Freelance destek almadan önce sormanız gereken sorular

freelance ile calismak

E-ticaret şirketinizi kurduğunuzda, bazı işler için dışardan destek almak zorunda kalabilirsiniz. Bu işleri bir ajans ya da şirketle yapmaya çalıştığınızda maliyetler oldukça yükselebilir. Bu nedenle de freelancerlarla çalışmak isteyebilirsiniz.

İletişim kolaylığı ve maliyetlerin daha düşük olması nedeniyle freelance çalışanlarla iş yapmak, yeni kurulan ya da orta ölçekli e-ticaret firmaları için daha avantajlı olabiliyor.

Freelancerlarla işe başlamadan önce doğru soruları sormazsanız, bazı sıkıntılar yaşayabileceğinizi de unutmamanız gerekiyor. E-ticaret firmanız için dışarıdan freelance desteği almadan önce bu soruları sormanız, hem işin yapılış sürecinde hem de teknik konularda sıkıntı yaşamamanızı sağlayacaktır.

Mesai saatleriniz nedir?

Normal bir şirketten farklı olarak freelance çalışan kişilerin, çalışma saatleri değişiklik gösterebiliyor. Bir ofiste belli saat aralıklarında olmak zorunda olmadıkları için, bu kişiler günün farklı saatlerinde çalışabiliyorlar.

Tabii ki genellikle gündüz, şirketlerin mesai saatlerini daha çok tercih ediliyor olsa da freelance çalışanlar bu zaman dilimlerine uymak zorunda değiller.

Konuya sadece yurtiçi olarak bakmamak da gerekiyor. Yurtdışındaki reelancerlardan da destek alabilirsin ve bu durumda da zaman farklılıkları nedeniyle bu mesai saatleri değişebilir. Yurtdışındaki freelancerlar, kendi konumlarının zaman dilimlerine göre bir saat aralığı belirleceklerini de göz önünde bulundurmalısınız.

Elinizdeki işi yaptırırken, devamlı olarak freelancer ile görüşmeniz ve iletişimde olmanız gerekebilir. Bu işin durumuna ve uzunluğuna göre değişiklik gösterecektir; fakat sizin çalışma saatlerinize uyum sağlamayan bir freelancer ile çalışmak bu iletişim sorununu ortaya çıkartacağı için, bazı sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

İnternet bağlantınızın hızı ne?

İnternet bağlantı hızı da oldukça önemli konulardan biri. Çünkü freelancerlarla iş yaparken büyük çoğunlukla internet üzerinden iletişim kuracaksınız ve bunun yanı sıra dosya paylaşımları da internet üzerinden yapılacaktır.

Bunlara ek olarak, işi yapacak kişi de e-ticaretle ilgili bir iş yapacağı için iyi bir internet bağlantısına sahip olmak zorunda olacaktır. İşe başlarken, öncelikli olarak sormanız gereken sorulardan biri de budur; çünkü yavaş bir bağlantıya sahip olan freelancer’ların iş yapma süreleri de uzayacaktır. Bu hem işin yavaş ilerlemesine sebep olur hem de süreç uzadığı için freelancer’a ödediğiniz bedel artacaktır.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Saatlik mi, sabit mi ücret alıyorsunuz? Yoksa ikisini de kabul ediyor musunuz?

Her freelancerın çalışma şekli ve prensibi farklı olabilir. Bazı kişiler saatlik ücretleri talep ederken, bazıları da sabit fiyatlar vermeyi tercih edebiliyor. Yapılacak işe göre her ikisini de kabul eden çalışanlar olabilir.

Siz işe başlarken, ücret konusunu da açıklığa kavuşturmak zorundasınız. Çünkü sabit bir fiyatla, saatlik ücret arasında farklar oluşabilir. İşin uzaması ve sizin taleplerinizin artması konusunda bu fiyatların artabileceğini unutmamanız gerekiyor.

Bu nedenle işin ne kadar sürede tamamlanacağına dair bir plan yapmak ve bu plan üzerinden fiyatları konuşmak daha akıllıca olacaktır.

Yazılımlarınız lisanslı mı?

Lisansız yazılımlar firmalar için büyük problemler oluşturabiliyor. Program kullanımında sıkı bir denetim olduğu için, dışarıya iş yaptırırken beraber çalışacağınız kişilerin de lisanslı yazılım kullandıklarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu nedenle freelancerlarla anlaşmadan önce kullandıkları programları ve bu programların gerekli lisanslara sahip olup olmadığını sormayı ihmal etmemelisiniz.

Gizlilik anlaşması yapmayı kabul ediyor musunuz?

Bir iş yaparken gizlilik anlaşması yapmak da oldukça önemli. İşin kurulum aşamasında ya da sonraki aşamalarında yaptığınız işlerin şirket dışına çıkmaması için bu tür anlaşmalar yapmayı tercih edebilirsiniz.

Eğer gizlilik anlaşmasına ihtiyaç duyacak bir işi dışarıdan bir freelancera vermeyi düşünüyorsanız, o kişiye gizlilik anlaşması yapıp yapmayacağını sormalısınız. Eğer bu kişi, anlaşma yapmaktan kaçınıyorsa bu kişi sizin için doğru çalışan olmayabilir. Bu gizlilik anlaşmasını yapacak kişilerle çalışmaya dikkat etmelisiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)