Müşterileriniz alışveriş sepetini neden terk ediyorlar?

Musterileriniz alisveris sepetini neden terk ediyorlar

​E-ticaret sitelerinin en büyük sorunlarından biri de satın alma sürecini alışveriş sepetine geldikten sonra terk eden kullanıcılardır. Potansiyel müşterileri sitenize çekebilmek için yaptığınız onca çalışmadan sonra, beğendikleri ürünü bulmakla kalmayıp alışveriş sepetine ekleyen ve satın almaya bu kadar yaklaştıktan sonra vazgeçiyor olmaları sadece kaçan bir satış değil, aynı zamanda boşa giden ciddi bir emek ve kaynak anlamına gelir.

 

İşin kötüsü yapılan araştırmalar alışveriş sepetini terk etme oranlarının sanıldığından çok daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Siteden siteye farklılık göstermekle beraber alışveriş sepetini terk etme oranının yüzde 50 ile yüzde 90 arasında değiştiği gözleniyor. IdeaSoft olarak incelediğimiz ve 2006 ile 2013 yılları arasında, saygın araştırma kuruluşları tarafından gerçekleştirilmiş konuyla ilgili 19 farklı raporun ortalamasına göre alışveriş sepetini terk etme oranı yüzde 67 olarak göze çarpıyor.

 

Peki potansiyel müşterileriniz neden son aşamaya kadar geldikleri halde bir anda vazgeçiyorlar? Daha da önemlisi bu konuda hangi önlemleri alacağınızı biliyor musunuz?

 

İncelemelerimiz sonucunda IdeaSoft olarak, müşterilerin alışveriş sepetine eklenmiş ürünleri satın almadan terk etmelerinin en sık karşılaşılan üç nedenini sizler için bir araya getirdik. İşte bu nedenler ve bu konuda yapabilecekleriniz…

 

Satın almaya yönlendirme mesajının zayıf olması

Müşteriler sitenize ulaştılar, aradıklarını buldular ve satın almak üzereler. İşte tam bu noktada özellikle sitenizden ilk kez alışveriş yapacak olan kullanıcıların büyük bir kısmı karar vermeden önce bir kez daha düşünmenin iyi bir fikir olabileceğine karar verirler. Ödemeden hemen önceki bu aşamada “acaba daha iyi bir alternatif bulabilir miyim?” veya “acaba başka bir sitede daha ucuza satılıyor mudur?” gibi düşüncelerin müşterinin aklına gelmesi son derece olağandır.

 

Bu noktada satın alma butonu üzerindeki metnin yeterince belirgin ve davet içeren bir ifadeye sahip olması müşterinin tereddüt etmeden kararını vermesine yardımcı olacaktır. Akıllı e-ticaret paketlerinde bu konuya özen gösteriyor ve “Hemel al” ifadesine yer vermiyor olmamız sayesinde IdeaSoft müşterileri bu sorunla karşılaşmadan daha yüksek alışveriş tamamlanma oranlarına kavuşmaktadırlar.

 

Bu mesajların sadece son noktada değil, alışveriş süreci boyunca güçlü bir şekilde veriliyor olması bütünlük ve tutarlılık anlamında faydalı olacak ve son noktaya gelmiş olan müşterinin aklında soru işaretleri oluşma ihtimalini düşürecektir.

 

Müşteriye yeterli güven sağlayamamak

Müşteri e-ticaret sitenize geldiği andan itibaren ödeme yapana kadar vazgeçebileceğini bilir. Bu yüzden ona ilk andan satın alma sürecinin son anına kadar güven duygusu aşılayabilmeniz gereklidir. Bu işlem profesyonel bir logoya sahip olmanızdan, detaylı bir hakkımızda sayfası ve açıklayıcı bir kullanıcı sözleşmesine kadar sitenin her noktasında aynı tutarlılıkta devam etmelidir. Kaliteli fotoğraflar, özgün ve açıklayıcı ürün açıklamaları da müşterinin sitenize güven duymasını sağlayacak ufak ama önemli detaylardır.

 

Eğer müşteri sitenizde geçirdiği süre boyunca, e-ticaret sitenize karşı güven duyup duymadığını sorgulamaya devam edecek olursa sıra ödemeye geldiğinde işlemden vazgeçme ihtimali de artacaktır. Yapmanız gereken ziyaretinin ilk saniyesinden son anına kadar müşteriye karşısında profesyonel bir işletme olduğunu elinizden geldiği kadar göstermektir.

 

Kargo ücreti ile ilgili sorunlar

Perakende mağazalardan alışveriş yapma alışkanlığına sahip olan müşteriler için e-ticaretteki önemli sorunlardan biri kargo bedelidir. Normal bir mağazada ürünün fiyat etiketini görüp kasada sadece bu rakamı ödeyen müşteri, e-ticaret sitesinde alışverişi tamamlamak üzereyken ürün fiyatının üzerine eklenen kargo bedelini olumlu karşılamayabilir.

 

Bu nedenle kargo ücret politikasını site üzerinde açıklamış olmak sizin avantajınıza olacaktır. Teslimat bölgesi belirlenmeden önce kargo ücretini kesin olarak söylemek mümkün olmasa da, genel kargo ücreti politikanızı site üzerindeki bir sayfada paylaşırsanız kullanıcılarda oluşabilecek “kargo bedeli son dakikada ortaya çıkan ek bir maliyettir” algısını da  ortadan kaldırabilirsiniz.

 

Bu üç başlık e-ticaret sitelerinin sık karşılaştıkları alışveriş sepetini terk etme nedenleri arasında yer alır ama nedenler bunlarla sınırlı değildir. Site alt yapısının güvenli olmaması, kötü tasarlanmış veya karmaşık sepet ekranları, başarısız üyelik ve siteye giriş yapma süreçleri de müşterilerin son anda alışverişten vazgeçme nedenleri arasında yer alır. Ama eğer e-ticaret alt yapısı olarak IdeaSoft paketlerini kullanıyorsanız bu son saydığımız sorunların hiç birini dert etmek zorunda kalmazsınız. Biz tüm teknik kısmını yılların getirdiği tecrübemiz ile üstlendiğimiz ve eksiksiz bir alt yapı sunduğumuz için sizin tek yapmanız gereken işinize odaklanmaktadır. Eğer IdeaSoft e-ticaret paketleri ile henüz tanışmadıysanız siz de vakit kaybetmeden ücretsiz demo talebine başvurun ve binlerce kullanıcı gibi IdeaSoft ile kazanmaya başlayın…

 

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)