Kapıda ödeme sistemi nedir? Avantajları nelerdir?

kapida odeme nedir

Kapıda ödeme sistemi, Türkiye e-ticaret sektöründe son birkaç yıldır kullanılmaya başlanan ödeme türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Kapıda ödeme, halen internet üzerindeki alışverişlerde güvenlik konusunda endişesi olan, kredi kartı bilgilerini paylaşmak istemeyen veya havale işlemleriyle uğraşmak istemeyen tüketicilerin tercih ettiği sistemlerden biri.

Kapıda ödeme sistemi nedir?

Kapıda ödemeyi seçen tüketiciler, internet üzerinden herhangi bir ödeme işlemi yapmazlar. Kargo firması, ürünün bedelini kargo teslimatı sırasında şirket adına tahsil eder. Başka bir deyişle, tüketici ödemeyi kargoyu alırken kargoyu teslim eden çalışana yapar. İnternetten alışveriş yapmak istemeyen ve güvenmeyen tüketiciler, bu sistem aracılığıyla online olarak alışveriş yapabilmekteler.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Kapıda ödeme sisteminin avantajları

Güvenlik

Kapıda ödeme sisteminin tüketicilere sağladığı en büyük avantajlardan biri yazının başında da değindiğimiz güvenlik unsuru.

İnternetten sanal POS’lar üzerinden ödeme işlemlerini yapmak, arka taraftaki yazılımlar ve şifreleme yöntemleri nedeniyle oldukça güvenli olsa da, bu konuda şüpheleri olan tüketiciler için kapıda ödeme sistemi, onlara bir avantaj sağlıyor. Tüketiciler ürün teslimatında nakit ya da kredi kartı ile ödeme yapabildiği için internet üzerinden kredi kartı bilgilerini paylaşmamış oluyorlar.

Parasını ödediğiniz ürünün teslim edilmeme olasılığını ortadan kaldırır

Kredi kartı bilgilerinin çalınma riskinin yanı sıra, bazı tüketiciler internet üzerinden ödeme yapsalar da ürünlerinin kendilerine teslim edilmeyeceğini ve dolandırılabileceklerini düşünüyor.

Kapıda ödeme sistemi bu gibi durumların da önüne geçmiş oluyor. Tüketicinin içi ürünün eline gelmesiyle beraber rahatlamış oluyor ve bu da bazı tüketicilere daha mantıklı geliyor.

Cayma hakkı

Bu sistemin sağladığı avantajlardan biri de cayma hakkı. E-ticaret sitelerinde iade ve ürünü almaktan vazgeçme gibi haklar tüketicilere sunuluyor. Kapıda ödeme yaparken tüketiciler ürünleri almaktan vazgeçebilirler ve kargo şirketi de ürünü şirkete iade eder.

Burada bazı durumları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kargo teslimatı sırasında halen yaşanan belli başlı sorunlar bulunuyor. E-ticaret şirketleri;, rünleri kontrol edip ondan sonra ödemesini yapın deseler de ürün teslimatını yapan görevli, ürünün ödemesinin yapılmadan kargonun açılamayacağını belirtiyor. Bu durumda da hasarlı bir ürün olduğunda tüketicinin ürünü iade etmesi ve sonrasında parasını geri almak için beklemesi gerekebiliyor.

Bazı durumlarda da kargo çalışanının paketi açarken fotoğraf çekmesi ve ürünün hasarlı ya da yanlış gönderilmesi durumunda tüketicinin, cayma hakkını kullanarak ürünü şirkete göndermesi mümkün olabiliyor.

kapida-odeme-sistemi

Kapıda ödeme hakkında sıkça sorulan sorular

Kapıda ödemede ücretlendirme

Kapıda ödeme işlemi kargo firması üzerinden yapıldığı için şirketlerin kargo firmalarına belli bir komisyon ödemesi gerekiyor. Buradaki komisyonlar şirket politikalarına göre kimi zaman kullanıcıya yansıtılırken kimi zaman şirket tarafından karşılanabiliyor. Bazı durumlarda bu bedeller, kargonun boyut ve ağırlığına göre de değişiklik gösterebilir. İnternet üzerindeki ödeme sayfasında bu bedeller tüketiciye bildirilir.

Teslimat süresi ne kadar?

Kapıda ödemeyi seçtiğinizde ürünün teslim tarihinde bir değişiklik olmuyor. Şirkeler, alışveriş sırasında ürünlerin ne kadar süre içinde size teslim edilebileceğini ya da ürünün kargoya verileceğini belirtirler. Kapıda ödeme işlemini seçtiğiniz için ürünün daha geç ya da erken kargoya verilme durumu olmaz.

Yurtdışına gönderim oluyor mu?

Her firma yurtdışına gönderimi kabul etmeyebilir ve böyle bir hizmet vermeyebilir. Ancak yurtdışına gönderim yapıldığında da devreye ülkelerin gümrük yasaları devreye girmektedir. Gönderilen ürünlerin gümrükte sıkıntı çıkartmaması ve kabul edilebilir olması gerekmekte. Yurtdışına gönderim yapılacağı için kargo masrafının artma olasılığı artacağı gibi, iade koşullarında da bazı esnetmeler olabileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var.

Alıcının evde olmadığı durumlarda ne olur?

Ürün teslimatı sırasında evde olmadığınız durumlarda, kargo şirketi birkaç gün için de tekrar adrese gelir. Bunun yanı sıra adrese geldiklerini ve sizi bulamadıklarına dair not bırakmaları durumunda, siz kargo şubesine giderek oradan ürününüzü teslim alabilir ve ödemeyi de bu sırada yapabilirsiniz.

Diğer Alternatif ödeme sistemleri nelerdir?

Kapıda ödeme sistemi kullanmanın yanı sıra e-ticaret sitenizde sunabileceğiniz diğer ödeme seçenekleri ise, Kredi kartı ile taksitli veya taksitsiz tahsilat, BKM Express, Alternatif ödeme sistemleri ile tahsilat (iPara, PayU, Iyzico, D-Ödeme, TurkPOS vb.), Havale / EFT, Çek ve Senet ile tahsilat gibi birçok seçenek vardır ve bu seçeneklerin tümü IdeaSoft Akıllı E-ticaret Paketlerimizde mevcuttur. Dilerseniz e-ticaret yazılımımızı 15 gün boyunca ücretsiz olarak deneyebilir, tecrübe edebilirsiniz.

[snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)