Başarılı olmak isteyen her girişimcinin kendini geliştirmek için yapması gereken 5 şey

basarili girimciler

Girişimcilik, dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünse de aslında oldukça zorlu bir süreçti. Kendi işini kurmak, bu işi yönetmek, gelir sağlamak ve uzun soluklu bir iş kurabilmek için girişimcilerin kendilerine yatırım yapması gerekiyor.

Başarılı olmak isteyen her girişimcinin kendine yatırım yapması gerekiyor. Bu nedenle de devamlı olarak yeniliklere açık olması, kendine vakit ayırması ve kendini geliştirecek çalışmalara vakit ayırması, bu yolda oldukça önemli rol oynuyor.

Her ne kadar kurulan iş modeli ve bu işin yönetimi, girişimcileri başarıya götürüyormuş gibi görünse de bir de sahne arkasındaki faktörler bulunuyor. Aslında geri planda kalan bu faktörler, girişimcilerin başarısında altın anahtar görevi görüyor. Her girişimcinin başarıya giden yolda yapması gereken 5 şey ise şu şekilde.

Meditasyon

Meditasyon dediğimizde, bizim kültürümüzde çok farklı bir algı oluşabiliyor. Ancak meditasyon demek, yerde bağdaş kurarak oturmak ve gözlerini kapatarak saatlerce oturmak değil. Bu da bir meditasyon yöntemi olabilir; ancak bizim burada bahsettiğimiz meditasyon biraz daha farklı.

5 dakika boyunca sandalyenizde oturup, sevdiğiniz bir müziği dinlerken dahi meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyonun amacı zihninizi dinlendirerek, düşüncelerinizden uzaklaştırmaktır. Girişimcilerin, oldukça yoğun bir zihin aktiviteleri vardır. Devamlı olarak ne yapmaları gerektiğini düşünebilir, işlerini geliştirmek için ne tür adımlar atacaklarını düşünebilirler.

Tabii ki tüm bunlar bir yerden sonra stres yaratmaya başlar. Bu stres anlarından kaçmak için meditasyon yapmaya vakit ayırabilirsiniz. İlk başlarda sizin için zihninizi boşaltmak zor olabilir; ancak her gün 5-10 dakika ile başlayarak bu süreyi yarım saate kadar yükseltebilirsiniz. Zihninizi dinlendirmek, işlere ve olaylara bakış açınızı değiştirecektir ve daha sakin bir zihin haliyle kararlar almanızı sağlar.

Spor ve iş dünyasında başarılı olmuş birçok önemli isim meditasyon yaptığından bahseder. Meditasyon sırasında yapmak istediklerine odaklanırken, bir yandan da zihinlerini dinlendirirler. Bu nedenle her gün birkaç dakikanızı kendinize ayırarak, zihninizi boşaltmaya çalışmanızda yarar var.

Uyku

Bir diğer önemli faktör ise düzenli ve kaliteli bir uyku rutinidir. Yoğun çalışma saatleri nedeniyle birçok girişimci uykusuz kalarak vücuduna zarar verebiliyor. Vücud yeterli derece dinlenemediği için bir sonraki gün kişinin tam performansla çalışmasını mümkün kılmıyor. Birkaç gün bu şekilde idare edebilmek mümkün; fakat bu uykusuzluk süreci bir alışkanlığa döndüğü zaman, ciddi anlamda sorunlar yaşanmaya başlanıyor.

Uykusuz kalmak hem zihinsel hem de bedensel faaliyetlerin yavaşlamasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra az uyumanın sağlık açısından da zararları bulunuyor. Uykusuzluk bir yandan da stresi artıracağı için girişimciler için oldukça zararlıdır. Yapılan araştırmalar, ortalama olarak kişilerin günde 7 saatlik uykuya ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle uykuya zamanım yok diye düşünerek, bunu bir alışkanlığa dönüştürmemeye özen gösterin.

Kendinizi geliştirecek derslere katılın

Kendi iş alanınızla ilgili kurslara ve derslere de yazılmanız oldukça önemli. Sektörünüzdeki önemli kişilerden biri olabilmek için alanınızdaki konularda da bir uzman olmanız gerekiyor. Uzman olabilmek için de devamlı olarak kendinizi geliştirmeniz ve sektördeki yenilikleri takip ederek, onları öğrenmeniz gerekir.

Kendinize yapacağınız eğitim konusunda hiçbir zaman şüpheye düşmeyin. Ne kadar çok şey öğrenerek kendinizi geliştirirseniz, bir o kadar daha yeni fikir ve yaklaşım geliştirebilirsiniz. Başkalarının çözemediği sorunları, siz çözebilir ve sektörde bir farklılık oluşturabilirsiniz.

Bunun yanı sıra farklı kurslara ve eğitimlere katılmak yeni insanlarla tanışmanızı da sağlar. Yeni insanlarla tanışarak, çevrenizi ve network ağınızı da geliştirebilirsiniz. Bu insanlarla farklı sebeplerle işler yapabilirsiniz ya da ihtiyacınız olduğu bir anda bu kişilerden yardım isteyebilirsiniz. Farklı eğitimlere katılmak bu açıdan da önemlidir.

Düzenli spor yapın

Düzenli spor yapmak, bedeninizi sağlıklı tutacaktır. Sabah saatlerinde spor yapmak vücudun gün içinde daha iyi çalışmasını sağlayacağı gibi metabolizmanızın da daha hızlı çalışmasını sağlar. İyi bir uyku ve düzenli spor yapmak, bedeninizi ve zihninizi daha sağlıklı tutacağı için, işinizde de daha enerjik ve aktif olursunuz.

Düzenli spor yapın derken, spor salonlarında saatlerinizi geçirmek anlamına gelmiyor. Günün sizin için uygun olan bir zaman diliminde, 15-30 dakika arasındaki basit egzersizler dahi sizi dinç tutmak için yeterli olabilir.

Tüm gününüz masa ve bilgisayar başında geçirenler, bir süre sonra fiziki rahatsızlıklara maruz kalabiliyor. Bu durumda da tedavi görmek gerekiyor; ancak düzenli spor yapmak bedenin sağlıklı kalmasını ve gün içindeki uyuşukluk hissinin önüne geçilmesini sağlar.

Bir mentorunuz olsun

Bir mentorunuzun olması da başarıya giden yolda sizin için oldukça faydalı olacaktır. İşinizle ilgili sıkıştığınız bir konuda yardım alabileceğiniz, akıl alabileceğiniz ve yeni fikirleriniz hakkında görüş alabileceğiniz bir mentorunuzun olması daha sağlam adımlar atmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

Bu kişi sektörünüzden bir kişi de olabilir ya da tecrübelerine ve fikirlerine güvendiğiniz bir kişi de olabilir. Önemli olan, karar vermekte zorlandığınız ya da fikir almak istediğinizde başvurabileceğiniz bir kişinin olabilmesi. Tek başınıza verdiğiniz kararlar sizi doğru yerlere götürebilir; ancak başkalarının tecrübelerinden yararlanmak, yapacağınız hataların sayısını azaltır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)