Lojistikte akıllı robotların devri başlıyor mu?

IS 261015 lojistikte robot 1 680

Özellikle bilimkurgu filmlerinden alışık olduğumuz yapay zekaları ile insanlarla iş birliği içinde veya tamamen özerk bir şekilde çalışan robotlar, günümüzde de bazı alanlarda giderek daha fazla etkinlik kazanıyor. Lojistik de bu alanların başında geliyor. Robotların depo bölümünde aktif olarak kullanılmaya başlandığı günümüzde bu durum, ticaret sektörünün geleceğini etkileyebilecek şekilde gelişmeye devam ediyor…

Sensörler sayesinde kırıp dökmeden deponun içinde hareket eden, ürünleri raflardan indirip yüklemesini yapan robotlar, bugün bazı işletmelerin depolarında insanlar kadar önemli bir rol üstlenmeye başladı bile.

Peki, hangi robotlar hangi amaçlar için kullanılıyor ve robotlar ticaret sektöründe geleceği nasıl etkileyebilir?

Kiva Robotlar depoların gözde elemanları oldu

2011 yılında Amazon, Kiva sistem robotları depo bölümünde kullanmaya başlayarak bu konudaki öncü şirket oldu. 1300 robotla başladıktan sonra bu sistemin faydasını görmüş olacak ki Amazon, robot sayısını artırarak bugün deposunda 1500 civarında akıllı robot ile çalışıyor.

Kiva’nın bodur turuncu robotları, depoda, raflardan ürünleri alarak, paketleyip taşıyacak görevliye teslim ediyor. Bu akıllı robotlar birbirlerine veya bir yerlere çarpmamak için bir sensör sistemi ile donatılmış tasarıma sahip

Robotlar daha hızlı

Bugün, ürünlerin raftan indirilmesi işlemi robotların sayesinde iki üç kat daha hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor. Bu da büyük hacimli işletmeler ve depolar açısından değerlendirildiğinde büyük bir zaman tasarrufu ve kazanç sağlayabilir. Bu zaman ve enerjiden sağlanan kazanç gelecekte birçok depoda bu robotların insanların yerini alabileceğini de ortaya koyması bakımından önemli bir gelişme.

Diğer robot sistemleri

Amazon’un, Kiva robotların kullanımında öncü olması bu sistemle çalışan robotların Amazon Robotları olarak tanınmasına neden olduğu için başka büyük işletmeler de farklı robot sistemleri arayışına girdi. Bu arayış sonucu geliştirilen Fetch sistem robotlar tamamen taşıma ve paketleme sistemine sahip.

Başka bir robot üreticisi Singapur menşeli GreyOrange firması da tamamen e-ticaret lojistiğine odaklı, depo işleyiş sisteminde uzmanlaşmış robotlar geliştirmeye başladı. 2020 yılında satışa sunulacak başka bir robot sistemi de Hitachi firması tarafından geliştiriliyor. Mevcut robotlardan çok daha hızlı bir şekilde ürünleri raflardan seçerek alabilecek bu iki kollu robotlar da, bu teknolojilerin gelecekte birçok alanda kullanılabileceğinin sinyallerini veriyor.

Robotların avantajları

Lojistik alanında robotların kullanılmaya başlamasının hiç kuşkusuz ki ticaret sektörü için büyük avantajları var. Maaş, sigorta gibi sürekli maliyetler gerektirmeyen robotlar işlerini yapabilmek için bir eğitim sürecine de gerek duymuyor. Öğle arası, tatil ve izin gibi sorunları da olmayan robot çalışanlar tüm bu avantajlarıyla insan çalışanları yakın bir gelecekte yerinden edeceğe benziyor. Yorulma gibi sorunları da olmayan robotlar, çalıştıkları süre boyunca aynı performansı gösterebiliyor ve aynı işi çok daha hızlı bir şekilde yapabiliyorlar.

E-ticaret sektöründe büyük öneme sahip lojistik sürecinde robotların devri yaklaşırken siz de paylaştığımız bu bilgiler ışığında şimdiden bu doğrultuda planlarınızı yapabilirsiniz. E-ticaret işinizde başarılı olmak için her şeyden önce güçlü altyapıya sahip bir e-ticaret sitenizin olması büyük önem taşıyor. Türkiye’nin lider altyapı sağlayıcısı IdeaSoft olarak size akıllı paketlerimizle, bu konuda tüm teknik desteği sağlıyoruz. Siz de hemen ücretsiz demo hesabınızı oluşturun işinizin geleceğini sağlama alın.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)