Tek ürün e-ticaret sitesi nedir? Avantaj ve dezavantajları nelerdir?

tek urun eticaret

İnternetten satış yapmak için her zaman onlarca ya da yüzlerce ürüne ihtiyacınız yok. Tek bir ürün satarak da kendi online mağazanızı açabilirsiniz. Çok niş bir alan olsa da, tek ürün e-ticaret sitelerinin örneklerini Türkiye e-ticaret pazarında sıkça görüyoruz.

Sezonluk ya da belli dönemlerde satışı artan ürünler için kullanılabilecek olan tek ürün e-ticaret sitelerini, devamlı ürün satışı yapmak için de kullanabilirsiniz. Bu format, e-ticaret sektörüne yeni adım atmak ve bazı tecrübeler kazanmak isteyen girişimciler tarafından tercih edildiği gibi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sezonluk satışlardan yararlanmak isteyen girişimciler tarafından da tercih edilebiliyor.

Tek ürün e-ticaret sitesi nedir?

Öncelikle bu formatın ne olduğundan bahsedelim. İsminden de anlaşılabileceği gibi, bu siteler üzerinde tek bir ürünün satışı yapılıyor. Sadece belli bir model için telefon kılıfı satan siteler, saç bakım ürünü üzerine yoğunlaşan siteler, tek ürün e-ticaret sitelerine örnek olarak gösterilebilir.

Tek ürün e-ticaret sitelerinin avantajları

Tek ürün e-ticaret sitesi açmanın hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor. Öncelikle ne gibi avantajları olabileceğinden bahsedelim.

Tüm odağınızı tek bir ürüne verirsiniz. E-ticarette yapmanız ve odaklanmanız gereken birçok konu bulunacaktır; fakat sattığınız ürün sayısını bire düşürmek, odağınızın kaybolmamasına ve tek bir ürüne odaklanmanızı sağlayacaktır. Bu sayede tüm iş yükünü ve yaratıcılığı bu ürün özelinde toplayabilirsiniz.

Operasyonel iş yükü azalır. Operasyonel açıdan uğraşmanız gereken işlerin de sayısı oldukça azalacaktır. Tek bir ürüne sahip olduğunuz için stok yönetimi, depo kontrolü gibi işlemler üzerinde çok fazla çalışma yapmanız gerekmeyecektir.

Sitenizin altyapı masrafları az olur. Site için çok kapsamlı bir altyapıya ihtiyacınız olmayacağı için, site masraflarınız oldukça düşük olacak. Tek sayfalık sitelerden yararlanarak, sitenizi böyle bir altyapı üstüne kurabilirsiniz.

Yüksek dönüşüm oranı sağlanır. Tüketiciler sitenize geldiklerinde farklı ürünler arasında seçim yapmak zorunda kalmayacakları için, doğrudan bu ürünü satın alacaklardır. Seçim yapma derdi olmadığı için, ürünle ilgilenip sitenize gelen kişiler doğrudan ürünü satın almak isteyeceklerdir. Bu da geri dönüşüm oranlarınızın artmasını sağlayacak.

Tek tedarikçi avantajından yararlanılır. Ürünü kendiniz üretmiyorsanız, belli bir tedarikçi ile çalışmanız gerekecektir. Birden fazla ürün satıldığında, bu ürünleri temin etmek için birçok farklı tedarikçi ile çalışmak gerekeceği için, operasyonel yük artacaktır. Fakat tek ürün satışı yapıldığında bu operasyonel çalışmalar tek bir tedarikçi ile sınırlandırılacağı için, işlemlerinizin daha kolay bir şekilde tamamlanmasını sağlarsınız.

Tek ürün eticaret sitelerinin dezavantajları

Çapraz satış ve Upselling gibi pazarlama ve satış taktiklerinden yararlanamazsınız. Satışları ve gelirleri artırmak için e-ticaret sitelerinde, tüketicilere ilgili ürünler de sunulur. Bu sayede de tüketicinin tek seferde daha fazla ürün satın alması sağlanır. Ancak tek ürün satışlarında, tüketicilere sunulacak ilgili ürünler olmadığı için bu tür satış taktiklerinden yararlanılamaz.

SEO ve arama motorlarında site güncellenmesi konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Tek ürün satışı yapıldığında ve tek sayfa internet sitesi tasarımı kullanıldığında, arama motorlarının bu siteyi indekslemesi kolay olsada, sitenin güncellenmesi konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Bunun yanı sıra alan adı otoritesini yükseltilmesi konusunda da sıkıntılar yaşanabilir.

SEO çalışmalarınızı mümkün olan en iyi şekilde hazırlamanız bu durumda oldukça önemli oluyor. Yeni ürünler eklemediğiniz için sitenizin devamlı olarak güncellenmeyecek olması, Google tarafında size bazı sorunlar çıkartabilir. Bu nedenle kullanıcı yorumları kısmını siteye eklemek ve tüketicilerin ürün hakkında yorumlar bırakmalarını sağlamak, sitenin güncellen görünmesi açısından yararlı olabilir.

Geri dönen ziyaretçi sayısının azlığı. Tek ürün satış sitelerinde, geri dönen ziyaretçilerin sayısında belli bir azalma görülebilir. Devamlı olarak satın alınacak bir ürün üzerine yoğunlaşılmadığında, tüketiciler bir kere ürünü satın aldıktan sonra, bu siteyi tekrar ziyaret etmek istemeyeceklerdir. Bu da devamlı olarak yeni tüketicilere ulaşmanız gerektiği anlamına geliyor.

Pazarlama seçeneklerinizi kısıtlar. Ürün ve marka tanıtımı konusunda kullanabileceğiniz pazarlama yöntemleri de kısıtlanmış olacaktır. Tek bir ürününüz olduğu için reklamlarınızın hep aynı olma durumuyla karşı karşıya gelebilirsiniz. E-posta abonelik sistemi de bu durumda kullanışsız olacaktır; çünkü tüketicilere yeni ürünler ve kampanyalar hakkında bilgi sunamayacağınız için ziyaretçiler e-posta listenize kayıt olmak istemeyeceklerdir.

Sunduğunuz ürün sayısının az olması içerik pazarlama çalışmalarınızı da etkileyecektir. Devamlı olarak içerik üretemeyecek olmanız hem sitenizin içerik değerinin düşük kalmasına hem de tüketicilerle etkileşime girmenizi sağlayacak paylaşımların az olmasına neden olur. Ancak yine de çalışmalar yapılabileceğini de unutmamak gerekiyor. “Az ürün satan e-ticaret siteleri içerik pazarlamadan nasıl faydalanır?” isimli yazımızdan konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)