Tedarik Zinciri Nedir? Tedarik Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

tedarik zinciri1

E-ticaret sektöründe genel olarak iki farklı tip satış söz konusudur. Bunlar ürün ve hizmet olarak iki ana grupta incelenebilmektedir. Online mağaza üzerinden satılan, bir ürün ise bunun üretim ve tedariğinin planlanması gerekmektedir. Dolayısıyla bu noktada Tedarik Zinciri Yönetimi devreye girmektedir.

Tedarik zinciri yönetimi, müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata ulaşmasını sağlar ve tüm tedarik zinciri için en düşük maliyeti hedefler.

Tedarik zinciri yönetimi müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata ve tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre olduğu yönetim biçimidir. Zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunun sağlanması, müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve modellerin oluşturulması da bu yönetim sistemi içinde yer almaktadır.

Hemen E-ticaret’e Başlayın!

E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

E-ticaretin bugünkü halini almasından çok önce, henüz 1990’lı yıllarda iken tedarik yönetimi, ürünün tedarik edilmesi, depolanması ve sevkiyatından oluşan bir süreç olarak nitelendirilmekteydi. Ancak gelişen bilişim teknolojisiyle birlikte bu yönetim biçimi de değişim gösterdi. Artık üretici olmayan firmalar da ürünleri doğrudan üretici, dağıtıcı ve toptancı kanallarını kullanarak sağlayabilmektedir. Hatta, bugün pek çok başarılı e-ticaret sitesinin yapmış olduğu gibi aynı ürünü birden fazla kanal üzerinden tedarik ederek, daha uygun fiyatlarla müşterilerine sunabilmektedir.

Tedarik Zinciri Nedir?

Tedarik zinciri, ürünlerin tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve de son olarak tüketiciler arasındaki bağlantı ve hareket süreci bütünüdür. Malın üretilmesinden, tedarik ve tüketiciye ulaştırılmasına kadar uzanan geniş bir yelpazeden oluşmaktadır. Tedarik zinciri bunun dışında, satış süreci, üretim, stok yönetimi, malzeme temini, dağıtım, tedarik, satış tahmini ve müşteri hizmetleri gibi daha pek çok farklı alanı da barındırmaktadır. Dolayısıyla tüm bu sistematiğe genel olarak vakıf olabilmek için tedarik zinciri kavramını iyi irdelemek gerekmektedir.

E-ticaretin bugünkü halini almasından önce tedarik yönetimi, ürünün tedarik edilmesi, depolanması ve sevkiyatından oluşan bir süreç olarak nitelendirilmekteydi.

Tedarik zinciri yönetimi içerisinde;

Üretimin nerede yapılacağı ve en iyi kaynak bulma stratejisinin ne olacağı
Tahmin yürütme, planlama ve temin süresi, mesai çizelgesi gibi kısa vadedeki süreçlerin oluşturması
Envanter dağıtımı, detaylı çizelgeleme ve bir herhangi bir aksaklık durumunda verilen siparişlerin nasıl temin edileceği gibi konular yer almaktadır.

Tedarik zinciri yönetimi süreci içerisinde bilişim yönetimi ve yöneylem araştırması matematiği kullanılarak, müşterilerin memnun olmasını sağlayacak şekilde iyi bir ürün hizmeti sunmak amaçlanmaktadır. Bu teknik mahiyette, gelişmiş yazılımlar, ilişkisel veri tabanları vb. teknik araçlar kullanılmaktadır.

Tedarik Zincirinin Temel Fonksiyonları Nelerdir?

Tedarik zinciri yönetiminde zincirin her bir halkası olarak kabul edilen fonksiyonlar; talep ve sipariş yönetimi, satın alma, planlama, üretim, envanter yönetimi, depo yönetimi ve sevkiyattan oluşmaktadır.

Tedarik zinciri yönetiminde zincirin her bir halkası olarak kabul edilen fonksiyonlar bütünleşmiş olmak zorundadır. Ürünlerin, tedarikçiden tüketiciye kadar ulaşmasında bir dizi fonksiyon görevler, altı temel hedef doğrultusunda yerine getirilmektedir.

  • Talep ve sipariş yönetimi
  • Satın alma
  • Planlama
  • Üretim
  • Envanter (Stok) yönetimi
  • Depo yönetimi
  • Sevkiyat (Taşıma)

Tedarik zinciri sayesinde teslimat performansınızı iyileştirebilir, envanterinizin azaltılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında sipariş karşılama oranı yükselmiş olur. Tedarik zinciri, talep tahminlerinin doğrulunu artırır ve tedarik çevrim süresini kısaltır, lojistik masraflarını azaltır. Bu sayede verimlilik ve kapasite artışı da sağlanmış olur.

IdeaSoft ile kazanma sırası şimdi sende
CTA Image

Genel olarak baktığımızda ise hem müşteri memnuniyetinin arttığını hem de toplam maliyetin azaldığını görmek mümkün olmaktadır. Tüm bu verilere baktığımızda dahi tedarik zincirinin e-ticaret açısından ne kadar önemli olduğunu görmek mümkün olmaktadır.

Online satışın faydaları, bahsettiğimiz konular ve çok daha fazlası için size avantajlar sunuyor. Eğer siz de e-ticaretin sunduğu bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız, IdeaSoft ile akıllı e-ticaret paketleriyle online dünyaya adım atabilirsiniz.

Tedarik zinciri nedir?

Tedarik zinciri, ürünlerin tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve tüketiciler arasındaki bağlantı ve hareket sürecidir. Malın üretilmesinden, tedarik ve tüketiciye ulaştırılmasına kadar olan süreçleri kapsar.

Tedarik zinciri yönetimi nedir?

Tedarik zinciri yönetimi, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata ve en düşük maliyetle müşteriye ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre olduğu bir yönetim biçimidir. Müşteri memnuniyetini artırmayı amaçlar.

Tedarik zinciri yönetimi nasıl gelişti?

1990’larda tedarik yönetimi, ürünün tedarik edilmesi, depolanması ve sevkiyatından oluşan bir süreç olarak nitelendirilmekteydi. Gelişen bilişim teknolojisiyle birlikte, bu süreçler daha da genişleyerek bugünkü halini aldı. Artık üretici olmayan firmalar da ürünleri doğrudan üretici ve dağıtıcı kanallarını kullanarak sağlayabiliyor.

Tedarik zinciri yönetiminin temel fonksiyonları nelerdir?

Tedarik zinciri yönetiminin temel fonksiyonları talep ve sipariş yönetimi, satın alma, planlama, üretim, envanter (stok) yönetimi, depo yönetimi ve sevkiyat (taşıma) olarak sıralanabilir. Bu fonksiyonlar, ürünlerin tedarikçiden tüketiciye kadar ulaşmasını sağlar.

Tedarik zinciri yönetimi e-ticaret açısından neden önemlidir?

Tedarik zinciri yönetimi, teslimat performansını iyileştirir, envanteri azaltır, sipariş karşılama oranını yükseltir ve lojistik masraflarını azaltır. Bu sayede verimlilik ve kapasite artar, müşteri memnuniyeti yükselir ve toplam maliyet azalır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
2 Mart 2023

İçindekiler; Neden Ücretsiz E Ticaret Sitesi? Eticaret.com Size Neler Sunar? Ücretli Paketlere Geçiş Yapılır Mı? Ücretsiz Sitelerde Tema Şablonları Var Mı? Ücretsiz E-ticaret Sistemlerinde Yazılım Güncellemesi Var Mı? Ücretsiz e ticaret sitesi dendiğinde birçok kişinin aklına yavaş yüklenen siteler, zor açılan ürün sayfaları, kullanımı zorlaştıran tasarımlar ve teknik sorunlar gelir. Bu bakımdan çoğu kişi bunların…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
19 Şubat 2023

İçindekiler; Yazılıma Yatırım Yapmanız Gerekmez Ödeme Entegrasyonları Yer Almaktadır Yazılım Güncellemeleri Bulunur Eğitim Dokümanları Mevcuttur Yükseltmek Mümkündür Ücretsiz e ticaret sitesi avantajları, online alışveriş dünyasına adım atmak isteyen satıcıların ve girişimcilerin aklında bulunan sorulardan biridir. Eticaret.com, sektöründe kullandığı teknolojik sistemler sayesinde, sahip olduğu free paket içinde şunları teklif etmektedir: Bu bakımdan e-ticarete güzel bir başlangıç…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
16 Şubat 2023

İçindekiler; Yatırım yapmadan en iyi ücretsiz e-ticaret sitesi sahip olmak Ödeme Entegrasyonları Mevcuttur Yazılım Güncellemeleri Mevcuttur Eğitim Dokümanları ile Bilgileriniz Genişletilebilir Farklı Paketler de Vardır Kısa Sürede Kurulabilir Kullanımı Kolaydır Online alışveriş tüketicilere fiziksel bir mağazaya kadar ürünleri görme ve satın alma imkanı sunar. Kişiler nerede olursa olsun, bu sistemlerden yararlanması mümkündür. Aynı zamanda bu…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
11 Şubat 2023

E ticaret sitesi nasıl kurulur? Sorusu, markasını dijitale taşımak isteyenler tarafından merak edilmektedir. İnternet üzerinden alışveriş yapma her geçen gün artan bir trenddir. Zira insanlar acil olmayan ihtiyaçlarını internetten sipariş vermeyi her zaman pratik ve rahat bulur. Bu bakımdan bu sektörde mevcut olan çok sayıda firma vardır. E-ticarete başlamak başlangıçta zor gibi dursa da takip…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
9 Şubat 2023

E-ticaret dünyası her geçen gün gelişen bir dünyadır. Çünkü insanlar internetten alışveriş yapıp, ürünün adresine kadar gelmesini her zaman avantajlı olarak görür. Eğer bir şeye acil gereksinim duyulmuyorsa, çoğu kişi internetten bakmayı tercih eder. Bu dünya oldukça canlı olduğu için pek çok girişimci veya küçük ve orta boyutlu işletme buraya adım atmak ister. Dijitalleşme sürecini…(Continue Reading)