E-ticarette pivot etmek nedir ve firmaların pivot etme sebepleri nelerdir?

E-ticarette pivot etmek, girişimler arasında yaygın olan bir durumdur. İş modeliyle ya da pazarla ilgili yaşanan durumlar firmaların, pivot etmesine neden olabiliyor. Peki, tam olarak pivot kavramı nedir ve firmalar neden pivot etmeye başvururlar?

Pivot etmek nedir?

Pivot etmek özetle, ilk iş modelinden verim ve beklenen geri dönüşüm alınmadığında iş modelinin değiştirilmesidir. Şirket yönetimi iş modelinin değişmesi gerektiğine karar vererek, B planına geçiş yapmayı tercih edebilir.

Ancak pivot etmek her zaman başarısızlık olarak algılanmalıdır. Kimi zaman daha verimli ve etkili bir iş modelinin görülmesi ya da fark edilmesinden dolayı da firmalar iş modellerini değiştirerek, farklı bir kulvarda yürümeye başlayabilirler. Kimi zaman da mevcut iş modeli, firmanın beklentilerini karşılamadığı için ya da pazarın yeterli talep oluşturmaması nedeniyle firmalar iş modellerini değiştirmek isteyebilirler.

Kimi zaman da şirketlerin hacimleri büyüdüğü için iş modellerini değiştirmek isteyebilirler. Bu durum niş alanlarda hizmet veren firmalarda sıklıkla görülmektedir. Belli bir hacme ve marka bilinirliğine ulaştıktan sonra dikey alanda hizmet veren firmalar, iş modellerini değiştirerek daha geniş seçenekler sunmaya başlayabilirler.

Şirketler pivot etmeye karar verdiklerinde bu aslında yeni bir başlangıç olarak da algılanabilir. Çünkü iş modelinin değişmesi nedeniyle farklı pazarlara ve hedef kitlelere ulaşılabilir, şirket kültürü ve şirketin çalışma prensipleri değişebilir. Bu da farklı bakış açılarının kazanılmasını, yeni stratejilerin uygulanmasını ve şirketin tamamen yeni bir başlangıç yapması anlamına gelir. Bu sebeple de pivot etmek firmalar için bir bakıma da iyi bir durumdur.

Eski iş modelinden ve bakış açısından kurtulmak, rutini bozacağı için şirketin yeni yaklaşımlar denemesini sağlar. Önceki iş modelinde yapılan hatalardan dersler alınarak, yeni iş modeli için daha iyi stratejiler oluşturulabilir.

Şirketlerin pivot etmesine neden olan durumlar

Pazarın küçük olması ya da pazar yaratamamak

Belli bir pazarın olmaması ya da mevcut pazarın hacminin küçük olması ve gelecek vadetmemesi şirketlerin pivot etmesine neden olabiliyor. Pazarda ayakta kalamamak ve bir talep yaratamamak şirketin zarar etmesine neden olacağı için şirketler ürünlerini ya da iş modellerini değiştirebilirler.

İş hacminin artması

Yukarıda da belirttiğimiz gibi iş hacminin artış göstermesi ve firmanın daha da büyümek istemesinden dolayı da pivot edilebilir. Dikey alandaki firmalar, taleplerin artmasından dolayı yataya geçiş yapmak isteyebiliyorlar. Bu durumda da iş modelinde bir takım değişikliklere gidilebiliyor.

Şirket karlılığının azalması

Şirket mevcut iş modeli ve ürünleri nedeniyle satışlarını artıramaz hale gelebilir. Bu durumda da iş modelinde ve ürünlerde bir takım değişiklikler yapmak isteyebilirler. Şirketin zarar etmesinin önüne geçmek için farklı bir kulvara yönelmek daha mantıklı bir çözüm olarak görülür.

Müşterilerin beklentilerinin karşılanmaması

Kimi zaman firmalar müşterilerin beklentilerini karşılayamazlar. Bu durumda da müşterilerden geri bildirimler almak ve bunları dikkate almak oldukça önemlidir. Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayamamak, onların sorunlarını çözecek alternatifler sunamamak da firmaların iş modellerini değiştirmelerine neden olan durumlar arasında yer alır.

Rekabetle baş edememek

Bazen küçük girişimler sektördeki büyük firmalarla rekabet edemedikleri için de iş modellerini değiştirmek isteyebilirler. Rekabetin yoğun olması, rekabetle baş edebilecek sermaye ve pazarlama bütçesine sahip olamamak firmanın zarar etmesine neden olabilir. Bu durumda da iş modelini değiştirerek, rekabetin daha düşük ve baş edilebilir olduğu pazarlara yönlenilebilir.

Ürünlerle ilgili sorunlar

Mevcut ürün gamı da kimi zaman firmaların ihtiyaçlarını karşılamaz. Ürünün pazarının olmaması, ürün kalitesinin düşük olması ya da ürünün tüketicilerin sorunlarını çözmemesi de firmaların pivot etmesine neden olan durumlar arasında yer alır.

Önümüzdeki günlerde de başarılı bir şekilde pivot etmek için neler yapılması gerektiğine dair bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)