Ürün fiyatlandırma psikolojileriyle ilgili 5 ipucu

E-ticarette ürünleriniz için doğru fiyatları belirlemeniz gerekir. Rakipleri araştırmak, pazara göre bir fiyat belirlemek ya da yarattığınız değer üzerinde bir fiyat oluşturmak gibi farklı seçenekleriniz var. Geçtiğimiz günlerde bu fiyatlandırma politikaları üzerinde durmuştuk. Bugünkü rehberimizde de fiyatlandırmada tüketici psikolojisini hedefleyerek neler yapabileceğiniz üzerinde duracağız.

Aciliyet hissi

Fiyatlandırma psikolojilerinde öne çıkan başlıklardan biri tüketicilerde aciliyet hissi uyandırmaktır. Bir ürününün ya da fırsatın kısa sürede biteceği hissini yaratmak; sadece limitli sayıda stok olduğunu belirtmek gibi farklı stratejiler tüketicilerde aciliyet hissini uyandırmaktadır. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi için Aciliyet hissini satışlarınızı artırmak için nasıl kullanabilirsiniz? isimli rehberimizi okuyabilirsiniz.

Azlık hissi uyandırmak

Aciliyet hissinde olduğu gibi azlık hissi de bir ürünün tükenmekte olduğu bilgisini sunarak, tüketicileri eyleme geçirmek için kullanılan bir psikolojik fiyatlandırma yöntemidir. Özellikle ürün stoklarında bu hissi uyandırabilirsiniz. Ürün stok sayısını belirtmek veya bu stok belli bir miktarın altına düştüğünde bir uyarı göstermek tüketicilerde ürünün limitli sayıda kaldığını gösterecektir ve bu da azlık hissini tetikleyecektir. Bu ürünle ilgilenen kişiler, bu sebeple de satın alma eylemini gerçekleştirmek için daha hızlı hareket etmeyi seçeceklerdir.

Sosyal kanıt

Doğrudan fiyat stratejisiyle ilgili olmasa da tüketicilerin satın alma kararlarına doğrudan etkisi olması nedeniyle sosyal kanıt bir hayli önemlidir. Ürünle ilgili yorum yapan kullanıcıların olması, tüketicilerin markanız ve ürünleriniz hakkında konuşuyor ve paylaşım yapıyor oluşu sosyal kanıt olarak kullanılabilecek öğelerdir. İnsanların markanız hakkında konuşuyor olmaları ve sizi tavsiye ediyor olmaları doğrudan satışlarınıza etki edecek bir faktördür. Aşağıdaki rehberlerden sosyal kanıtla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

İlgili rehber: Sosyal kanıt nedir ve e-ticaret firmalarına yararları nelerdir?

İlgili rehber: Sosyal kanıtı e-ticaret şirketiniz için nasıl kullanabilirsiniz? 1. Bölüm

İlgili rehber: Sosyal kanıtı e-ticaret şirketiniz için nasıl kullanabilirsiniz? 2. Bölüm

Otorite duygusu

Fiyat konusunda kullanılabilecek bir diğer faktör ise otorite duygusu yaratmaktır. Hem firma olarak kendi alanınızdaki otoritenizden faydalanabileceğiniz gibi iş ortaklığı yaptığınız bilinen kuruluşları tanıtmak da bu otorite duygusunu oluşturacaktır. Firmanın belli bir alanda otoritesi olması tüketicilerin satın alma kararlarına doğrudan etki eder.

Bunların yanı sıra firmanızın aldığı ödül ve sertifika gibi detaylar da kuruluşunuza belli bir otorite katacağı için e-ticaret sitenizde bu bilgileri de paylaşabilirsiniz.

Marka bilinirliği etkisi

Bir diğer faktör ise marka bilinirliği. Buradaki önemli nokta tüketiciler bildikleri markalardan alışveriş yapmayı tercih ederler. Siz kampanyalarınızı ve diğer stratejilerinizi hazırlasanız dahi tüketiciler sizi bilmediklerinde markanızdan alışveriş yapmayı tercih etmeyebilirler.

Marka bilinirliğini biraz daha genişletmek gerekiyor. Tüketicilerin satın alma kararlarındaki faktörlerden biri de bir ürün ya da firmanın içeriklerini ne kadar sık görüyorlarsa, markadan daha önce alışveriş yapmasalar da bu markaya karşı olumlu bir yaklaşımları olabiliyor. Bu noktada da dijital pazarlama çalışmaları ve sosyal mecralardaki reklam kampanyalarının değeri artıyor.

Markanızı ve ürünlerinizi reklamlarla desteklemek ve tüketicilerin karşısına çıkmak ilk etapta bu bilinirliği yaratma konusunda etkili olacaktır. Belli bir talep oluşturduğunuzda ve bu kişileri e-ticaret sitenize çektiğinizde bu yine yeterli olmayabilir. Bu noktada da retargeting reklamlar öne çıkacaktır. Ziyaretçiler siteyi terk ettikten sonra farklı mecralar üzerinden onlara ürün ve hizmetlerinizle ilgili reklam içerikleri sunmak; sadece bu retargeting çalışmalarına yönelik fırsat ve kampanyalar sunmak, onların markanıza olan bakış açısını değiştirirken, satın alma kararlarına da olumlu bir şekilde etki edecektir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)