Tedarik zinciri nedir? Tedarik yönetimi nasıl yapılmalıdır?

tedarik zinciri1

E-ticaret sektöründe genel olarak iki farklı tip satış söz konusudur. Bunlar ürün ve hizmet olarak iki ana grupta incelenebilmektedir. Online mağaza üzerinden satılan, bir ürün ise bunun üretim ve tedariğinin planlanması gerekmektedir. Dolayısıyla bu noktada Tedarik Zinciri Yönetimi devreye girmektedir.

Tedarik zinciri yönetimi müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata ve tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre olduğu yönetim biçimidir. Zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunun sağlanması, müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve modellerin oluşturulması da bu yönetim sistemi içinde yer almaktadır.

E-ticaretin bugünkü halini almasından çok önce, henüz 1990’lı yıllarda iken tedarik yönetimi, ürünün tedarik edilmesi, depolanması ve sevkiyatından oluşan bir süreç olarak nitelendirilmekteydi. Ancak gelişen bilişim teknolojisiyle birlikte bu yönetim biçimi de değişim gösterdi. Artık üretici olmayan firmalar da ürünleri doğrudan üretici, dağıtıcı ve toptancı kanallarını kullanarak sağlayabilmektedir. Hatta, bugün pek çok başarılı e-ticaret sitesinin yapmış olduğu gibi aynı ürünü birden fazla kanal üzerinden tedarik ederek, daha uygun fiyatlarla müşterilerine sunabilmektedir.

Tedarik zinciri nedir?

Tedarik zinciri, ürünlerin tedarikçiler, üreticiler, topancılar, dağıtımcılar, perakendiciler ve de son olarak tüketiciler arasındaki bağlantı ve hareket süreci bütünüdür. Malın üretilmesinden, tedarik ve tüketiciye ulaştırılmasına kadar uzanan geniş bir yelpazeden oluşmaktadır. Tedarik zinciri bunun dışında, satış süreci, üretim, stok yönetimi, malzeme temini, dağıtım, tedarik, satış tahmini ve müşteri hizmetleri gibi daha pek çok farklı alanı da barındırmaktadır. Dolayısıyla tüm bu sistematiğe genel olarak vakıf olabilmek için tedarik zinciri kavramını iyi irdelemek gerekmektedir.

Tedarik zinciri yönetimi içerisinde;

Üretimin nerede yapılacağı ve en iyi kaynak bulma stratejisinin ne olacağı
Tahmin yürütme, planlama ve temin süresi, mesai çizelgesi gibi kısa vadedeki süreçlerin oluşturuması
Envanter dağıtımı, detaylı çizelgeleme ve bir herhangi bir aksaklık durumunda verilen siparişlerin nasıl temin edileceği gibi konular yer almaktadır.

Tedarik zinciri yönetimi süreci içerisinde bilişim yönetimi ve yöneylem araştırması matematiği kullanılarak, müşterilerin memnun olmasını sağlayacak şekilde iyi bir ürün hizmeti sunmak amaçlanmaktadır. Bu teknik mahiyette, gelişmiş yazılımlar, ilişkilsel veritabanları vb. teknik araçlar kullanılmaktadır.

Tedarik zincirinin temel fonksiyonları nelerdir?

Tedarik zinciri yönetiminde zincirin her bir halkası olarak kabul edilen fonksiyonlar bütünleşmiş olmak zorundadır. Ürünlerin, tedarikçiden tüketiciye kadar ulaşmasında bir dizi fonksiyon görevler, altı temel hedef doğrultusunda yerine getirilmektedir.

  • Talep ve sipariş yönetimi
  • Satın alma
  • Planlama
  • Üretim
  • Envanter (Stok) yönetimi
  • Depo yönetimi
  • Sevkiyat (Taşıma)

Tedarik zinciri sayesinde teslimat performansınızı iyileştirebilir, envanterinizin azaltılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında sipariş karşılama oranı yükselmiş olur. Tedarik zinciri, talep tahminlerinin doğrulunu artırır ve tedarik çevrim süresini kısaltır, lojistik masaraflarını azaltır. Bu sayede verimlilik ve kapasite artışı da sağlanmış olur.

Genel olarak baktığımızda ise hem müşteri memnuniyetinin arttığını hem de toplam maliyetin azaldığını görmek mümkün olmaktadır. Tüm bu verilere baktığımızda dahi tedarik zincirinin e-ticaret açısından ne kadar önemli olduğunu görmek mümkün olmaktadır.

Online satışın faydaları, bahsettiğimiz konular ve çok daha fazlası için size avantajlar sunuyor. Eğer siz de e-ticaretin sunduğu bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız, IdeaSoft ile akıllı e-ticaret paketleriyle online dünyaya adım atabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)