Dropshipping’de Fatura Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

IS 310815 dropshipping 1 680

Dropshipping’de başarılı olmanın yolu büyük ölçüde, e-ticaret sitesi sahiplerinin tedarikçileri ile iyi ilişkiler kurmalarından geçiyor. Ayrıca, bu ilişkilerin sağlıklı bir biçimde yürütülmesinde; ürün kataloğu, sipariş ve fatura konularında entegrasyon sağlanması da son derece önemli.

Dropshipping’de başarılı olmak, e-ticaret sitesi sahiplerinin tedarikçileri ile iyi ilişkiler kurmalarına bağlıdır.

Dropshipping iş modeli ile çalışan e-ticaret işletmeleri ve onların tedarikçileri arasındaki temel bilgi ve iş akışı entegrasyonunun ilk aşaması, genellikle sanal bir “ürün kataloğu” ile başlar. Çünkü fiziksel ürünlerin ismi, markası, kategorisi, özellikleri ve görselleri; yani ürünleri tanımlayan tüm bilgiler ürün kataloğunda yer alır. Ve tedarikçiler bu sayede; e-ticaret işletmecilerinin fiziksel olarak görüp dokunamayacağı ürünlerin sanal bir sunumunu gerçekleştirerek, ürünlerle ve onların özellikleriyle ilgili detaylı bir bilgi sunabilir.

Ürün Kataloğu Entegrasyonu

Fiziksel ürünlerin bilgileri ve görselleri sanal bir ürün kataloğunda toplanarak e-ticaret işletmecilerine sunulur.

Peki, Dropshipping’de temel bilgi ve iş akışı entegrasyonunun son aşamasında; yani fatura konusunda nelere dikkat etmeniz gerekir?

CTA Image
IdeaSoft ile kazanma sırası şimdi sende

Kendi e-ticaret mağazanızı kurmak ve başarıya ulaşmak için hemen başlayın!

Dropshipping’de Düzenlenen Faturaların Genel Özellikleri

Dropshipping işlemleri için düzenlenen faturalar, geleneksel stok alımları için alınan faturalarla bire bir aynı olmasa da; genellikle, üretici ve dağıtımcılardan gelen faturalara benzer. Fakat çoğu tedarikçinin; satın almalarda, ‘sipariş başına faturalandırma’ gibi bir sipariş yönetimi geleneği oluşturması, dropshipping’de düzenlenen faturalara özgü bir nitelik sayılabilir.

Faturalandırma Entegrasyonu

Dropshipping’de düzenlenen faturalar sipariş başına faturalandırma geleneği oluşturur.

Dropshipping’de her işlem, satın almanın gerçekleştiği farklı bir sipariş olduğundan, tedarikçiler tarafından düzenlenen faturaların sayısı daha fazladır. Ayrıca; iadeler, promosyon indirimleri, kargo ücretleri gibi, B2C (Business to business – İşletmeden işletmeye) iş akışı içerisinde geleneksel olarak uygulanan usuller de faturalama sürecini karmaşıklaştırabilir.

Faturalandırma Sürecinin İşleyişi

Dropshipping’te, faturalandırma sürecindeki birçok işleyiş, e-ticaret işletmeleri ile tedarikçilerin kendi aralarındaki anlaşmalara ve ilişkilere göre değişebilir. Bu nedenle, bu konudaki tüm işleyişlerin taraflarca, en başında; bilgi alışverişi veya sipariş aşamasında iken, tüm detayları ile konuşulup, tartışılması, belirlenmesi ve koordine edilmesi son derece önemli.

Faturalandırmanın Riskli Yanı

Dropshipping’te başarılı olmuş e-ticaret işletmeleri ve tedarikçilere bakıldığında, genellikle faturalandırma konusunda güven ve anlayışa dayalı ilişkiler kurmuş olduklarını görürsünüz . Çünkü dropshipping iş modelinde; müşterisi için ürünü satın alan e-ticaret işletmecisi aslında önemli bir risk alır. Bu nedenle, dropshipping’de faturalandırma; online satış yapan işletmeler için hassas ve zor bir süreç haline gelebilir.

Faturalandırmanın Riskli Yanı

Dropshipping iş modelinde, e-ticaret işletmecisi önemli bir risk alır.

Faturalandırma Sürecinde Yaşanabilecek Sorunlar

Birçok tedarikçi, satın almanın gerçekleştiği her siparişi tek tek faturalandırmayı tercih edebilir. Diğer taraftan, dropshipping iş modelini benimseyen e-ticaret işletmecileri; genellikle her siparişinin ayrı ayrı faturalandırılmasını tercih etmez. Bu nedenle, dropshipping’de e-ticaret işletmecilerinin, tedarikçilerinden toplu fatura talep etmesi; beklentiler ve sistemler arasında uyuşmazlığa neden olabilir. Ayrıca, e-ticaret işletmecileri ve tedarikçiler arasında taşıma, iade ve kargo maliyetleri sebebiyle faturalandırmada çeşitli sorunlar da yaşanabilir.

Faturalandırma Zamanlaması

Tedarikçiler; genellikle küçük siparişleri, zamanında ve doğru bir şekilde faturalandırma konusunda daha fazla çaba gösterirken; daha yüksek tutarı olan toptan siparişleri daha hızlı bir şekilde fatura eder. Bu nedenle, dropshipping’de; birlikte çalışacak olan e-ticaret işletmeleri ve tedarikçilerin; uygun faturalandırma zamanı ve gecikmeler konusunu en başından kendi aralarında konuşarak, işleyişi netleştirmeleri iyi bir fikir olabilir.

Faturalandırma Zamanlaması

Tedarikçiler küçük siparişleri zamanında faturalandırmak için daha fazla çaba gösterirler.

Tek Ürün Siparişlerini Faturalandırma

Tek ürün siparişlerinde, toptancı-tedarikçiler; ürün ve faturayı ya doğrudan ürünü satın alan müşteriye veya e-ticaret şirketine gönderir. Eğer e-ticaret şirketi sahibi de, kendi faturasını keserek ürünü müşteriye göndermek istiyorsa bu, süreci hem uzatır; hem de e-ticaret işletmesi sahibine ikinci bir kargo maliyetine neden olur.

Faturalama Sürecini Sorunsuz Hale Getirmek

Dropshipping’de faturalama sürecinizi düzenleyerek kazancınızı artırabilirsiniz.

Tüm bu noktalar dropshipping ile çalışmayı düşünen e-ticaret girişimcilerinin hesaba katmaları ve öncesinden gerekli çalışmaları yapmaları gereken detaylar. Bunlara dikkat ederek siz de dropshipping’deki faturalama sürecinizi sorunsuz hale getirmek için gereken düzenlemeleri yapabilir ve kazancınızı artırabilirsiniz. IdeaSoft, satışlarınızı ve kârlılığınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Dropshipping’de faturalandırmanın önemi nedir?

Dropshipping’de sağlıklı bir faturalandırma süreci, e-ticaret işletmeleri ile tedarikçiler arasındaki güveni ve iş akışını sağlamlaştırır.

Faturaların genel özellikleri nelerdir?

Dropshipping faturaları genellikle sipariş başına düzenlenir ve iadeler, promosyon indirimleri, kargo ücretleri gibi unsurları içerir.

Faturalandırma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

E-ticaret işletmeleri ve tedarikçilerin işleyişleri en başında belirlemeleri, faturalandırma sürecinde sorun yaşamamak için önemlidir.

Faturalandırmanın riskleri nelerdir?

Dropshipping’de faturalandırma, güven ve anlayışa dayalı ilişkiler gerektirir. Yanlış anlaşılmalar ve hatalar riski artırabilir.

Faturalandırma zamanlaması neden önemlidir?

Faturalandırma zamanlaması, küçük siparişlerin doğru ve zamanında faturalandırılması ve toptan siparişlerin hızlı fatura edilmesi açısından önemlidir.

Tek ürün siparişlerinde faturalandırma nasıl yapılır?

Tek ürün siparişlerinde, tedarikçi ürünü ve faturayı doğrudan müşteriye veya e-ticaret şirketine gönderebilir. Bu durum süreci uzatabilir.

Popüler Videolar