.
  • Endüstrideki trendleri yakından takip etmiş olursunuz.
  • Şirketiniz için bir standart oluşturmuş olursunuz.
  • Müşterilerinizle nasıl iletişim kurmanız gerektiği konusunda yeni yollar keşfedebilirsiniz.
  • Müşteri memnuniyetini artırmak için neler yapabileceğinizi görürsünüz.
  • Yeni hedef kitlelere ulaşmak için ne tür adımlar atmanız gerektiği konusunda yeni fikirler edinirsiniz.
  • Pazarda başkalarının görmediği boşluklar görebilir ve bu boşlukları doldurmak için adımlar atabilirsiniz.

Yukarıda başlıklar rakip analizinin neden önemli olduğunu ortaya koyan sebeplerden bazılar. Rakiplerinizi yakından takip etmeniz, bu yarışta sizin de ön sıralarda yer almanıza yardımcı olur.

Rakip analizi, pazarlama ve fiyatlandırma stratejileri belirlemenize, endüstri trendlerini takip etmenize, müşteri memnuniyetini artırmanıza ve pazarda başkalarının görmediği boşlukları doldurmanıza yardımcı olur.

Rakip Analizi Raporunda Hangi Konu Başlıkları Üzerinde Durmalısınız?

Rakip firmaların;

  • hedefledikleri kitleleri kimler oluşturuyor?
  • sizden farklı ne gibi hizmet ve ürünleri bulunuyor?
  • satış konusunda öne çıkardıkları strateji ve politikalar neler?
  • yatırım görüşmeleri bulunuyor mu?
  • kargo ve paketleme işlemlerine yaklaşımı nasıl?
  • web siteleri nasıl ve nasıl bir kullanıcı deneyimi sunuyorlar?
  • müşteri deneyimleri nasıl?
  • içerik, e-posta pazarlama ve SEO konusundaki çalışmaları neler?
  • pazarlama ve reklam çalışmaları nasıl?
  • müşteri yorumları nasıl?

Bu başlıkları göz önünde bulundurarak, rakip analizi raporunuzu oluşturarak, belli aralıklarla bu verileri güncelleyerek, rekabette ne durumda olduğunuz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Şimdi de rakip analiz raporunuzu nasıl oluşturabileceğiniz üzerinde duralım.

Hemen E-ihracata Başlayın!

Dilerseniz IdeaSoft E-ihracat Paketlerini ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

IdeaSoft E-ihracat Paketleri

Rakip Analiz Raporu Nasıl Oluşturulur?

5 ile 10 Farklı Rakip Firmayı Belirleyin

Rekabetin yoğun olduğu bir sektördeyseniz, rakip firmaları bulmanız zor olmayacaktır. Bu firmaları bulurken şunlara dikkat edin:

  • Benzer ürün veya hizmetleri satanlar
  • Benzer iş modeline sahip olanlar
  • Benzer ya da aynı hedef kitleye satış yapanlar
  • Pazarda yeni olanlar veya bir süredir pazarda olanlar

Bu süreçte 5 ile 10 firma seçimi yapmanız, analizleriniz için yeterli sonuçlar verecektir.

Rakip analiz raporu oluştururken 5-10 farklı rakip firmayı belirleyin. Benzer ürün veya hizmetleri satanlar, benzer iş modeline sahip olanlar, benzer hedef kitleye satış yapanlar, pazarda yeni veya bir süredir bulunan firmalar üzerine odaklanın.

Bir Tablo Hazırlayın

Bu çalışmalarınızı Excel üzerinde bir tabloda yapabilirsiniz. Bu tablo üzerinde karşılaştırmak istediğiniz bilgilerin bir şemasını çıkartabilirsiniz. Bu tablo içerisinde şunlar gibi konu başlıklarına yer verebilirsiniz:

  • Ürünlerin satış fiyatlarının ortalaması
  • Çapraz satış, upsell gibi ürün önerileri
  • Sosyal medya etkileşim oranları
  • Trafik sağlamak için yapılan içerik ve SEO çalışmaları
  • İlk kez ziyaret edenlere yönelik teklifler

Bu tabloyu dilediğiniz kadar genişleterek, farklı kriterleri karşılaştırabilirsiniz.

Birincil ve İkincil Rakiplerinizi Belirleyin

Rekabet durumuna göre şirketleri de sıralayabilirsiniz. Birincil rakipler bölümünde doğrudan sizin hedef kitlenize ulaşan ve sizinle aynı ya da benzer ürünleri satan firmaları belirleyebilirsiniz. İkincil rakipler bölümünde ise sizinle benzer ürünleri satan ancak farklı hedef kitlelere ulaşan firmaları belirleyerek, tablonuzda bu firmaları bu şekilde sıralayabilirsiniz.

Birincil ve ikincil rakiplerinizi belirleyin. Birincil rakipler doğrudan sizin hedef kitlenize ulaşan ve benzer ürünleri satan firmalardır. İkincil rakipler ise benzer ürünleri satan fakat farklı hedef kitlelere ulaşan firmalardır.

Araçlar Kullanarak Verileri Toplayın

Farklı verilere ulaşmak için farklı araçlardan yararlanabilirsiniz. Bu araçlar sayesinde rakip firmaların çalışmaları hakkında bilgiler toplayabilirsiniz.

SimilarWeb: Bu araç ile rakip firmaların SEO ve organik trafikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hootsuite: Bu araç ile belli hesapları takip edebilir, seçtiğiniz anahtar kelimeler üzerinde monitoring çalışmaları yaparak, sosyal medya üzerindeki etkileşimleri ve yapılan faaliyetleri kontrol edebilirsiniz.

Buzzsumo: Bu araç sayesinde belli anahtar kelimeleri ya da siteleri analiz ederek, bu siteler ya da anahtar kelimelerle ilgili en çok öne çıkan içerikleri bulabilirisiniz. SEO ve içerik konusundaki rekabeti ölçmek için kullanabilirsiniz.

Kendinizin Yapabileceği Araştırmalar

İnternet üzerindeki araçlar haricinde doğrudan kendinizin yapabileceği analizler de bulunuyor. Rakip firmaları doğrudan incelemek ve onların nasıl çalışmalar yaptığını görmek için aşağıdaki çalışmaları yapabilirsiniz:

  • Blog içeriklerini takip edin. Böylelikle içerik konusunda ne tür çalışmalar yaptıklarını görebilirsiniz.
  • E-posta listelerine abone olun. E-posta gönderimleri ve yönetimleri aynı zamanda da içerikleri konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Siteleri üzerinden bir ürün satın alın ve sonrasında da müşteri hizmetleriyle iletişime geçin. Bu sayede müşteri memnuniyeti, kargo süreçleri, site üzerindeki kullanıcı deneyimi gibi birçok konuda fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Onları sosyal medyada takip edin. Bu sayede onların etkileşimlerini, kullanıcılarla olan iletişimlerini ve ne tür içerikler paylaştıklarını görebilirsiniz.

Bu tür çalışmalar yaparak rakip analizi raporunuz için birçok veri toplamaya başlayabilir ve sonrasında da bu verileri analiz ederek rekabette ne durumda olduğunuzu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu verileri inceleyerek kendi pazarlama, reklam, satış, kullanıcı deneyimi ve müşteri hizmetleri konusunda yeni stratejiler geliştirmeye de başlayabilirsiniz.

Kendinizin yapabileceği analizler: Blog içeriklerini takip edin, rakiplerin e-posta listelerine abone olun, rakip sitelerden ürün satın alarak müşteri hizmetleriyle iletişime geçin, sosyal medyada rakipleri takip edin.

Burada unutmamanız gereken nokta ise rakip analizinin tek seferlik olmadığıdır. Belli aralıklarla düzenli olarak yapılması gerekir. Sizin gibi diğer firmalar da bu rakip analizlerini yapıyor olacaklardır ve sizin yaptığınız geliştirme ve stratejilerden sonra onlar da kendilerini geliştirmek için çalışacaklardır. Bu sebeple de rakip firmaları radarınız altında tutmaya özen göstermelisiniz.

Rakip analizi neden önemli?

Pazarlama stratejileri belirlemenize yardımcı olur. Trendleri takip etmenizi sağlar. Şirketiniz için standart oluşturur. Müşteri memnuniyetini artırır.

Hangi konuları analiz etmelisiniz?

  • Hedef kitle
  • Ürün ve hizmetler
  • Satış stratejileri
  • Kargo ve paketleme
  • Web sitesi deneyimi
  • İçerik ve SEO çalışmaları
  • Pazarlama ve reklam
  • Müşteri yorumları

Nasıl rakip analizi yapmalısınız?

5-10 rakip belirleyin. Benzer ürün veya hizmetleri sunan firmaları seçin. Bir tablo oluşturun. Fiyatlar, çapraz satışlar, sosyal medya etkileşimlerini karşılaştırın. Araçlar kullanarak verileri toplayın. Blog içeriklerini ve sosyal medyalarını takip edin.

Rakip analizini neden düzenli yapmalısınız?

Rekabet avantajını korumak için. Rakiplerinizin stratejilerini takip ederek kendinizi güncellemek için.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
2 Mart 2023

İçindekiler; Neden Ücretsiz E Ticaret Sitesi? Eticaret.com Size Neler Sunar? Ücretli Paketlere Geçiş Yapılır Mı? Ücretsiz Sitelerde Tema Şablonları Var Mı? Ücretsiz E-ticaret Sistemlerinde Yazılım Güncellemesi Var Mı? Ücretsiz e ticaret sitesi dendiğinde birçok kişinin aklına yavaş yüklenen siteler, zor açılan ürün sayfaları, kullanımı zorlaştıran tasarımlar ve teknik sorunlar gelir. Bu bakımdan çoğu kişi bunların…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
19 Şubat 2023

İçindekiler; Yazılıma Yatırım Yapmanız Gerekmez Ödeme Entegrasyonları Yer Almaktadır Yazılım Güncellemeleri Bulunur Eğitim Dokümanları Mevcuttur Yükseltmek Mümkündür Ücretsiz e ticaret sitesi avantajları, online alışveriş dünyasına adım atmak isteyen satıcıların ve girişimcilerin aklında bulunan sorulardan biridir. Eticaret.com, sektöründe kullandığı teknolojik sistemler sayesinde, sahip olduğu free paket içinde şunları teklif etmektedir: Bu bakımdan e-ticarete güzel bir başlangıç…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
16 Şubat 2023

İçindekiler; Yatırım yapmadan en iyi ücretsiz e-ticaret sitesi sahip olmak Ödeme Entegrasyonları Mevcuttur Yazılım Güncellemeleri Mevcuttur Eğitim Dokümanları ile Bilgileriniz Genişletilebilir Farklı Paketler de Vardır Kısa Sürede Kurulabilir Kullanımı Kolaydır Online alışveriş tüketicilere fiziksel bir mağazaya kadar ürünleri görme ve satın alma imkanı sunar. Kişiler nerede olursa olsun, bu sistemlerden yararlanması mümkündür. Aynı zamanda bu…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
11 Şubat 2023

E ticaret sitesi nasıl kurulur? Sorusu, markasını dijitale taşımak isteyenler tarafından merak edilmektedir. İnternet üzerinden alışveriş yapma her geçen gün artan bir trenddir. Zira insanlar acil olmayan ihtiyaçlarını internetten sipariş vermeyi her zaman pratik ve rahat bulur. Bu bakımdan bu sektörde mevcut olan çok sayıda firma vardır. E-ticarete başlamak başlangıçta zor gibi dursa da takip…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
9 Şubat 2023

E-ticaret dünyası her geçen gün gelişen bir dünyadır. Çünkü insanlar internetten alışveriş yapıp, ürünün adresine kadar gelmesini her zaman avantajlı olarak görür. Eğer bir şeye acil gereksinim duyulmuyorsa, çoğu kişi internetten bakmayı tercih eder. Bu dünya oldukça canlı olduğu için pek çok girişimci veya küçük ve orta boyutlu işletme buraya adım atmak ister. Dijitalleşme sürecini…(Continue Reading)