Türkiye’deki e-ticaret hukukunun tarihçesi

Turkiyedeki e ticaret hukukunun tarihcesi

Gelişen e-ticaret pazarında yeni hukuksal düzenlemelere ihtiyaç duyulması kaçınılmaz. Klasik ticaret için kullanılan ve küresel olarak da kabul görmüş hukuksal düzenlemeler; özellikle uluslararası e-ticaret işlemleri gibi, bazı durumlarda yetersiz kalabiliyor.

 

Klasik ticarette, ticaret ilişkisinde bulunan her iki tarafla ilgili uluslararası hükümler zaten var. Fakat konu e-ticaret olunca, ülkelerin bu alandaki standartlarını henüz tam oluşturamamış ve konunun sınırlarını açıkça belirleyememiş olması karışıklıklara yol açabiliyor. Türkiye’de e-ticarette ortaya çıkabilecek bazı sorunların çözümüyle ilgili, yürürlükteki çeşitli yasalardan yaralanmak mümkün olsa da; bazı sorunlarda henüz ne yapılacağı konusunda bir netlik bulunmuyor. En azından yakın zamana kadar böyledi fakat bu alanda önemli gelişmeler oluyor.

 

Gelin Türkiye’deki e-ticaret hukukunun kısa tarihçesine göz atarak, günümüzün en gözde ticaret yöntemlerinden birindeki düzenlemelere göz atalım…

 

İlk yasal adım

Resmi olarak Türkiye’nin internetle tanışması 12 Nisan 1993 tarihinde gerçekleşti. O tarihte Türkiye, PTT’nin sağladığı kiralık bir hattı ve ABD’deki “National Science Foundation Network” ile ODTÜ arasında kurulan bir bağlantıyı kullandı.

 

O yıllardan bu yana ihtiyaç duyulan hukuki düzenlemelerin hızı, internet ve e-ticaret uygulamalarının hızına yetişemedi. Türkiye, e-ticaret kapsamındaki konuların düzenlenmesi ve uluslararası uyumlulukların sağlanmasıyla ilgili yasal ilk adımı 25 Ağustos 1997 tarihinde; Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) toplantısında attı. E-ticaretin yaygınlaşması amacıyla yapılan bu toplantıda, bir çalışma grubunun oluşturulması kararlaştırıldı ve grubun koordinatörlüğü Dış Ticaret Müsteşarlığı’na; sekreterlik görevi ise TÜBİTAK’a verildi.

 

DTM başkanlığında, ilgili kuruluşların katıldığı Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurumu’nun ilk toplantısı 16 Şubat 1998 tarihinde yapıldı. Başbakanlığın kamu ağları konusunda yasal düzenlemeler yapmasının ve TC Başbakanlık Kamu-Net Teknik Kurulu’nun 19 Mart 1998 tarihinde hayata geçirilmesinin ardından; 02 Haziran 1998 tarihinde ETK’nın ikinci toplantısı gerçekleştirilerek, e-ticaretin geliştirilmesine ilişkin devletin uzun vadeli temel görevleri belirlendi.

 

E-ticaret Çalışma Grubu

30 Temmuz 2001 tarihinde Başbakanlığın koordinasyonunda, geniş katılımlı bir toplantıdan hemen sonra e-Türkiye çalışmaları başlatıldı. 2001’in Ekim ayından itibaren Elektronik Ticaret Genel Koordinatörlüğü; E-Ticaret Çalışma Grubu adıyla oluşturulan13 farklı çalışma gruplarından birisi oldu ve 2002’de E-Avrupa Eylem Planı, E-Türkiye Girişimi 1.Ara Raporu ve E-Türkiye Girişimi Eylem Planı çalışmaları içerisinde görev aldı.

 

İlk kanun tasarısı taslağı

4 Aralık 2003’te, Türkiye’nin e-dönüşümü çalışmaları çerçevesinde yürürlüğe giren Kısa Dönem Eylem Planı’nın ardından; e-ticaretin hukuki altyapısını oluşturma çalışmaları başladı. Elektronik Ticaret Direktifi Çalışma Grubu, 09 Mayıs 2007’den 15 Mayıs 2008’e kadar olan bu süreçte; ilgili bakanlık ve kurumlarla toplantılar yaparak, AB’nin e-ticaret düzenlemelerinin ülkemize uyarlandığı bir rapor oluşturdu. 20 Kasım 2009 tarihinde, Adalet Bakanlığı tarafından kurulan E-ticaret Kanunu Hazırlama Komisyonu çalışmalarının ardından, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarı Taslağı tamamlanarak kamu ve özel sektör temsilcilerinin görüşlerine sunuldu.

 

2009’dan sonra, devletin e-ticaret hukuku konusundaki çalışmalarını hızlandırmasıyla; Mesafeli Satış Sözleşmesi, E-Fatura, İmza Kanunu, E-Ticareti Düzenleyen Kanun Tasarısı ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gibi e-ticareti düzenleyen kanun ve uygulamalar yürürlüğe girdi.

 

E-ticaret sektörüyle ilgili düzenlemeler, önümüzdeki dönemde hem alıcıları, hem de satıcıları koruyan ve sektörü daha da ileriye taşıyacak çalışmalar ile artarak sürecek. Siz de her anlamda ve her açıdan hızla gelişen bu alanda yer almak için daha fazla vakit kaybetmek istemiyorsanız, binlerce müşterisiyle Türkiye’de e-ticaretin önemli bir kısmını üstlenen IdeaSoft’la tanışmak için geç kalmayın. Gelin ücretsiz demo hesabınızı bugünden oluşturun ve 15 gün boyunca IdeaSoft akıllı e-ticaret paketlerini hiç bir ücret ödemeden kullanın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)