E-ticaret sitenizin operasyon yönetimi nasıl yapılmalıdır?

lojistik promo

E-ticarete atılmak için sadece bir ürün ve bu ürünü satabilecek iyi bir e-ticaret sitesine sahip olmak yeterli değil. E-ticarette sirkülasyonun sağlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken pek çok önemli işlem bulunuyor. E-ticarette tedarik zinciri ve tedariğin nasıl yapılması gerektiğini daha önceki makalemizde yazmıştık. Tedarik zinciri yönetimi, müşteriye doğru ürünün doğru zaman ve doğru yerde, doğru fiyatla ulaştırılması maksadıyla en düşük maliyetle malzeme, bilgi ve para akışının entegre bir şekilde yönetilmesini ifade etmektedir.

E-ticaretin yaygınlaşmasından önce tedarik yönetimi oldukça basit bir işlemden ibaretti. Ürünün tedarik edilmesi, depolanması ve sevkiyatı yeterli olmaktaydı. Bugün ise, gelişen teknoloji ve artan müşteri sayısıyla birlikte oldukça yoğun stratejik operasyonlar merkezi haline gelen bu yönetim, müşterilere ürün devamlılığı sağlamak amacıyla büyük bir öneme sahip hale geldi.

Ürün yönetimi ve stok planlaması

Tedarik yönetimi dışında önemli olan bir diğer yönetim işlemi daha bulunuyor; ürün yönetimi. Ürün yönetimi, online mağaza tarafından satılan ürün ve hizmetlerin tedarik edilmesi, stok planlamasının yapılması, fiyatlandırılması ve takip edilmesi gibi işlemlerle birlikte pazarlama stratejilerini de içinde barındıran bir süreçtir. Bu süreç, e-ticaret sitesinin ürün yöneticileri ya da kategori yöneticileri tarafından yönetilmektedir.

Tedarik ve ürün yönetiminin önemini vurgulamış olduk. Bunun dışında bir de lojistik ve depolama gibi iki önemli konu daha ortaya çıkmaktadır. Dilerseniz öncelikle lojistik kelimesinin kısaca ne anlama geldiğine bakalım:

Lojistik nedir?

Lojistik, ürünlerin taşınması, envanterinin tutulması, depolanması, paketlenmesi ve idaresi gibi önemli süreçleri kapsayan bir işlem bütünüdür. Lojistik, bugün sanıldığı gibi sanal bir mağaza için değil, özellikle fiziki mağazalar için oldukça önemlidir. Lojistik işlemleri için insan gücü, ürünlerin taşınması için araç ve fiziki depolama alanı gerektirmektedir. Dolayısıyla da tüm bu aşamalar, firmalar için önemli bir masraf olarak kaleme alınmaktadır.

E-ticaret sektörünün gelişmesiyle birlikte günümüzde firmalar, XML entegrasyonu sayesinde ürün ve stok göstererek, lojistik maliyetlerini mümkün olduğunca aza indirebilmektedirler. IdeaSoft Akıllı E-Ticaret Paketleri‘nin sunduğu gelişmiş XML entegrasyon özelliği sayesinde, tedarikçi firmaların verdiği XML içerisinde yer alan tüm ürünleri doğrudan online mağazanız üzerinde gösterebilmekte, böylelikle de lojistik maliyetlerini minimuma indirebilmektesiniz.

Teslimat ve kargo seçenekleri

Lojistiğin bu şekilde minimuma indirilmesi, olumsuz etki de oluşturuyor. Teslimatın gecikmesi, bu anlamda müşteriler açısından şikayet edilebilir bir durum olabilmektedir. Ancak diğer taraftan, lojistik masraflarının azalmasıyla birlikte müşterilere sunacağınız indirimli ürünler sayesinde bu durumu dengelemeniz de mümkün olmaktadır.

Tüm bu sürecin en son ayağı da kuşkusuz ki ürünün gönderilmesi, kargolanması. Piyasada bulunan kargo firmalarıyla anlaşarak, gün içinde teslimat, ücretsiz kargo gibi çeşitli ek özellikler sunabilir, müşterilerinizi daha da memnun edebilirsiniz. Müşteri memnuniyetinin satışlara olumlu yansıyacağını unutmayın. Sevkiyat işleminin doğru yapılması ve özel kargolama seçeneklerinin sunulması, e-ticaret siteniz için olumlu sonuçlar doğuracaktır.

IdeaSoft’un Akıllı E-ticaret Paketleri ürün ve kargo yönetimi gibi konularda sizlere yardımcı olmaktadır. Ideasoft Akıllı E-ticaret Paketleri’ni kullanarak, internet üzerinden yüksek satış rakamları elde edebilirsiniz. Hemen IdeaSoft’ta ücretsiz demo hesabınızı oluşturun ve kazanmaya bugünden başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)