Başarılı CEO’lardan girişimcilere 9 altın öğüt

girisimcilere ogutler

Girişimcilikte başarılı olma yöntemlerinden biri de geçmişte başarılı olmuş kişilerden ve şirketlerden ders almaktır. Başarılı CEO’ların ve yöneticilerin yaptıklarından ders çıkarmak ve benzer adımları atmak, kendi işinizde de başarılı olmanız için size hem ilham kaynağı olacaktır hem de yol gösterecektir.

Özellikle internet sektöründe son yıllarda birçok şirket başarının anahtarını buldu ve bu şirketlerin yöneticileri tecrübelerini girişimcilerle paylaşarak, yol gösterici oldular. Başarılı CEO’ların girişimcilere verdikleri altın öğütlerini burada derliyoruz.

Tutkulu olun

İşinizde başarının anahtarı tutkulu olmaktan geçiyor. Girişiminiz hangi sektörde hangi hedef kitleye hitap ediyorsa etsin, yaptığınız işe olan tutkunuzun çok fazla olması lazım.

Yaptığınız işi, yapabilceğiniz en iyi şekilde yapmalısınız ve bunu yapmanızı sağlayacak olan etken de tutkunuz olacak. Her zaman hizmet verdiğiniz sektörde en iyi olmak için çalışın.

İşinize odaklanın

Tutkulu olmanın yanı sıra odağınızın da tamamen bu işte olması oldukça önemli. Odağınızın farklı noktala kayması, bir süre sonra motivasyonunuzun da düşmesine neden olabilir.

İşinizi kurarken ve kurduktan sonraki süreçte birçok farklı alana yoğunlaşmanız gerekebiliyor. Bu durumlarda da yapmanız gereken şey bir öncelik listesi oluşturmak. İlk olarak önceliği yüksek olan işlere odağınızı ayırarak iş bölümü yaptığınızda böylelikle motivasyonunuzu da düşürmemiş olursunuz ve planlı gittiğiniz için yavaş yavaş da olsa işlerinizi tamamlamış olursunuz.

İyi ve kötü olduğunuz alanları belirleyin

Her işte iyi olmanız mümkün değil. Herkes bazı işlerde daha iyi olduğu gibi bazı konularda da kötü olacaktır. Girişimci olarak, hangi konularda daha iyi olduğunuzu bilmeniz sizin için yararlı olacaktır. Böylelikle kendi başınıza yapabileceğiniz işleri belirleyebilir ve fikir sahibi olmadığınız ya da kötü olduğunuz işler için yardım isteyerek daha hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Hatalarınızı kabullenin

Hatalarınızı kabul etmek de iyi ve kötü olduğunuz tarafları bilmeniz kadar önemli. İş hayatında herkes mutlaka hatalar yapacaktır. Fakat birçok kişi yaptığı hataları kabul etmek istemez.

Hatalarınızı kabul etmek ve hatalarınızdan ders çıkarmak sizi iş hayatınızda başarıya götürecek altın kurallardan biri. Hatalarınızı kabul etmek, ilerleyen zamanlarda benzer hataları yapmamanızı sağlayacağı gibi iş hayatındaki tecrübelerinizi de artıracaktır.

Her zaman ileriye bakın

İş hayatında da başarının anahtarı her zaman ileriye bakmaktır. Zaman zaman hatalar ve başarısızlıklarla karşılaşabilirsiniz; fakat geri dönük yaşamak sizi bir yere götürmeyecektir. Hatalarınızdan ders aldıktan sonra artık gitmeniz gereken yer her zaman ilerisi olacaktır.

Geçmişte olan durumları değiştirmeniz mümkün değil; ancak geleceği şekillendirmek her zaman sizin elinizde olacaktır. Bu nedenle de iş hayatınızda geleceğe odaklanmalı ve uzun vadeli planlarınızı detaylı bir şekilde hazırlamalısınız.

Vizyonunuz olsun

Bir iş kurmak ya da bir fikre sahip olmak her zaman yeterli değildir. İş hayatında başarıya ulaşmak için vizyona da sahip olmanız gerekiyor.

Vizyon, işinizin geleceğini, insanlara sunacağınız hizmetin kalitesini, kariyerinizde gelmek istediğiniz tüm noktaları belirler. Kurduğunuz girişimle nereye geleceksiniz? İnsanlara ne sunacaksınız? Tüketicilere ne gibi faydalar sağlayacaksınız?

Bu soruların yanıtlarını vermeniz ve ulaşacağınız en üst noktayı belirlemek sizin motivasyonunuzu ve çalışma isteğinizi de artıracak.

Sanatçı olun

Seth Godin; “bir sanatçı mısınız yoksa sadece talimatları mı izliyorsunuz?” diyor bir kitabında. Bunun anlamı ise şu: Talimatları izlemek oldukça kolay ve güvenlidir. Herkesin gittiği yolu izlediğiniz de alacağınız sonuçlar bellidir ve riski yoktur.

Fakat bir sanatçı olduğunuzda daha önce başkalarının yapmadığı şeyleri yapmak ve denemek zorunda kalırsınız. Bu da sizin daha yaratıcı ve daha çok çalışmanız anlamına geliyor. Başkalarının görmediği şeyleri görmek için olaylara farklı açılardan bakmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra sanatçı olmanın riski de daha fazladır.

Fakat herkesin yaptığı şeyi yaparak iş hayatında başarılı olamazsınız. Kendiniz olmalı, başkalarının görmediği şeyleri ortaya çıkartan bir sanatçı olmanız gerekiyor.

Vazgeçmeyin

Başarıya giden yol sancılı ve zorlu bir süreç olacaktır. Bu yolun sonunu görebilmek için ısrarcı olmalısınız. Yaptığınız işin arkasında durmalı ve karşınıza çıkan zorluklara göğüs germelisiniz.

Yatırım görüşmelerinde birçok yatırımcı size hayır diyebilir. İşinizle ilgili sürekli olarak sorunlarla karşılaşabilirsiniz; ancak vazgeçmeyip bu uğurda savaştığınız sürece başarıya ulaşabilirsiniz.

Amazon dahi ilk kurulduğu zamanlarda birçok yatırımcıdan hayır cevabını almıştı. Ancak Jeff Bezos, yapmak istediği şeyi biliyordu ve bu uğurda çalışmalarına devam etti. Bugün Amazon dünyanın en büyük e-ticaret firmalarından biri ve bu da Bezos’un ısrarcılığı sonucu oldu.

Bahane üretmeyin

Bahane üretmek sizi hiçbir yere götürmeyecektir. Bir işi yapmak istediğiniz zaman her zaman bir çözüm üretebilirsiniz; fakat bahane üretmeye başlamışsanız o iş sizin için artık heyecan verici olmaktan çıkmıştır.

Girişiminizi sonuna kadar götürmek ve başarılı olmak için bahane üretmekten kaçının. Yapmanız gereken işle ilgili bahaneler üretmeye başladığınızda kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: ”Beni korkutan şey ne?”

Bir işi erteliyorsanız ya da bahane üretiyorsanız bu konu ile ilgili bir korkunuz vardır. Ya fikre inanmıyorsunuzdur, ya risk almak istemiyorsunuzdur ya da maddi yetersizlikler gözünüzde büyüyordur. Bahane üretmeye başladığınızda korkularınızı keşfeder bunların üstüne giderseniz, yavaş yavaş bahane üretmemeye başlar ve daha çok aksiyon almaya başlarsınız. Tabii ki bu da sizin başarıya giden yolda küçük ama istikrarlı adımlar atmanızı sağlar.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)