İnternet üzerinden gıda satışı için ipuçları

Internet uzerinden gida satisi icin ipuclari

Gıda sektörünün hangi alanında olursanız olun bir web sitesine sahip olmanız artık bir zorunluluk haline geldi. Dünyada ve ülkemizde gıda sektöründe faaliyet gösteren birçok şirket web siteleri üzerinden sadece tanıtımlarını yapmakla kalmıyor, oldukça başarılı bir şekilde e-ticaret faaliyetleri de yürütüyorlar. Organik gıda ürünleri, kuru gıda ürünleri vb. birçok gıda ürünü satışı yapmak mümkün.

Ürünlerinizi tanıtmak ve internet üzerinden satışını yaparak bu büyük pazarda yer alabilmek için öncelikle ürünlerinizi ve ürünlerinizin rakiplere göre avantajlarını netleştirmenizde fayda var. Rekabetin daha çetin şartlarda gerçekleştiği internet ortamında avantaj ve dezavatajlarınızı belirledikten sonra işinizi e-ticaret ile büyütmek aslında büyük oranda kolaylaşıyor.

Gelin gıda sektöründeki firmaların e-ticarette nelere dikkat etmesi gerektiğine ve önerilere birlikte göz atalım…

Hangi ürünleri terich etmelisiniz?

Nakliye ve teslimat sırasında bozulmaması, bu alanda en dikkat etmeniz gereken konuların başında gelmektedir. Soğuk zincir gerektiren ürünler ve soğuk zincir gerektirmeyen ürünler olarak ikiye ayırmak önemli.

Soğuk Zincir gerektiren ürünler
Mevsimlik meyve ve sebze ürünleri, et, süt, yumurta, peynir, kahvaltılıklar vb. ürünler soğuk zincir ile dağıtım gerektirir. Tazeliğini koruması, bozulmaması birinci öncelikli gıda ürünleridir.
Soğuk Zincir gerektirmeyen ürünler
Zeytinyağları, kuru gıda ürünleri, reçeller, soslar, tarhana vb. aklınıza gelebilecek birçok ürünün dağıtımı için soğuk zincir ile dağıtım gerekmez. Bu ve benzeri ürünleri kargo yönetimi ile gönderimini gerçekleştirebilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Site Tasarımı

Bir yiyeceğin lezzeti ve kokusu dışında insanları çeken diğer bir önemli faktör de görüntüsüdür. Bu yüzden sitenizin tasarımında profesyonel olarak çekilmiş kaliteli fotoğraflar kullanmanız önemli. Bu fotoğrafları kaliteli yazı tipleriyle uyumlu bir şekilde kullanmanızda fayda var.

Genel olarak sade bir tasarım temiz ve steril bir algı oluşturduğu için online gıda satışında daha çok tercih ediliyor. Son olarak tasarımda kullanacağınız renkler ziyaretçileri çekecek nitelikte olmalı. Satışını yaptığınız yiyecek ve içeceklerin hakim bir rengi varsa, tasarımda kullanılacak renklerin ürünlerle uyumlu olması da büyük önem taşıyor.

Site ve Ürün İçeriği

Tasarım ile ilgili çalışmaları tamamladıysanız artık sıra içerik oluşturmaya gelmiş demektir. Burada en önemli püf noktası kendi hedef kitlenize daha uygun olabilecek şekilde içeriklerinizi oluşturmak. Burada da sizin ürünlerinizi daha iyi tanımlayan anahtar kelimelere ağırlık vermek SEO açısından faydalı. Örneğin sadece çikolata satıyorsanız, çikolata çeşitlerini vurgulayan anahtar kelimelerin yer aldığı içerikler arama sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almanızı sağlayabilir.

Ayrıca içeriğinizi düzenli olarak güncelleyerek arama motorlarının sitenize verdiği değeri artırmak da önemli. Bunun için ürünlerin yanı sıra örneğin çikolatanın tarihçesi veya imalat süreçleriyle ilgili, kısa ama insanların ilgisini çekebilecekleri ve sosyal ağlarda paylaşabilecekleri yazılar çok işinize yarayabilir.

Lojistik Çözümler

Eğer fiziksel mağazanızda hali hazırda satışınız varsa ve işinizi internette büyütmek istiyrosanız dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında lojistik geliyor. Çünkü sizin de çok iyi bildiğiniz gibi gıda ürünleri en hassas ürünler arasında yer alıyor. Ulaştırma sırasında farklı ısı seviyelerine marzu kalmaları bozulmalarına neden olabilecek gıdaların taşınması ile ilgili detayları en baştan hesaplamakta fayda var.

Ayrıca kolilerin dayanıklı malzemelerden seçilmesi, ürünlerin zarar görmelerini engelleyebilecek şekilde hazırlanmış olması da önemli. Eğer bir restoransanız ve siparişi kendiniz teslim edeceksiniz bu konuda işiniz daha kolay. Ama eğer işin ulaştırma kısmı ile başka bir firma ilgilenecekse bu konuda yeterince tecrübeli olduklarından emin olmanızda fayda var.

Nereden ve Nasıl başlamalıyım?

Her geçen gün internet üzerinden yiyecek ve çeşitli gıda ürünlerini sipariş eden müşterlerin sayısı artıyor. İster restoranınızın tüm menüsünü internet üzerinden kullanıcılara açıp yemek siparişi vermelerini sağlayabilecek bir web sitesi, isterseniz de şekerleme tarzı hediyelik ürünlerinizi satışa sunacağınız bir e-ticaret sitesi olsun, her halükarda güvenilir bir altyapıya ihtiyacınız var.

Yılların deneyimi ile IdeaSoft, e-ticaretin her aşamasında yanınızda. Gelin siz de ücretsiz demo hesabınız için başvurun ve 15 gün boyunca akıllı e-ticaret paketlerini ücretsiz olarak kullanma şansınızı kaçırmayın…

[snippet slug=”blog-content-action” /]
[snippet slug=”blog-en-cok-okunan-sektorel-yazilar” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)