E-ticarete girmeden önce bilmeniz gerekenler

eticarete neden girmemelisin

E-ticarete girmeden önce bilinmesi gereken birçok konu var. Bazı sorulara cevap verilmeden bu sektöre adım atıldığı zaman tecrübesizlikler ve plansız çalışmalar nedeniyle birçok kişi e-ticarette başarısız oluyor.

E-ticaret kolay yoldan para kazanılan bir alan olarak görülse de işin aslı böyle değil. E-ticarete girmeden önce bilmeniz ve cevaplamanız gereken bazı sorular bulunuyor.

E-ticaret sitenize vakit ayırabilecek misiniz?

Birçok kişi; “Bir e-ticaret sitesi açayım, sonrasında satış yaparım zaten” düşüncesiyle bu işe giriyor; fakat sonrasında işler istedikleri gibi gitmeyince sitelerini kapatmak zorunda kalıyorlar ya da bu durum şirketin iflas etmesiyle sonuçlanıyor.

Bir e-ticaret sitesi yönetmekle, fiziki mağaza üzerinde satış yapmak arasında aslında bir fark yok. İkisi için de büyük emek ve zaman harcanması gerekiyor. İnternetten satış yapmak için bir site kurduğunuzda, bu işe ciddi anlamda zaman harcamanız gerekiyor. Siteyi açıp, ürünleri burada sergilediğinizde iş bitmiyor.

Fiziki mağazanızı internete taşıdığınızda, bu işle ilgilenebilecek bir ekibinizin olması gerekiyor. Bu ekip tüm zamanını bu sitenin yönetimine, ürün stok kontrolüne, müşteri hizmetlerine ve sitenin yazılım desteğine ayırması gerekiyor. Tek başınıza bu işlerin altından kalkmanız oldukça zor. Bir yanda da fiziki mağazanız bulunuyorsa, iki işi birden yönetmeniz, iki işin de başarısızlığa uğramasına neden olabilir. Bu nedenle de e-ticarete girmeden önce bu işe de fiziki mağazanız kadar zaman ayırıp ayıramayacağınıza karar vermeniz gerekiyor.

E-ticaret siteniz için ekip oluşturabilecek misiniz?

E-ticaret bir ekip işidir. Bu nedenle internetten satış yapmayı düşünüyorsanız bir ekip oluşturmanız lazım. İşinizin hacmine göre kaç kişilik bir ekibe ihtiyaç duyacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu ekip sitenin yönetimi, pazarlaması, stok yönetimi ve müşteri hizmetleriyle ilgilenebilecek kapasite de olması gerekiyor.

Böyle bir ekibin kurulması da size ekstra bir maliyet çıkartacak. Çalışanlarınızın maaşını ödeyebilecek bir bütçeye sahip misiniz?

Gerekli tecrübeye sahip misiniz?

İnternetten satış yapmak için gerekli tecrübeye sahip misiniz? Fiziki mağazanızdaki tecrübeleriniz, internetten satış yaparken size yeterince yardımcı olmayabilir. İnternet reklamlarının ve dijital pazarlamanın dinamiklerine aşina değilseniz ve bu konuda yeterli tecrübeye sahip değilseniz, e-ticarette tutunmanız zorlaşacaktır.

Aynı şekilde bu iş için oluşturacağınız ekibin de e-ticaret tecrübesi olması oldukça önemli. Kalabalık bir ekibiniz bile olsa, eğer yeterli tecrübeleri yoksa yine beklediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz.

Online rekabete hazır mısınız?

İnternetten satış yapmak için bir site açmak oldukça kolay. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunuyor. E-ticarete girmek bu kadar kolay olduğu için de rekabet bir o kadar fazla.

Bu rekabet ortamında şirketinizi diğerlerinden ayıracak hangi özellikleriniz olacak? Aynı kategoride bulunan diğer şirketlerden farkınız ne olacak? İnternet kullanıcıları alışverişlerinde neden sizi tercih edecekler? Bu sorulara cevap vermeniz gerekiyor.

Bunun yanı sıra, rekabet yüksek olduğu için birçok marka, fiyatları düşürerek bu rekabette galip gelmeye çalışıyor; ancak fiyatların devamlı olarak aşağıya çekilmesi nedeniyle de karlılık oldukça azalıyor. Karlılığın azalması nedeniyle de birçok şirket zarar etmeye başlıyor ve bu da tabii ki kapanan e-ticaret şirketlerinin sayısını artırırken bir yandan da sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Rekabetin böylesine fazla olduğu bir ortamda hangi kriterlerle diğer firmaların önüne geçeceğinize karar vermeniz gerekiyor.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Yeterli sermayeniz var mı?

Rekabetin bu kadar yoğun olmasından ve markanızı diğerlerinin bir adım ötesine taşımanız gerektiğinden dolayı bu iş için bir sermaye ayırmanız gerekiyor. E-ticaret için küçük bir bütçe ayırmayı planlıyorsanız, diğer şirketlerin arasında kaybolabilirsiniz. Bu yüzden hem pazarlama hem de e-ticaret çalışmalarınızı destekleyebilecek bir sermayeye ihtiyacınız var.

Elinizdeki sermayeyi de iyi bir şekilde planlamalı ve doğru şekilde değerlendirmelisiniz. Sermayenizin büyük bir kısmını site tasarımına harcarsanız, reklam ve pazarlama için paranız kalmayacak. Reklam yapamadığınız için de işinizi internet üzerinde tanıtamayacaksınız.

Sermayenizi ayırırken planlamanız gereken birçok farklı konu bulunuyor. SSL sertifikaları, domain ve hosting ücretleri, ödeme sistemlerinin entegrasyonu, stok ve ürün tedariği gibi konular ilk öncelikleri taşıyor. Sonrasında pazarlama ve reklam çalışmaları için belli bir bütçe ayırmalısınız. Tabii ki bunlara ek olarak çalışanlarınız için ödeyeceğiniz maaşları da unutmamanız gerekiyor. Tüm bu masrafları karşılayabilecek bir sermayeniz bulunuyor mu?

Ürün tedariğini sağlayabilecek misiniz?

Eğer üretici değilseniz, internette satışa sunacağınız ürünlerin tedariğini yapmanız gerekiyor. Bunun için de kendinize bir veya birkaç tane tedarikçi bulmanız gerekiyor. Bu tedarikçilerle uygun bir anlaşma yapmanız gerekiyor. Tedarikçi bulsanız bile internet üzerinde hangi ürünleri satışa sunacağınıza belirlemeniz ve bu ürünlerden ne kadar kar elde edebileceğinizi belirlemeniz gerekiyor.

Tabii ki ürünleri belirlemek ve tedarikçinizi bulmakla da iş tamamen çözülmüyor. Tedarikçinizin de işlerini düzgün yapıyor olması gerekiyor. Stok raporlarının eksiksiz yapılması gerekiyor. Aksi takdirde stokta olmayan bir ürünü internet siteniz üzerinden satabilirsiniz ve sonrasında ürün kullanıcıya teslim edilemeyeceği için bu da sizin için önemli bir sorun teşkil eder. Markanıza olan güvenin sarsılması, müşteri kaybetmenize de neden olacaktır.

Drop shipping ile ürünleri bir tedarikçiden sağlıyorsanız, bu ürünleri internetten satan bir çok firma olduğunu unutmamanız gerekiyor. Sizi diğer markalardan farklılaştıracak olan şey ne? Müşterilerinize farklı olarak ne sunabilirsiniz.

Son yıllarda e-ticaret oldukça popüler bir sektör haline gelse de birçok firma başarıya ulaşamıyor. Yukarıda üzerinde durduğumuz bu maddelerin üzerinde durulmaması, bu işin kolay bir iş ve kolay bir para kazanma yöntemi olduğunun düşünülmesi de kapanan e-ticaret şirketlerinin sayısının artmasına neden oluyor. Bu nedenle e-ticarete atılmayı düşünmeden önce kendinize bu soruları sormanızda yarar var.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)