Müşteri destek çalışanlarınızın sahip olması gereken özellikler

Müşteri destek bölümünüzde çalışanlarınızın davranışları, yetenekleri ve müşterilere karşı olan tutumları, müşteri memnuniyet oranlarınızı ciddi şekilde etkileyecektir. Bu bölümdeki çalışanlarınızı iyi seçmeniz ve onlara gereken değeri vermeniz, müşterilerinizle olan iletişimlerin kalitesini artıracağı gibi müşteri memnuniyetini de önemli oranda artıracaktır. Bu bölümdeki çalışanlarınız doğrudan müşterilerinizle iletişim halinde oldukları için bir bakıma firmanızın gerçek yüzünü müşterilerinize gösterirler. Bu sebeple de doğru yeteneklere sahip çalışanlarınızın olması marka imajınızı da iyi bir şekilde etkileyecektir.

Sabır

Müşteri destek personellerinizde olması gereken en önemli özelliklerden biri sabırdır. Hem çoğu zaman müşterilerin problemleriyle ilgilenmelerinden hem devamlı olarak benzer konularla ilgilenmelerinden dolayı hem de gün içinde birçok görüşme yapmalarından dolayı çalışanlarınızın sabırlı olması gerekir.

Sabırlı olmamaları, uzun görüşme süreçlerinde müşterilerinizle olumsuz konuşmalar yapmalarına neden olabileceği için, marka imajınızın zedelenmesine neden olabilirler.

İyi iletişim becerileri

Sabırlı olmanın yanı sıra bu çalışanlarınızın iletişim becerilerinin de gelişmiş olması gerekir. Farklı müşteri tiplerine ve müşterilerin farklı sorunlarına karşın, doğru yaklaşımları sergileyerek, onlarla iyi bir şekilde konuşabilmeleri gerekir.

Bununla beraber çalışanlarınızın ne demek istediklerini açıkça dile getirerek, anlaşılır bir dil kullanabilmeleri gerekir. Müşterilerinizin sordukları sorulara karşın açık ve net bir şekilde yanıt vererek kafa karışıklığı yaratmamaları önemlidir.

Ürün ve hizmetler hakkında gerekli bilgiye sahip olmalılar

Çalışanlarınızın tüm hizmet ve ürünleriniz hakkında detaylı bilgiye sahip olması da oldukça önemlidir. Tabii ki bu bilgiye işe başladıktan sonra ulaşabilecekleri için, bu bölümdeki çalışanlarınızın doğru ve etkili bir oryantasyon sürecinden geçmeleri ve gerekli eğitimleri almaları gerekir. Firma olarak bu sorumluluk sizin üzerinizdedir ve çalışanlarınızı iyi eğitimeniz oldukça önemlidir. Ürünler hakkında bilgi sahibi olmadan, müşterilerinize gereken desteği sağlayamazlar.

Pozitif iletişim kurma becerisi

Müşterilerle olan ilişkilerde pozitif iletişim kurmak, tüketicilerin firmaya olan yaklaşımlarıyla beraber satın alma kararlarını da değiştirebilir. Bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak;

Negatif yaklaşım: “Aradığınız ürünü şu an sizin için temin edemem. Bu ürün şu an siparişe kapalı ve önümüzdeki aya kadar birşey yapmam mümkün değil.”

Pozitif yaklaşım: “Aradığınız ürün önümüzdeki ay stoklarımızda yer alacak; isterseniz şimdi sizin için bir sipariş oluşturabilir ve ürün stoklarımıza geldiği gibi size gönderilmesini sağlayabilirim.”

Bu iki yaklaşım arasında büyük farklar vardır ve müşterileriniz bu yaklaşım nedeniyle firmanıza daha olumlu bir şekilde bakabilirler. Çalışanlarınızın dilinin bu şekilde olmasına da dikkat etmeniz gerekiyor.

Zaman yönetimi

Çalışanlarınızın zaman yönetimi konusunda da etkili olmaları gerekir. Müşterilerle daha uzun süre görüşmek kimi zaman onların sorunlarını daha iyi bir şekilde çözmenize ve onlara daha fazla yardımcı olunmasını sağlar; ancak kimi zamanda çalışanlar bir müşterinin problemini çözmek için herhangi bir yol göremezler. Bu durumda da bu müşterileri doğru ve yetkili kişilere yönlendirmeleri gerekir. Bu durumda zaman yönetimi adına vakit kaybetmemeleri ve hem kendilerini hem de müşterileri oyalamamaları gerekir.

Empati kurabilme

Çalışanlarınızın, müşterilerin ne hissettiğini, belli bir sorun karşısında ne düşündüklerini ve yaşadıkları duyguları anlayabilmeleri ve onlarla empati kurabilmeleri gerekir. Empati duygusundan yoksun olmaları, müşterileri tam olarak anlayamamalarına neden olacağı için, kuracakları iletişim de yetersiz olmasına neden olabilir.

İkna yeteneği

Bir diğer önemli beceri ise ikna yeteneğidir. Ürünler ve hizmetler hakkında bilgi almak isteyen tüketicilerle olan iletişimlerde; çalışanlarınızın bu tüketicileri ikna edebilmeleri ve hizmetlerinizi denemeye ya da satın almaya yönlendirebilmeleri gerekir. Bu yeteneğin olmayışı potansiyel satışları kaçırmanıza neden olabilir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)