Ek iş olarak e-ticaret yapmak mümkün mü?

ek is olarak eticaret

Kendi işinizi kurmak ve tüm gelirlerinizi bu işten elde etmek istiyor olabilirsiniz; ancak şu anki işinizden de ayrılarak belli bir risk almaktan da korkuyor olabilirsiniz. Bu oldukça normal bir süreç. Maddi özgürlük olmadan hayatınızı geçirmeniz mümkün değil.

Bunun yanı sıra size ek bir gelir sağlaması için de yeni bir iş kurmak ve ek iş olarak e-ticarete girmeyi düşünüyor olabilirsiniz; fakat günlük işinizden arta kalan vakitlerinizde bir e-ticaret sitesini yönetmek ve bu işten para kazanmak ne kadar mümkün?

İnternet üzerinden hangi ürünleri satacaksınız?

Elinizde hazır bulunan ürünler var mı? Kendi ürettiğiniz ürünleri mi internetten satmayı planlıyorsunuz? Yoksa dropshipping yönteminden yararlanarak, farklı tedarikçilerle anlaşıp online mağazanızdan satış yapmayı mı düşünüyorsunuz? Ek iş olarak e-ticarete girmek için iyi bir fikriniz bulunuyor mu?

İlk olarak ek iş olarak da olsa internetten ne satacağınıza karar vermeniz ve bu sorulara cevap vermeniz gerekiyor.

Yeterli vakit ayırabilecek misiniz?

Ek iş olarak e-ticarete girdiğiniz zaman, günlük işinizden arta kalan vakitlerinizi bu işe ayırmanız gerekiyor. Gün içinde bu işe vakit ayıramayabilirsiniz; ama online mağazalara 7/24 erişim olduğu için günün herhangi bir saatinde müşterileriniz size ulaşmak isteyebilirler.

Onlara bu desteği verebilecek misiniz? Boş vakitlerinizde, site üzerinde güncellemeler yapmanız, sipariş gelen ürünleri paketlemeniz ve kargoya vermeniz gerekiyor. Bunların yanı sıra eğer tedarikçilerle anlaştıysanız, onların stok durumlarını kontrol etmeniz ve bir yanlışlık yaşanmaması için kontrollerinizi yapmanız lazım.Bunlara ek olarak müşterilerinizle iletişim kurmanız ve onlara destek sağlamanız da gerekli.

Yeterli disipline sahip misiniz?

Tüm bu işlerler uğraşmak için gerekli disiplininiz var mı? Bir yandan günlük işlerinizle ilgilenirken, bir yandan da e-ticaret sitenize vakit ayırmanız gerekiyor. Tüm bunlarla ilgilenirken bir yandan sosyal hayatınıza da vakit ayırmanız lazım.

Uzun süre böyle bir tempoda çalışmanın bazı dezavantajları bulunuyor. Bitmeyen mesai saatleri nedeniyle ailenize ya da sevdiklerinize vakit ayıramadığınız için sosyal hayattan uzaklaşabilirsiniz ve bu da onlarla olan ilişkilerinizi olumsuz etkileyebilir.

Tüm bunları idare edebilecek bir disiplininizin olması gerekiyor. İş dağılımını ve planını düzgün yaparak, belli saat aralıklarında belli işlere vakit ayırarak hayatınızı bir düzene sokabilirsiniz.

Gerekli motivasyona sahip misiniz?

Ek iş olarak bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda, doğal olarak çalışma saatleriniz artacak. Sosyal hayattan biraz uzaklaşacağınız için sizi motive edecek bir şeylere ihtiyacınız olacak.

E-ticaret siteniz ilk başlarda para kazandırmayabilir. Sosyal hayattan uzaklaştığınız için kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Uzun saatler çalıştığınız için kendinize vakit ayıramayabilirsiniz. Bu ve bunun gibi olumsuzluklar sizin motivasyonunuzu düşürebilir. Bir süre bu tempoya ve hayata ayak uydursanız bile bir süre sonra olumsuzluklar gün yüzüne çıktığında motivasyonunuzu korumanız gerekiyor. Sizin motivasyon kaynağınızı böyle durumlarda ne olacak ona karar vermelisiniz.

E-ticaret ek iş olarak yapılamaz mı?

Yukarıdaki paragraflarda işin olumsuz yanlarına değindik; ancak böyle bir işe girerken başınıza gelebilecek olumsuz durumların farkında olmanız gerekiyor.

E-ticaret ek iş olarak da yapılabilir. Ancak ek iş olarak bu alana yöneldiğinizde kazanacağınız para da beklediğiniz ölçüde olmayabilir.

E-ticaret dışarıdan bakıldığında kolay bir işmiş gibi görünse de aslında oldukça detaylı bir iş ve iyi sonuçlar alarak şirketinizi büyütmeniz için üzerine epey vakit harcamanız gerekiyor.

Ne yapmak gerekli?

İnternet üzerinden satacağınız ürünlere karar verdikten sonra e-ticaret şirketiniz için bir iş planı hazırlamalısınız. İş planı hazırlayarak, ilerleyen dönemlerde atacağınız tüm adımları stratejik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Böylelikle yapacağınız işleri daha net görürsünüz.

Tabii ki planın dışında gelişecek olaylar da olacaktır; fakat iş planınız olduğunda hangi işi ne kadar sürede yapabileceğinizi göreceğiniz için strese kapılmaz ve işlerinizi belli zaman aralıklarına bölmüş olursunuz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Küçük adımlar atın

İş planınızı hazırladıktan sonra küçük adımlar atarak işlere başlayın. En iyi bildiğiniz ve en çok deneyime sahip olduğunuz işleri yapmaya başlayın. Böylece ortaya yavaş da olsa bir şeyler çıkmaya başlayacak. Sizi zorlayacak konuları biraz daha ileri bir tarihe bırakın.

Öncelikle ortaya işin bir şablonu çıksın. Böylece ne kadar yol kat ettiğinizi göreceksiniz ve iş ortaya çıkmaya başladığı için motivasyonunuz artacağı için daha hevesli bir şekilde çalışacaksınız.

Altyapı sistemlerinizi oluşturun

Site kurmayı bilmiyorsanız, hazır e-ticaret paketlerinden faydalanabilirsiniz. Farklı e-ticaret paketleri bulunuyor ve kendi bütçenize ve iş hacminize göre bu paketleri seçerek, siteniz için gereken tüm altyapı işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

E-ticaret altyapı sistemleri hakkında daha detaylı bilgiye IdeaSoft e-ticaret paketleri sayfasından ulaşabilir ve kendi demonuzu oluşturabilirsiniz.

Sitenizi tanıtmak için küçük bir bütçe ayırın

Siteniz ortaya çıktığında, tedarikçilerle anlaşarak ürünleri sitenize yerleştirdiğinizde ve diğer altyapı işlemlerini yaptığınızda küçük bir reklam bütçesi ayırın.

İlk etapta çevrenizdeki tanıdıklarınıza bu işi duyuracaksınız ve onlardan da kendi arkadaşlarıyla paylaşmalarını isteyeceksiniz. Fakat sonraki aşamada bu süre yeterli olmayabilir. Bu yüzden sosyal medya pazarlamasına ağırlık verebilirsiniz. Küçük işletmeler için sosyal medya, marka bilinirliği yaratmak için oldukça önemli bir alan. Küçük reklam bütçeleriyle Facebook reklamlarını kullanabilirsiniz. Bu çalışmalar da ilk hedef kitlenizi yaratmanızı sağlayabilir.

Sonuç olarak:

Düzgün bir plan, disiplin ve yeterli motivasyon ile ek iş olarak kendinize bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Tabii ki burada yeniden belirtmemiz gerekiyor, e-ticaret üzerinde ciddi bir emek ve vakit ayrılması gereken bir alan. Bu şekilde küçük çalışmalarla kendinize belli bir gelir kaynağı yaratabilirsiniz; fakat işin zorluklarını da unutmamanız ve daha iyi sonuçlar alarak satışlarınızı artırmak için e-ticareti tam zamanlı bir iş olarak yapmanız gerekiyor.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)