Facebook reklamlarından geri dönüş alamamanızın 5 nedeni

Sosyal medya pazarlamada en büyük rolü oynayan platform günümüzde Facebook. Kapsamlı reklam modellerinin yanı sıra geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olması bu mecrayı reklam verenler için önemli bir alan haline getiriyor. Tabii ki Facebook reklam kampanyalarında her zaman istenen sonuçlar alınamayabiliyor. Bunun arkasında da farklı sebepler bulunuyor. Ancak genel olarak ele alındığında sıkça yapılan 5 ana hata olduğunu görülüyor. Bu hatalardan kaçınmak, Facebook reklamlarından alınacak geri dönüşümleri de önemli ölçüde artırmakta.

Eksik ya da yanlış hedefleme yapılması

Facebook reklamlarının sağladığı en büyük avantajlardan biri, reklam kampanyanızın ulaşmasını istediğiniz hedef kitleyi seçebiliyor oluşunuz. Hedef kitle ayarları, Facebook reklam kampanyalarının verimliliğini önemli şekilde etkiliyor. Doğru bir şekilde kurgulandığında, doğrudan markanın hedeflediği kişilere reklamların ulaşıyor olması, reklamlardan alınan geri dönüşümleri de artırıyor.

Hedef kitle ayarlarının eksik ya da yanlış yapılması da doğal olarak, reklam kampanyasına harcanan bütçenin verimsiz bir şekilde kullanılmasına neden oluyor. Reklam kampanyanızı oluştururken, müşteri profilinizi yansıtacak hedef kitle ayarlarını yapmanız ve hedeflemenizi daraltarak doğrudan markanızla ilgili olabilecek kişileri seçmeniz, reklamlarınızın performansını önemli şekilde artıracaktır.

Hedeflemelerinizi yaparken,

  • Yaş ve cinsiyet,
  • Konum,
  • İlgili alanları ve hobiler,
  • Hedef kilenizin etkilendikleri
  • ve dil gibi farklı seçimler yapabiliyorsunuz.

Bu seçimleri doğru ve müşteri profilinize yakın bir şekilde yapmak, reklamlarınızın daha doğru bir kitleye ulaşmasını sağlar.

Doğru bütçelendirme yapmamak

Yapılan hatalardan biri de reklam kampanyalarında doğru bütçelendirme yapmamak oluyor. Düşük bütçeyle uzun vadeli reklamlar çıkmak, erişilen kitleyi ve etkileşimi düşürebiliyor. Bunun yanı sıra yanlış reklam modelini de kullanıyor olabilirsiniz. Gösterim başı maliyet ve tıklama başına maliyet modelleri reklamlarınızın performansını ve bütçenizin kullanımını etkilemektedir. Bu nedenle de reklam gösterimlerinizi nasıl yapacağınızı iyi bir şekilde seçmeniz gerekir. Tıklama başına maliyet seçeneğinde, kullanıcılar reklamınıza tıkladıkları zaman reklam bütçenizi harcamış olursunuz. Gösterim başına maliyette ise reklamın görüntülenme başına belli bir ücret ödüyor olusunuz.

Bu iki modelini reklam kampanyasına göre değiştirebileceğiniz gibi testler yaparak sizin için en iyi sonucu veren reklam modelini de seçebilirsiniz.

Tüm bütçeyi tek bir reklam kampanyasına yatırmak

Elinizdeki tüm bütçeyi tek bir reklam kampanyasına yatırmak da başka bir yanlıştır. Bunun sebebi ise reklamınızın performansını ölçmek, testler yapmak ve yeni stratejiler geliştirmek için elinizde yeterli veri olmayacak oluşudur. Bütçeyi tek bir reklam kampanyasında harcamak yerine, birden fazla reklam kampanyası hazırlamanız daha doğrudur. Böylelikle farklı bütçelendirme ve hedefleme yöntemleri deneyebileceğiniz gibi reklam içeriği üzerinde de testler yapabilirsiniz.

Bu testleri yapmamak hangi stratejinin size en iyi sonuçları getirdiğini görememenize neden olacaktır. Farklı kampanyalar oluşturarak elinizdeki bütçeyi bu kampanyalar arasında bölüştürdüğünüzde aldığınız sonuçları daha iyi bir şekilde analiz edebilirsiniz.

Reklam içeriğinde yapılan hatalar

Hedef kitle ve bütçe üzerinde yapılan hataların yanı sıra reklam içeriğinde yapılan hatalar da Facebook reklam performanslarının düşmesine neden olabiliyor. Reklam metninin özensiz hazırlanması, doğru eyleme çağrı ifadelerinin kullanılmaması, görsel seçiminde ilgi çekici fotoğrafların kullanılmaması, reklamların performansını düşürmektedir.

Reklam metinlerinizde eyleme çağrı ifadeleri üzerinde testler yapmanız ve dikkat çekici ve çarpıcı metinler oluşturmanız reklamlarınızın performansını artırı. Bunun yanı sıra kullandığınız fotoğrafları da etkileyici hale getirmek ve sıradanlıktan kurtarmak, reklamlarınızdan daha fazla geri dönüş almanızı sağlar.

Yanlış reklam modelini kullanmak

Facebook’un farklı amaçlar için çeşitli reklam modelleri bulunuyor. Web site trafiğini artırmak, sayfa beğenisi artırma, gönderiyi öne çıkartma, etkinliği öne çıkartma, mobil uygulama indirme gibi birçok farklı reklam modeli bulunuyor. Her bir modelin amacı farklılık gösterdiği için de bu reklamlardan alınan sonuçlar da değişiklik gösterebiliyor.

Reklam içeriğinize ve amacınıza uygun bir reklam modeli seçmemek de reklamlarınızın performansının düşmesine neden olacaktır. Facebook’un reklam modellerini inceleyerek amacınıza en uygun olan modeli seçerek, kampanyanızı bu şekilde oluşturmalısınız.

Kendi e-ticaret sitenizi kurmayı düşünüyorsanız İdeasoft e-ticaret paketlerini inceleyerek, kendinize uygun bir çözüm bulabilirsiniz. 15 günlük demo talebinde bulunarak hizmetlerimizi hemen denemeye başlayabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)