Girişimciler için E-ticaretin avantajları ve dezavantajları

promo conspros

İnternetin yaygınlaşması ve internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte birçok sektörde olduğu gibi ticaret sektöründe de önemli gelişmeler yaşandı. Elektronik ticaret kavramının oluşmasının ardından, irili ufaklı firmalar online mağazalarını açmaya başladılar ve böylelikle çok daha geniş kitlelere ulaşma imkanı buldular. İşin ticari boyutunun dışında, müşteri memnuniyeti açısından da e-ticaret oldukça büyük kolaylıklar sağlıyor. Her ne kadar bugün hala, “dokunamadığım ürünü almam” diyen müşteriler bulunuyorsa da büyük çoğunluk artık internetten alışveriş yapma alışkanlığını edindi bile.

Mobil teknolojiler sayesinde de bugün artık nerede olunursa olunsun internete girmek, dolayısıyla da online alışveriş yapmak mümkün. Bu gelişmeye ayak uyduran firmalar, mobil uyumlu e-ticaret sitesi geliştirerek, sadece bilgisayar başındaki değil, aynı zamanda yolculuk etmekte olan bir akıllı telefon kullancısının dahi alışveriş yapmasına imkan tanıyor. Hal böyle olunca da özellikle pek çok girişimci, online satış yapmayı merak ediyor, e-ticaret sektörüne atılmak için gün geçtikçe daha fazla istek duymaya başlıyor. Ancak diğer taraftan ise e-ticaretin ne kadar uzun ömürlü olduğu, güvenli olup olmadığı, e-ticarete atılmak için nelerin gerekli olduğu, başarı olup olunamayacağı gibi pek çok soru da beraberinde geliyor.

Elbette ki her işte olduğu gibi e-ticarette de çeşitli artı ve eksiler bulunuyor. IdeaSoft, e-ticaret sektöründe yıllardır edindiği bilgileri paylaşmak, yeni girişimcilere rehber olabilmek için tüm bu soruların yanıtlarını bulmanızı sağlayan bir yazı serisi yayınlıyor. Her gün, e-ticaret sektörüyle ilgili rehber niteliğindeki yazıları okuyarak, siz de online mağazanızı açabilir, sanal ortamda satışlarınızı artırarak yüksek gelir elde edebilirsiniz.

E-ticaretin avantajları

7/24 satış imkanı

Artık internet sadece hızlı değil, aynı zamanda eskisine göre oldukça ucuz. Daha önceleri bir e-posta göndermek için dahi gönderim süresi ve veri miktarına göre değişim gösteren, ancak yine de pahalı sayılan ücretler ödenirken, bugün artık her saniye internette olmamızı sağlayan, yüksek kotalarda ve hatta sınırsız miktardaki internet paketleri ile her zaman internette olmak mümkün. Eğer sizin de e-ticaret sitenizin yazılımı ve teknik altyapısı güçlüyse, müşterilerinize aralıksız satış imkanı sunabilirsiniz.

Online mağazalardan alışveriş yapmanın en büyük kolaylığı, ürünün hızlı bir şekilde satın alınması ve müşteriye hiç bir zahmet vermeksizin ayağına kadar ulaştırılmasıdır. Bu sebeple internet kullanıcıları günün herhangi bir saatinde, aklına takılan ya da internette gördüğü bir ürünü satın almak isteyebilir.

Düşük bütçe ile yüksek kazanç

Online mağaza açmak için çok yüksek ücretler ödemeniz gerekmiyor. İnternette bulabileceğiniz pek çok hazır e-ticaret script’i bulunuyor. Genellikle açık kaynak olarak bulunabilen bu hazır e-ticaret paketleri sayesinde kendi online mağazanızı rahatlıkla açabilirsiniz. Ancak bu çözümleri kullanmanız halinde, teknik anlamda yanlız kalacağınızı da bilmeniz gerekmektedir. Ücretli hazır e-ticaret paketlerini kullanmanız halinde ise 7/24 teknik destek alabilirsiniz. Bunun dışında, profesyonel tasarımcılar sayesinde, e-ticaret sitenizi kendi dilediğiniz şekilde kişiselleştirebilirsiniz. Üstelik tüm bunların olabilmesi için de çok fazla bütçe ayırmanız gerekmiyor.

E-ticaret sitesi açarak, fiziki bir mağaza işlettiğiniz zaman ödemeniz gereken mekan kirası ve elektrik, su, doğalgaz vb. yüksek faturalardan da kaçınmış olursunuz. Ayrıca fiziki mağazada görev yapmakta olan çalışanlarınızın maaşları ve onların sigortalarını ödemek de bir başka yüklü masraf. İnternet sitesi açarak, her ne kadar zor olsa da tek başınıza dahi işletmenizi yönetebilirsiniz. İlk kez ticaret yapacak olanlar, genç girişimciler için bu anlamda e-ticaret sitesi açmanın çok daha kolay, ucuz ve başarı odaklı olduğunu söylemek mümkün.

Bir e-ticaret sitesi açtığınız zaman, sitenizin alan adı ve hosting hizmeti için yıllık bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bazı akıllı e-ticaret paketlerinde bu hizmetler bir arada sunulmaktadır. Dolayısıyla hazır e-ticaret çözümleri kullanarak teknik mevzularla ilgilenmeden, doğrudan satış stratejinizle ilgilenebilirsiniz. E-ticaret sitenize özel tasarımın da ek bir maliyet oluşturacağını unutmamak gerekir. Ancak IdeaSoft’un Akıllı E-ticaret Paketleri beraberinde, 140’dan fazla tasarım ve stil seçeneği sunmaktadır.

Daha büyük kitlelere erişim

Fiziksel mağazalar, sadece belli bir bölgedeki, yerel müşterilere erişmenize imkan tanımaktadır. Ancak bir sanal mağaza açarak tüm ülkeye, hatta tüm dünyaya satış yapabilirsiniz. Doğru bir strateji, iyi bir reklam kampanyası ve güçlü arama motoru optimizasyonu (SEO) özellikleri sayesinde e-ticaret sitenizin erişim skalasını genişletebilirsiniz. Özellikle mobil uyumlu e-ticaret sitesi kurmanız halinde, internet kullanıcılarının bilgisayar başında olmasına gerek kalmadan, doğrudan web sitenizden alışveriş yapmasına imkan tanıyabilirsiniz.

Google gibi büyük arama motorları sayesinde, sitenizin adını hiç duymamış internet kullanıcıları dahi, doğru SEO stratejileri sayesinde online mağazanızı ziyaret edebilir, potansiyel müştileriniz haline gelebilirler. Ayrıca Google Adwords ya da Facebook‘a vereceğiniz reklamlar ile de hedef kitlenizi genişletebilir, farklı lokasyonlardaki kullanıcılara erişebilirsiniz.

Geniş ürün yelpazesi

Online mağazalar sayesinde, tek bir yerden birden fazla kategoride ürüne ulaşmak mümkün olmaktadır. Mobil telefon satın almak isteyen bir kullanıcı, aradığı ürüne ulaştıktan sonra aynı ürün için farklı çeşitteki aksesuarlara da bakabilir, beğendiği ürünleri kolayca satın alabilir. Aynı şekilde kıyafet satın almak isteyen bir kullanıcı, buna uyumlu bir çift ayakkabı almak istediğinde, yine aynı online mağaza üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilir. Geniş ürün yelpazesi içinde kimi zaman ziyaretçileriniz, hangi ürünün hangi özelliklere sahip olduğunu, aralarındaki fiyat farklarını da kolayca karşılaştırabilmektedir. Dolayısıyla online ziyaretçilere sunulan bu imkan da e-ticaret’in bir başka önemli artısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada e-ticaret yazılımınızın ürün yönetimi özelliği de önem teşkil etmektedir.

Kolay gezinme imkanı

E-ticaret siteleri, kullanıcılarına kolay gezinme imkanı sunmaktadır. Bir mağazaya gittiğinizde, farklı segmentlerdeki ürünlere bakmak için, mağazanın farklı yerlerine gitmeniz gerekebilirken, online mağazada sadece birkaç basit tıklama ile aynı işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Ayrıca kullanıcılar artık, arta kalan zamanlarını mağazaya giderek ürün almak yerine, sevdikleriyle buluşarak, gezerek geçirmek istiyorlar. Bunun neticesinde de internet üzerinden alışveriş yapmak çok daha makul bir çözüm olarak öne çıkıyor. Online mağazanızın tasarımı, kolay gezinmeye imkan tanıyorsa, satış oranlarınızı da artırmanız mümkün olabilir. Ayrıca benzer ürünlerin ziyaretçiye gösterilmesi sayesinde, yeni potansiyel satışlar da elde edebilirsiniz.

Alışveriş müşterinin ayağında

Her ne kadar bazı kullanıcılar boş vakitlerinde AVM’lere gitmek, sevdikleriyle birlikte hem eğlenmek hem de alışveriş yapmak isteseler de, çoğu kişi için sadece alışveriş yapmak için AVM’ye gitmek zahmetli bir iş. E-ticaret siteniz sayesinde bilgisayar ya da mobil cihaz üzerinden alışveriş yapma imkanı sunabilirsiniz. Bu da müşterilerin kalabalık arasına girmeden, istediği ürünü oturduğu yerde rahatça satın almasını sağlamaktadır. E-ticaret siteleri bu noktada erkek müşteriler için büyük bir nimet. Ancak işin ilginç yönü, kadın müşteriler de artık alışverişlerinin büyük bir çoğunluğunu internet üzerinden yapmaya başlamış durumdalar. Kısacası e-ticaret siteniz müşteriyi ayağınıza değil, alışverişi müşterinizin ayağına götürüyor.

E-ticaretin dezavantajları

Ürünlere dokunma imkanı yok

Müşteriler, genellikle bir ürünü satın almadan önce ona dokunmak, kutusunu açmak ve incelemek isterler. Bu yüzdendir ki zaten pek çok mağazada teşhir ürünleri bulunmaktadır. Ancak e-ticaret sitelerinde müşterilerinize bu imkanı sunamayacağınızdan, kimi müşteri için satın alma noktasına gelindiğinde bu durum dezavantaj oluşturabilmektedir. Bu dezavantajı bir nebze berteraf edebilmek için, birden fazla, farklı açılardan çekilmiş kaliteli ürün fotoğrafları koyabilir, bilgilendirici ürün açıklamaları yazabilirsiniz.

Müşteriyle birebir iletişim eksiliği

Fiziksel mağazaya gelen bir müşteri, bir ürünü satın almak istediğini belirttiğinde, ona yardımcı olabilecek kişiler doğrudan ilgilenerek, müşterinin ikna edilmesini sağlayabilmektedir. Ancak e-ticaret sitelerinde müşteriyle doğrudan iletişim imkanı bulunmuyor. Bu yüzden, kimi ziyaretçi şüpheye düştüğü ürünü deneyemediği için satın almaktan vazgeçebiliyor. Bu da online mağazaların bir diğer dezavantajı. Bu durumda ise onlara özellikle sosyal medya üzerinden yardımcı olabilirsiniz. Sordukları soruları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, kibar ve bilgilendirici gönderiler ile cevaplayabilirsiniz. Böylelikle bir süre sonra ziyaretçilerinizin güvenini kazanabilir, sitenizde bulunan ürünleri satın almalarını sağlayabilirsiniz.

Online alışverişe güven duyulmuyor

Bir dönem sıkça karşılaşılan internet dolandırıcılığı haberleri bugün pek çok kullanıcının online alışverişe karşı olumsuz bakmasına sebep oldu. Bugün de elbette ki benzer pek çok hadise gerçekleşiyor, ancak bunlar artık haberlere konu olacak kadar geniş kapsamlı operasyonlar değil. Tüm bu dolandırıcılık hikayelerinin arkasında aslında kullanıcıların kendi hatası var. Ancak buna rağmen pek çok internet kullanıcısı, yaşadıkları dolandırıcılık hadisesini alışveriş sitelerine bağlıyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse durum bundan ibaret değil. Eğer alışverişinizi güvenli bir siteden yapıyorsanız, bu durumda herhangi bir dolandırıcılık olayıyla da karşılaşmanız mümkün olmamaktadır. Siz de ziyaretçilerinize güvenli bir altyapı sunarak, onların güvenini kazanabilir, gönül rahatlığıyla alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Siz de sitenizdeki güvenlik altyapınızda ne gibi bileşenlerin kullanıldığını, hangi çözüm ortaklarınızın bulunduğunu yazarak müşterilerinize güvenli bir alışveriş sitesi olduğunuzu vurgulayın. Bunun dışında, sitenizde çeşitli blog yazıları yazarak, güvenlik konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtebilirsiniz. Ayrıca güvenli bir alışveriş için gerekenler, PayPal gibi ödeme seçeneklerinin neler olduğu, sanal kredi kartı kullanımı gibi konularda çeşitli makaleler yazarak, ziyaretçilerinizi bilinçlendirebilirsiniz.

Güvenlik, e-ticaret siteniz için belki de en olmazsa olmaz öğe. Websitenizin barındığı sunucunun güvensiz olması, kötücül yazılımlarla dolu olması ve sürekli olarak saldırıya maruz kalması, müşterilerinizin kişisel bilgilerinin güvenliğinin oldukça zayıf bir şekilde korunduğunu anlamına gelmektedir. Bu durumda, profesyonel bir çözüm üretmek, hızlı ve güvenli bir alışveriş sitesi yönetmek oldukça önemli.

Kargo bekleme zorunluluğu

Geleneksel alışverişte, ürünün satın alınması halinde doğrudan teslim almak, eve götürmek ve hatta orada kullanmak mümkün. Ancak online alışverişlerde kargo süresinin beklenmesi gerekmektedir. Burada da devreye, kargo firmalarıyla yapacağınız anlaşmalar giriyor. Müşterilerinize sunacağınız aynı gün teslimiyat özelliği ile onları ürünlerinizi satın alma konusunda ikna edebilirsiniz. Aynı gün teslimat yapamadığını ürünleriniz için de, belli bir saate kadar sipariş verilmesi halinde, o günün akşamı ya da ertesi gün ürünün teslimatını gerçekleştirebilirsiniz. Ürünlerin hızlı bir şekilde ulaştırılması sayesinde, müşterileriniz sizden daha fazla alışveriş yapacaklardır. Dolayısıyla kargo sistemine de eğilmenizde fayda var.

Süre dışında kargo hizmetinin bir de bütçesel tarafı söz konusu. Ürünün boyutu, ağırlığı ve mesafenin uzaklığına göre değişken olan kargo masrafları da müşteri için bir başka masraf. Bu durum, kısıtlı bütçeye sahip müşteriler için yine sorun teşkil edebilmektedir. Dolayısıyla da mümkün olduğunca çok, ücretsiz kargo seçeneği uygulamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca birden fazla kargo şirketi seçeneği sunarak, yine müşterilerinizin tercih ettiği bir firma aracılığıyla ürünlerinin teslimiyatını gerçekleştirebilirsiniz.

IdeaSoft; e-ticarette satışlarınızı artıracak her alanda ve konuda size özel, akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin, siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)