E-Ticaret sitelerinde kriz yönetimi

E Ticaret sitelerinde kriz yonetimi

​Ticarette her zaman kazanacağınızı garanti edemezsiniz. Aynı durum e-ticaret için de geçerli. Küçük ve orta ölçekli ticari kuruluşlar hatta büyük markalar bile e-ticarette, zaman zaman beklenmeyen durumlar ve krizlerle karşı karşıya gelebilir. Bu durumlar; müşteriye ürünün ulaşmaması, hasarlı ürün teslimi ve teknik sorunlar olabileceği gibi daha ciddi krizler olabilir.

 

Ancak her kriz gibi, e-ticaret yaparken yaşanacak krizler de yönetilebilir. Bu nedenle e-ticaret sektöründeki her iş sahibinin, girişimcinin ve yatırımcının kriz yönetimi kavramına aşina olması gerekiyor. Kriz zamanlarında soğukkanlılığı koruyarak gereken önlemleri almak atılacak ilk adımlardan biri. Peki e-ticarette ne gibi beklenmeyen durumlar yaşanabilir ve kriz yönetiminde nelere dikkat etmek gerekir?

 

Kargoda hasar görmüş ürünler

Müşterilerin özel günlerde verdiği siparişlerin zamanında teslim edilmesi ile ilgili krizler zaman zaman karşınıza çıkabilir. Yılbaşı, bayram, doğum günleri gibi özel anlam ifade eden günlerde teslimatı tam zamanında yapmak bir e-ticaret sitesi için en etkili itibar kazanma yönlemlerinden biridir.

 

Ancak kargo şirketlerinin bu yoğun zamanlarda hızlı davranmaya çalışması paketlerin hasar görmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle bu konuda sağlam geçmişi olan güvenilir bir firma tercih etmenizde büyük fayda var. Özel niteliklere sahip ürünlerin teslimatı konusunda müşterinize olası bir hasarın karşılanacağına dair garanti vermeniz, teslimat ücretini sorun olmaktan çıkarabilir.

 

Kargo ücretleri sorunu

Lojistikle ilgili diğer bir kriz kaynağı da çoğunlukla kargo ücretleriyle ilgili karşımıza çıkıyor. Özellikle kırılacak, akacak, dökülecek ürünlerin kargo ücretlerinde fark varsa bunları müşteriye en baştan sağlıklı bir şekilde aktarmak önemli.

 

Tüketicinin teslimat ücreti farkını siparişi onayladıktan sonra öğrenmesi müşteri için tatsız bir sürpriz olabilir. O güne kadar binlerce kez müşterilerinizi memnun etmiş bile olsanız, bu tarz bir kötü sürprizin sosyal medya ve dijital mecralarda markanızın itibarını zedeleyebileceğini unutmayın.

 

Altyapıdan kaynaklanan krizler

Müşteri satın alma sürecini tamamlarken, sitenin çökmesi her e-ticaret şirketinin en büyük korkusu. Hangi noktada olursa olsun, o anda sitede bulunan tüm ziyaretçileri etkileyebilecek bu durum, hediye ve fırsat dağıtmakla çözülemeyebilir. IdeaSoft gibi profesyonel bir altyapı kullanıyor olmanız, bu tür bir altyapı kriziyle karşılaşmamanızı sağlayabilir.

 

Krizlerde atılması gereken 5 önemli adım

Paylaştığımız türde durumlar yaşadığınızda öncelikle bir kriz yönetim planı yapmanız size yardımcı olur. Bu plan dahilinde izleyeceğiniz şu adımlar krizi en kısa sürede hasarsız atlatmanızı sağlayabilir;

 

  • Problemin kaynağını belirlemek,
  • Sorumluluğu üstlenmek,
  • Her zaman sakin kalmak,
  • Hızla çözüm üretmek ve
  • Çözümü hemen uygulamak.

 

Uzun soluklu, sürdürülebilir bir iş sahibi olmak isteyen her e-ticaret sitesi için kriz yönetimine ilişkin bir planı olması gerekiyor. Bu sorunların birçoğunu hiç yaşamamak için ihtiyacınız olan her konuda IdeaSoft’un profesyonel desteğini alabilirsiniz. IdeaSoft’un tüm e-ticaret paketleri e-ticaret konusunda ihtiyacınız olan gelişmiş özelliklerle donatılmıştır. Ücretsiz demo hesabınızı oluşturarak IdeaSoft’un size sunduğu pratik e-ticaret altyapısını kendiniz de yakından inceleyebilirsiniz…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)