Bunları yapamayacaksanız e-ticarete yatırım yapmamalısınız

eticaret yapmayin

Son yıllarda birçok büyük ve küçük şirket e-ticarete yatırım yapıyor ya da yapmayı planlıyor. Bunun yanı sıra birçok girişimci de kendi işini kurmak için internet üzerinden satış yapmayı hayal ediyor. Ancak e-ticaret sektörüne adım atmadan önce bilinmesi gereken bazı detaylar var.

E-ticaret sitesi kurmak ve ürünleri bu siteler üzerinden satışa koymak artık çok kolay; fakat bu işin operasyonel kısmı ve arkaplanı da bir o kadar önemli. E-ticaret sitenizi ayakta tutacak olan öğeler, bunlar olacaktır.

Bu yıl işinizi internete taşımayı düşünüyorsanız ve aklınızda bu konu ile sorular varsa, bu yazıda e-ticaret sitenizi ayakta tutabilmek için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. Aşağıda üzerinde durduğumuz konular işin teknik kısmlarından çok, sizin bu işe hazır olup olmadığınızı göstermek üzere hazırlanmıştır.

Bu iş için bir ekibiniz var mı?

E-ticaret sitenizi kurdunuz peki, bu site ve sitenin yönetimi ile ilgilenecek bir ekibiniz bulunuyor mu? Küçük bir şirket olsanız dahi internet sitenizle ilgili işleri yapacak en azından birkaç kişilik bir ekibinizin olması gerekiyor.

Bazı küçük girişimciler bu iş yükünün altından tek başlarına kalkmaya çalışıyorlar; ancak sonrasında bu oldukça zorlu bir süreç oluyor. Sitenin yönetimi, siparişlerin takibi, sosyal medya yönetimi, içerik üretimi, stok kontrolü ve benzeri işlerin hepsi tek kişinin altından kalkabileceği bir iş olmaktan çıkabiliyor.

E-ticarette her sektörde rekabet oldukça yükselmiş durumda ve “Ben sitemi açtım, sipariş gelirse o zaman ilgilenirim” şeklinde bir düşünce ile bu rekabetten sıyrılabilmek pek mümkün değil. Bu nedenle de e-ticaret sitenizi yönetecek bir ekibinizin olması şart.

Yeterli sermayeniz var mı?

E-ticaret sitesi açtığınızda birçok farklı masrafla karşılaşacaksınız. Bu masrafları karşılayabilmek için elinizde yeterli bir sermayenizin olması gerekiyor. İnternet sitenizin altyapısı ve ürünlerin stok masrafları gibi masraflarınız olacak. Bunların yanı sıra işinizi geliştirmek için kullancağınız yazılımların masrafları da olacaktır.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Pazarlama ve reklam çalışmaları için de belli bir bütçeye ihtiyacınız olacaktır. Pazarlama çalışmaları yapmadan, ürünlerinizi farklı hedef kitlelere sunamazsınız. Bunun için de belli bir bütçeye ihtiyacınız olacaktır. E-ticaret işiniz için elinizde yeterli bir sermaye olması bu nedenle çok önemli. Bu işler için belli bir sermayeniz olmayacaksa e-ticarette çok da başarılı olamayabilirsiniz.

Dijital pazarlama hakkında bilginiz var mı?

İnternetten satış yaparken dijital pazarlamadan yararlanmanız gerekecek. Bu konular hakkında bilgi sahibi olmanız, bu işleri şirket içinde yapmanızı sağlar. Ancak dijital pazarlama hakkında bir bilginiz yoksa, bu çalışmaları dışardan destek alarak yaptırmanız gerekecektir.

Dışardan destek alarak yaptırdığınız bu çalışmaların da tabii ki belli bir ücreti olacaktır ve sizin de bunları devamlı olarak karşılamanız gerekecektir. Burada dijital pazarlama çalışmalarını kendiniz yaparak bu masrafları minimuma indirebilirsiniz; fakat bu çalışmalardan iyi sonuç alabilecek kadar bilginiz yoksa, dışarıdan destek almaya ve bu işe belli bir bütçe ayırmaya hazır olmanız gerekiyor.

Bu işe ayıracak zamanınız var mı?

Fiziki mağazasını internete taşıyanlar için zaman, büyük bir sorun oluyor. Bunun yanı sıra e-ticareti ek iş olarak yapanların da yaşadıkları sorunlardan biri yeterli zaman olmaması oluyor.

E-ticaret sitenizi açtığınızda devamlı olarak bu işle ilgilenmeniz ya da günün bir bölümünü bu işe ayırmanız gerekecektir. Düzenli aralıklarla siteyi kontrol etmemek, sipariş takibi yapmamak ya da müşterilere destek vermemek de sitenizin başarısız olmasına neden olabilir.

E-ticaret sitenizi açarken, bu işe günde ne kadar vakit ayırabileceğinize de karar vermeniz gerekiyor. Bu işin normal bir mağazadan farkı yok; aksine internet kullanıcıları gece dahi siteyi ziyaret edebiliyorlar. Bu tempoya ayak uydurabilmeniz, sitenizin başarısı için oldukça önemli.

Hemen para kazanmayı mı bekliyorsunuz?

E-ticaret sitenizi açtığınız gibi yaptığınız yatırımın karşılığını alarak kara geçmeyi düşünüyorsanız, yanlış yolda olduğunuzu söyleyebiliriz. İnternetten satış yapamayı sıfırdan bir iş kurmak olarak ele almanız gerekiyor. Büyük reklam ve pazarlama bütçeleriniz yoksa markanızı tanıtmanız ve bir kitle oluşturmanız belli bir zaman alacaktır. Bu zaman içerisinde de çok fazla satış yapamayabilirsiniz.

Sitenizi açtıktan sonra birkaç ay boyunca bu alana yatırım yapmanız ve sabırlı olmanız gerekecektir. Reklam ve pazarlama çalışmalarıyla marka bilinirliğinizi artırmanız bir süreç gerektirir ve bu süreç içerisinde satışlarınız düşük olsa dahi vazgeçmemeniz gerekiyor.

E-ticaret sitesi açmak uzun vadede size getiri sağlayacaktır. Bu nedenle işe başladığınız gibi büyük paralar kazanmayı amaç haline getirmemeli; yavaş ama emin adımlarla yolunuza devam etmeniz gerekiyor. Bu şekilde ilerlediğiniz ve doğru yatırımları ve reklam çalışmalarını yaptığınız takdirde para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Rekabetten sıyrılmanızı sağlayacak bir ürününüz var mı?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi e-ticarette her sektörde çok ciddi bir rekabet var. Açacağınız internet sitesinde sıradan ve her firmanın sattığı ürünleri satmak sizin işinizi zorlaştırabilir; çünkü rekabetten sıyrılmanız zorlaşacaktır.

Tüketicilerin ilgisini çekebilecek ve rakiplerinizin arasından sıyrılmanızı sağlayacak bir ürün ya da hizmetiniz var mı? Tüketicilere nasıl bir değer katmayı planlıyorsunuz? Düşük fiyat stratejisi ile işe girmek uzun vadede size zarar verecektir; çünkü sektörde fiyatları aşağıya çektiğinizde diğer firmalar da bunu yapmaya başlayacaklardır. Bu da doğal olarak firmaların kar marjlarını azaltacağı için şirketlerin zarar etmesine neden olacaktır.

Bu rekabetle baş edebilmek için elinizde neler bulunuyor? Hangi çalışmaları yaparak diğer firmalardan farklılaşmaya çalışacaksınız? Bu soruların yanıtları oldukça önemli. Rakiplerinizden farklılaştığınız bir nokta yoksa, e-ticaretteki rekabette oldukça zorlanabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)