Hangi sosyal medya platformunun sizin için daha uygun olduğunu nasıl seçebilirsiniz?

hangi sosyal mecrayi secmeli

Sosyal medya platformları e-ticaret firmaları için oldukça önemli pazarlama araçları arasında yer alıyor. Hem ücretsiz hem de reklamlarla yeni hedef kitlelere ulaşma imkanı sağladığı için bu mecraların önemi oldukça fazla.

Ancak her platformun kendine has bir kitlesi ve kullanıcısı bulunuyor. Bu mecraların her biri her firma için uygun olmayabiliyor. Tüm mecralarda yer alıp, iş gücünü tüm bu kanallara bölmektense sizin için en uygun olan mecraları seçerek, bu kanallar üzerine odaklanmanız, size daha çok verim sağlayacaktır.

Peki, hangi sosyal medya platformunun size daha uygun olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Bunu yapabilmeniz için, size bir kontrol listesi sunacağız. Buradaki sorulara yanıt vererek, sizin için doğru olan sosyal medya kanallarını bulabilirsiniz.

Tabii ki buradaki sorular birer örnek olacaktır. Siz bu soruları geliştirerek daha kapsamlı bir analiz yapabilirsiniz. Bu analizler sonucunda sadece bir iki sosyal mecranın size uygun olabileceği gibi, tüm sosyal mecralarda da kullanıcılarınıza ulaşabileceğiniz alanlar bulabilirsiniz.

Sosyal medyadaki amacınız ne olacak?

Şirketinizin sosyal medyada yer almasının amacı ne? Bu mecralarda yer alarak ne yapmayı planlıyorsunuz? Reklamlar vererek, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi mi tanıtmak istiyorsunuz? Yoksa takipçilerinize blog içeriklerinizi sunarak, viral olabilecek çalışmalarla organik olarak hedef kitlenizi artırmak mı istiyorsunuz?

Şirketinizin rolünü belirlemeniz bu açıdan oldukça önemli. Yukarıda saydıklarımızın hepsini de yapmak istiyor olabilirsiniz. Doğru bir sosyal medya pazarlama stratejisi zaten bunların hepsini de kapsaması gerekir.

Hedef kitlenizi kimler oluşturuyor?

Hedef kitlenizi belirlemeniz, hangi sosyal mecrayı kullanacağınız konusunda size oldukça fazla fikir verecektir. Ürünleriniz hangi yaş grubuna hitap ediyor? Bu kullanıcıların ne tür zevkleri var? Hangi konuların takipçilerinizin ilgisini daha çok çekebileceğini düşünüyorsunuz?

Demografik bilgilere ve ilgi alanlarına göre hedef kitlenizin hangi sosyal mecralarda yer aldığını tahmin edebilirsiniz.

Örneğin, 15-25 yaş grubu aralığındaki genç kitleye ulaşmayı düşünüyorsanız, Instagram, Snapchat ve Periscope gibi kanallara daha fazla ağırlık verebilirsiniz. Hedef kitlenizin yaş aralığı daha genişse Facebook’u kullanmayı düşünebilirsiniz. Facebook, Türkiye’de en çok üyeye sahip sosyal mecra olduğu için, ulaşmayı hedeflediğiniz kitlenin büyük kısmına bu mecra üzerinde ulaşmanız mümkün. Fakat gençlere yönelik içerikler ve ürünler sunuyorsanız, alternatif sosyal ağları da araştırmanız gerekecektir.

Mobil mi masaüstü kullanıcıları mı hedefliyorsunuz?

Bu konu başlığı aslında hedef kitlenizin yaş grubuyla da doğru orantılı; ancak mobil söz konusu olduğu için ele almakta yarar var. 15-35 yaş aralığındaki kullanıcıların büyük kısmı mobil cihazları üzerinden sosyal ağlarda olmayı tercih ediyor.

35 yaş üstü ve özellikle 40 yaş üstündeki tüketiciler, kullanıcı alışkanlıkları nedeniyle masaüstü cihazlar üzerinden internette daha aktif bulunuyorlar. Burada da sizin mobil ve masaüstü ayrımını yaparken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor.

Mobil platformlar üzerinden reklamlar veriyorsanız ve hedef kitlenizi 35 yaş ve üstü kişiler oluşturuyorsa, reklamlarınızdan etkili sonuçlar alamayabilirsiniz. Aynı şekilde, hedeflediğiniz yaş grubu 35’in altındaysa, bu kişilere yönelik reklam çalışmalarınızın mobil ağırlıklı olması gerekiyor. Aksi takdirde bu kişilere de reklamlarınızı gösteremeyebilirsiniz.

Reklam vereceğiniz sosyal mecraları seçerken, bu kriterleri de ele almanızda oldukça yarar var. Aksi takdirde reklam çalışmalarınızdan istediğiniz sonuçları alamayacağınız gibi reklam bütçenizi de boşa harcamış olursunuz.

Ne tür içerikler paylaşacaksınız?

Sosyal mecralar üzerinde nasıl içerikler paylaşacağınız da oldukça önemli. Eğer tüketicileri bilgilendirecek makaleler ve blog yazıları paylaşmayı düşünüyorsanız, Twitter ve Facebook sizin için daha doğru bir kanal olabilir.

Fakat daha çok fotoğraf paylaşımları yapmayı düşünüyorsanız, Instagram ve Pinterest sizin için doğru tercih olabilir. Pinterest, Türkiye’de çok aktif olunmayan bir ağ olsa da moda ve tekstil işi yapan e-ticaret firmalarının üzerinde çalışma yapmayı düşünmeleri gereken sosyal mecralardan biri olduğunu da belirtmekte fayda var.

Ürünlerinizle ilgili paylaşacağınız videolar hazırlıyorsanız ya da sektörünüzle ilgili konuları işlediğiniz eğlenceli ya da bilgilendirici videolarınız varsa Youtube ve Vine’ı kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra ünlü isimlerle çalışıyorsanız, Periscope üzerinden farklı kampanyalar yaratabileceğiniz gibi Snapchat üzerinden de farklı promosyon çalışmaları yapabilirsiniz.

Paylaşacağınız içerik tipleri de yer alacağınız sosyal mecraları seçme açısından oldukça önemli. Tüm bu içerik türlerini de paylaşabileceğiniz sosyal mecra ise Facebook olarak öne çıkıyor. Ancak sadece Facebook’a odaklanmak, diğer sosyal platformlarda aktif olan hedef kitlenizdeki kullanıcıları kaçırabileceğiniz anlamına da geliyor.

Sonuç

Yukarıdaki kriterleri ele aldığınızda hangi sosyal mecrada yer alacağınıza dair fikirler kafanızda oluşabilir. Ancak doğru ve etkili bir sonuç alabilmek için testler yapmanız da ve farklı sosyal ağlarda ne kadar etkileşim aldığınızı analiz etmek size en doğru sonuçları verecektir. Önümüzdeki günlerde, sosyal ağların kendi dinamiklerini ele alarak, hangi sosyal mecranın nasıl bir hedef kitlesi olduğu konusunu ele alacağız.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)