Dünya’da ve Türkiye’de E-ticaret pazar büyüklüğü

E-ticarete atılmadan önce, küresel ve Türkiye genelinde, bu sektörün nasıl bir yapıya sahip olduğunu irdelemekte fayda var. Bilinmeyene doğru yola çıkmaktansa, önceden rotayı belirleyip, karşınıza çıkması muhtemelen engellere karşı nasıl bir manevra uygulayabileceğinizi kestirmek, e-ticaret denizinde kaybolmamanıza, zorlu mücadelenin sonunda büyümenize imkan tanıyacaktır.

Dünya’da E-ticaret

Dünya genelinde e-ticaret ilk olarak aslında 1979 yılında devreye girmiş olmasına rağmen, bugün bildiğimiz anlamda e-ticaret 1990’ların ortalarında, internetin yaygınlaştığı dönemlerde ortaya çıktı. Bu konuda özellikle 1995 yılının oldukça bereketli olduğunu söylemek mümkün zira bugün en büyük e-ticaret liderlerinden Amazon.com ve eBay 1995 yılında kuruldu. Dolayısıyla, modern e-ticaretin temellerinin yaklaşık 20 yıl kadar önce atıldığını söyleyebiliriz. Özellikle B2C (Buesiness to Consumer) satış hacmi gün geçtikçe büyüyor ve bugün küresel olarak yaklaşık 1,5 trilyon dolarlara kadar ulaşmış durumda. Bu hacmin 2017 yılında 2.3 trilyon dolara kadar ulaşması bekleniyor.

Bu kadar büyük bir hacmin olduğu sektörde, hangü ülkeler daha ön planda peki? Hemen açıklayalım, küresel hacme bakıldığında, en önemli kısmın Kuzey Amerika’da gerçekleştiğini, daha sonra Asya-Pasifik ve Batı Avrupa ülkelerinin izlediğini görmekteyiz. Yani bu durumda, özellikle e-ihracat yapmak isteyenler için bu ülkelerin hedef alınması daha başarılı sonuçlar getirebilir. Ancak diğer taraftan, niş ürünler sayesinde, diğer ülkelere de beklenmeyen bir şekilde büyük satışlar gerçekleşebilir. Dolayısıyla burada, yapılacak olan ticaretin, satılacak ürünlerin ne olduğu da önplana çıkacağından, doğru kararı yine verecek olan sizsiniz.

ABD ve Kanada gibi internet altyapıları hali hazırda oldukça gelişmiş olan ülkelerde e-ticaretin de yaygın olması oldukça normal. Ancak diğer taraftan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, nüfusu yüksek ve gelişmekte olan ülkeler de e-ticarette yüksek hacimlere ulaşmaya başladı. ABD nüfusunun %55’i internet üzerinden alışveriş yapıyor. Ayrıca toplam tüketici harcamalarının %10 kadarı internet üzerinden gerçekleşiyor.

Aynı şekilde, Uzak Doğu ülkelerinde de rakamlar henüz ABD kadar olmasa da yavaş yavaş yaklaşmaya başladı. Çin’in 550 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcıların 220 milyonu ise online alışveriş yapıyor. Ülke genelinde yapılacak çeşitli kamu spotları, reklam kampanyaları ile bu rakamlar kısa bir sürede ikiye katlanabilir. Dolayısıyla da Çin de bir başka büyük potansiyel olarak düşünülmesi gereken ülkeler arasında.

Türkiye’de E-ticaret

Türkiye’nin internetle resmen tanışması 12 Nisan 1993 yılında gerçekleşti. Bu tarihten itibaren, gerek internet kullanıcı sayısındaki artış, gerekse de altyapıların gelişmesiyle birlikte e-ticaret de büyümeye başladı. Türkiye’de e-ticaretin temellerinin atılması ise 1997’ye dayanıyor. Daha sonra, 2003 yılında E-Ticaret Çalışma Grubu ile kontrol mekanizmaları kapsamı genişletildi ve yavaş yavaş bugünkü halini almaya başladı. Özellikle 2000 yılından itibaren gelişen internet ve e-ticaret sektörü, özellikle hızlı internetin gelmesiyle birlikte çok daha fazla kullanılmaya başlandı.

Türkiye’de 2015 yılı itibariyle 40 milyona yakın internet kullanıcısı bulunuyor. İnternet nüfusu, Türkiye’nin genel nüfusuna göre %45 civarlarında. Bu oranlar ABD’de %82, İngiltere’de %88, Almanya’da %85, Fransa’da %84, Güney Kore’de %85 ve Norveç’te %95 oranlarında. Rakamlar, an itibariyle değişim gösterebilir, yakın değerlerdir. Ancak yine de bu oranlar, şu an için Türkiye’den çok daha fazla.

Ülkemizde internet kullanımı, özellikle mobil operatörlerin sunduğu kampanyalar sayesinde oldukça arttı. Mobil cihazların kullanım oranlarının da artmasıyla birlikte, ülke genelindeki internet kullanıcısı da hem fazlalaşmaya, hem de daha bilinçli olmaya başladı. Global listede, internet nüfusu olarak 17. sırada Türkiye bulunuyor. Gün geçtikçe artan internet kullanıcı sayısı ile birlikte, listenin daha üsr sıralarına çıkılması an meselesi. TÜİK raporlarına göre ise Türkiye’deki internet kullanıcılarının %20’si B2C e-ticaret müşterisi. Kredi kartı sahiplerinin %33 kadarı da internet üzerinden alış veriş yapıyor. Ancak Türkiye’deki internet kullanıcılarının %40’dan fazlası halen dahi internet üzerinden alışveriş yapmayı güvenli bulmuyor.

Tüm bu gelişmeler karşısında Türkiye’de internet kullanımı ve e-ticaret piyasası büyümeye devam ediyor. Dolayısıyla da Türkiye’de e-ticaret sektörüne atılmak, işinizi internete taşımak oldukça önemli ve bir o kadar da mantıklı bir davranış olacaktır. Eğer kazancınızı artırmak, şirketinizin varlığını internete taşımak ve Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarına ulaşmak istiyorsanız, IdeaSoft’un Akıllı E-ticaret Paketleri’ni deneyebilirsiniz. Gelin, siz de hemen ücretsiz demo hesabınızı oluşturun, internet üzerinden kolaylıkla satış yapmaya başlayın ve IdeaSoft’un akıllı e-ticaret paketleri ile kazanın!

[snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]
[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Senem Savcu
2 Mart 2023

Ücretsiz e ticaret sitesi dendiğinde birçok kişinin aklına yavaş yüklenen siteler, zor açılan ürün sayfaları, kullanımı zorlaştıran tasarımlar ve teknik sorunlar gelir. Bu bakımdan çoğu kişi bunların kullanışsız olduğunu düşünür. Ancak gerçekte ücretsiz sunulan bu imkanların avantajları ya da dezavantajları seçilen firmalara göre değişkenlik gösterir. Eğer doğru bir platform seçerseniz, ücretsiz sistemler de sorunsuz bir…(Continue Reading)

Senem Savcu
19 Şubat 2023

Ücretsiz e ticaret sitesi avantajları, online alışveriş dünyasına adım atmak isteyen satıcıların ve girişimcilerin aklında bulunan sorulardan biridir. Eticaret.com, sektöründe kullandığı teknolojik sistemler sayesinde, sahip olduğu free paket içinde şunları teklif etmektedir: Bu bakımdan e-ticarete güzel bir başlangıç yapmanız sağlanır. Ücretsiz e ticaret sitesi avantajları göz önünde bulundurulduğunda süreç oldukça kolaydır. İlgili Rehber: E-ticaret Sitesi…(Continue Reading)

Senem Savcu
16 Şubat 2023

Online alışveriş tüketicilere fiziksel bir mağazaya kadar ürünleri görme ve satın alma imkanı sunar. Kişiler nerede olursa olsun, bu sistemlerden yararlanması mümkündür. Aynı zamanda bu dünyaya adım atmak istiyorsanız en iyi ücretsiz e-ticaret sitesi açmak mümkündür. Bu kapsamda mevcut olan çok sayıda firma vardır. Hem yerli hem de yabancı seçenekler oldukça fazladır. Ancak bir e-ticaret…(Continue Reading)

Senem Savcu
11 Şubat 2023

E ticaret sitesi nasıl kurulur? Sorusu, markasını dijitale taşımak isteyenler tarafından merak edilmektedir. İnternet üzerinden alışveriş yapma her geçen gün artan bir trenddir. Zira insanlar acil olmayan ihtiyaçlarını internetten sipariş vermeyi her zaman pratik ve rahat bulur. Bu bakımdan bu sektörde mevcut olan çok sayıda firma vardır. E-ticarete başlamak başlangıçta zor gibi dursa da takip…(Continue Reading)

Senem Savcu
9 Şubat 2023

E-ticaret dünyası her geçen gün gelişen bir dünyadır. Çünkü insanlar internetten alışveriş yapıp, ürünün adresine kadar gelmesini her zaman avantajlı olarak görür. Eğer bir şeye acil gereksinim duyulmuyorsa, çoğu kişi internetten bakmayı tercih eder. Bu dünya oldukça canlı olduğu için pek çok girişimci veya küçük ve orta boyutlu işletme buraya adım atmak ister. Dijitalleşme sürecini…(Continue Reading)