İş modeline göre e-ticaret çeşitleri

ismodelleri promo

E-ticaret sektörü, içine bir kez girildiğinde kolay kolay çıkılmayan, her gün daha fazla keşfedilmeyi bekleyen engin bir deniz. Böylesine büyük bir deniz içerisinde kaybolmamak için, e-ticareti çeşitli bölümlere ayırmak gerekiyor. Daha önce, çalışma şekillerine göre e-ticaret modellerini incelemiştik. Şimdi de iş modellerine göre e-ticaret yapılarına bir göz atalım:

Yatay E-Ticaret modeli

Farklı ürün ve ürün gruplarının bir arada bulunduğu e-ticaret modelidir. Bu iş modelinde hizmet veren e-ticaret sitelerinde müşteriler, ihtiyaç duydukları farklı ürün gruplarına tek bir yerden bakabilmekte, başka siteleri ziyaret etmeye gerek kalmaksızın istedikleri ürünleri satın alabilmektedir. Piyasada bulunan en başarılı B2C siteleri genellikle yatay e-ticaret modelinde çalışmaktadır. Bu tür bir e-ticaret sitesinin yönetilmesi oldukça meşakkatli bir işlem olduğu için, lojistik, ürün yönetimi ve pazarlama gibi geniş bir ekibe ihtiyaç duyulmaktadır.

Yatay e-ticaret modelinde bir e-ticaret sitesinin oluşturulması ve yönetilmesi için ayrıca iyi bir sermayenin olması da gerekmektedir. Öte yandan mevcut piyasada, hali hazırda pek çok güçlü site bulunduğundan, bu modelde iş yapabilmek için iyi bir rekabet gücünün bulunması da şarttır. Eğer güçlü bir sermaye ve iyi bir takımınız yoksa, bu modelden ilk etapta uzak durmak daha faydalı olacaktır. Yatay e-ticaret modelinin dünyadaki en başarılı örneklerinden biri Amazon.com’dur. Türkiye’de ise Hepsiburada.com ve Hizlial.com gibi websiteleri yine en başarılı örnekler arasında yer almaktadır.

Dikey E-Ticaret modeli

Belli bir ürün veya ürün grubunun bir arada bulunduğu e-ticaret iş modelidir. Genellikle hali hazırda fiziki bir mağazası bulunan, kendi ürünün satan firmaların e-ticarete atılmasıyla birlikte oluşmaya başlamıştır. Yatay e-ticaret modelinden daha yeni olan bu modelde, tüketiciler belli özelliklere sahip ürünleri tek bir yerden bulabilmekte, sadece bu ürün ya da ürün grubu ile ilgili kaliteli ürünlere ulaşabilmektedir. Bebefix, Ebebek, Locopoco, Decathlon gibi siteler bu iş modelinde çalışan örnekler arasındadır.

Özel alışveriş siteleri

Türkiye’de son yıllarda büyük bir ilgi gören, “Private Shopping” olarak da bilinen bu iş modeli sayesinde tüketiciler, önemli markalara ait ürünleri sezon sonu indirimler sayesinde, kazançlı bir şekilde satın alabilmektedir. Bu iş modeli sayesinde hem tüketiciler uygun fiyatlı alışveriş yapmak dışında, özel ihtiyaç ve zevkleri için aradıkları ürünleri de kolayca satın alabilmektedir. Bu iş modelinde çalışan başarılı siteler arasında Markafoni, Limango, Trendyol ve Morhipo gibi başarılı siteler yer almaktadır.

Pazaryerleri

Türkiyede geçtiğimiz birkaç yıl içinde başarılı örneklerinin arttığı, birçok tedarikçinin ürününün tek bir site üzerinde satışa sunulduğu örneklerdir. Pazaryerlerinde satışa aracılık eden bir ana site olmasının yanı sıra, satıcının kim olduğu, teslim şartları satıcılar tarafından ayrıca düzenlenebilir ve fiyatlar satıcılar tarafından belirlenen bir modeldir. Ülkemizde en eski örneklerinden biri Gittigidiyordur. Gittigidiyor üzerinde satış yapan birçok dükkan bulunmaktadır. Gittigidiyor’da dükkan açmak ile ilgili olan yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir diğer pazaryeri ise N11’dir. Son dönemde reklamları ve fiyatları ile adından çok söz ettirmiştir. N11’de mağaza açmak isteyenler için detaylar ilgili makalede yer almaktadır. Hepsiburada’da B2C bir satış sitesiken, bir platform olarak iş modelini değiştirmiş, böylece hem satıcılara ürün satış imkanı sunarken, hem de kendisi satış yapmaktadır. Hepsiburada’da mağaza açmak ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Aracılık siteleri

Ürün ve son dönemde yavaş yavaş görülmeye başlayan hizmet bazlı satışlarda firmalara aracılık ederek tüketiciye ulaşmasını sağlayan bir iş modelidir. Belli bir ürün ve hizmet grubunda bulunan firmaları aynı çatı altında toplayarak tüketiciye ulaştıran bu siteler, ayrıca hizmet veya ürünün kalitesiz olması durumunda müşteriye doğrudan gerekli desteği vererek bir nevi güven ortamını da oluşturmaktadır. Bu iş modeline Yemeksepeti, Biletix ve Çiçeksepeti gibi siteler iyi birer örnek teşkil etmektedir.

İş modelinizi belirledikten sonra, siz de e-ticarete atılmak istiyor, internet üzerinden müşterilerinize erişmek istiyiorsanız, IdeaSoft’un Akıllı E-ticaret Paketleri’ni deneyebilirsiniz. Gelin siz de hemen ücretsiz demo hesabınızı oluşturun internetten kazanç elde etmeye başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)