Çalışma şekillerine göre e-ticaret iş modelleri

promo3

Dünya’da ve Türkiye’de e-ticaretin gelişme süreci ve pazar büyüklüğü hakkında bilgi edindikten sonra, e-ticaretin çalışma şekline göre iş modelleri olduğunu, bu iş modellerinden hangisinin size en uygun olduğunu belirlemeniz faydalı olacaktır. E-ticaretin, sadece internetten alışveriş yapmak olmadığı, farklı iş modellerinin olduğunu öğrenmek, bu sektörde iyi bir pazar payı elde etmek açısından önem teşkil ediyor.

Aşağıda okuyacağınız iş modelleri, her ne kadar günümüzde standart türler olarak öne çıkıyor olsa da e-ticaretin kapsamının net olarak belirlenmiş olduğunu söylemek mümkün değil. Sürekli olarak gelişmekte olan e-ticaret piyasasına, yeni iş modelleri eklenebilir, dolayısıyla da farklı pazarlama ve satış türleri ortaya çıkabilir. Ancak hali hazırdaki iş modellerinin neler olduğunu görmek, bunlardan hangisinin şirketiniz için en uygun yöntem olduğunu bilmek, özellikle e-ticarete yeni atılmak isteyenler için oldukça faydalı olacaktır.

B2C (Business to Consumer / Firmadan Tüketiciye)

Dünyada en yaygın e-ticaret çalışma şekli olarak karşımıza çıkan bu modelde, firmalar ürün ve hizmetlerin satışlarını doğrudan tüketiciye yapmaktadır. B2C e-ticarette, oldukça geniş bir müşteri kitlesine ulaşma imkanı bulunmaktadır. Ürünler ve fiyatları açık bir şekilde tüketiciye sunulur ve tüketicinin garanti hakları, teslimat süresi, kargo masrafları gibi bilgiler de müşteriye bildirilir. Bu iş modelinde, birden fazla müşteri bulunacağından, farklı zevk ve ihtiyaçlara göre ürün sunmak faydalı olacaktır. Bu çalışlma şekliyle hizmet veren online mağazalar arasında Amazon.com, Hepsiburada.com, Hizlial.com, ebebek.com vb. yer almaktadır.

B2B (Business to Business / Firmadan Firmaya)

Üretici firma ile toptancı arasındaki e-ticaret ya da toptancı ile perakendeci arasındaki e-ticaret olarak nitelendirebileceğimiz bu e-ticaret türünde, çoğunlukla tercih edilen, B2B sitelerin sağladığı XML bilgileri ile kendi müşterilerine ürün ve stok gösterip, sipariş geldikçe B2B kanalı üzerinden tedarik sağlanmaktadır.

Bu sayede firmalar, gereksiz stok maliyetlerinden kurtulduğu gibi, ara malların toplu satışları da rahat bir şekilde gerçekleşmektedir. B2B, özellikle KOBİ’lerin internet üzerinden mal alımı yapabilmesi, diğer KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri satabilmesi açısından oldukça faydalı bir e-ticaret modelidir. B2B şekline sahip firmalar arasında Ingram Micro, Sirketce.com ve Index Grup örnek olarak gösterilebilir.

C2C (Consumer to Consumer / Tüketiciden Tüketiciye)

Tüketicilerin birbirleriyle alışveriş yapmasına imkan tanıyan C2C aynı zamanda B2C ile de paralel bir çalışma şekline sahiptir. Bu sistem sayesinde tüketiciler, düzenli ticari yükümlülüklere girmeksizin, ürün ve hizmet alım-satımı yapabilmektedir. Genellikle açık arttırma ve ikinci el eşya satan siteler C2C çalışma şeklindeki e-ticaret siteleridir. Dünyaca ünlü eBay ile gittigidiyor.com ve sahibinden.com bu çalışma şeklinin başarılı örnekleridir.

C2B (Consumer to Business / Tüketiciden Firmaya)

Türketicilerin mallarını şirketlere sattığı bu iş modeli, geleneksel olan şirketten tüketiciye ürün satmasından farklı bir yapıya sahip. Genellikle kişisel blog ve internet forumlarında rastlanan bu model, bir ya da birden fazla tüketicinin geliştirmiş oldukları ürün ve hizmetler, firmalara satılmaktadır.

Buraya kadar anlattıklarımız, genellikle karşınıza çıkacak olan çalışma şekillerine göre e-ticaret modelleridir. Yukarıda yer alan modeller dışındaki diğer iş modelleri ise şunlardır:

  • B2E (Business to Employee): Firmadan Çalışana
  • G2G (Government to Government): Devletten Devlete
  • G2B (Government to Business): Devletten Firmaya
  • B2G (Busines to Government): Firmadan Devlete
  • G2C (Government to Consumer/Citizen): Devletten Tüketiciye/Vatandaşa
  • C2G (Consumer/Citizen to Government): Tüketiciden/Vatandaştan Devlete

Ne tür bir çalışma şekliyle e-ticarete atılacağınıza karar verdiyseniz, IdeaSoft’un Akıllı E-ticaret Paketleri’ni deneyebilirsiniz. Gelin, siz de hemen ücretsiz demo hesabınızı oluşturun, internet üzerinden kolaylıkla satış yapmaya ve kazanç elde etmeye başlayın…

[snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]
[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)