Geçmişten günümüze ticaretin gelişimi

ST 73661618 Converted 01

Bir anlığına, e-ticaret, kredi kartı, vadeli satış gibi kavramların olmadığını ve çok değerli ineğinizi küçük bir toprak parçası için takas ettiğinizi hayal edin. İşte ticaretin hikâyesi, bundan binlerce yıl önce böyle başladı.

İnsanlık tarihi kadar eski olan ticaret bugünlere gelene kadar hangi aşamalardan geçti? Günümüzde artık, satıcı ve müşterinin yüz yüze görüşmek zorunda olmadan gerçekleştirdiği e-ticaret çağındayız, ancak bütün bu süreç nasıl başladı, takas usulü alışverişten bugünlere nasıl gelindi, bu yazımızda sizin için özetledik.

Ticaret nasıl başladı?

İnsanların, ihtiyaçlarını karşılama arzusu sonucu ortaya çıkan ticaret, ilkel toplumlardan bu yana varlığını gelişerek sürdürdü. İlk defa 15. yüzyılda kavram olarak konuşulmaya başlasa da günümüzde kullandığımız anlamda ilk defa 18. yüzyılda tanımlandı ve kullanılmaya başlandı. 20. yüzyılda, sanayi ve teknolojide yaşanan gelişmeler ticaret hayatını da olumlu yönde değiştirdi.

Para ne zaman kullanılmaya başlandı?

İlk ticaretin, kişilerin fazla ürettikleri malları, ihtiyaç duyduklarıyla değiştirmeye başlamasıyla ortaya çıktığı düşünülüyor. Daha sonra insanlar, ödemede kolaylık sağlayan, deniz kabukları, küçük semboller, madalyonlar gibi değişim araçları kullanmaya başladılar. Bu gelişmeler kısa sürede para kullanımını beraberinde getirdi ve bugün anladığımız anlamda ticaret şekillenmeye başladı. Kâğıt para kullanımı ilk defa M.S. 806 yılında ortaya çıktı, bundan önce deri üzerine basılmış paralar kullanılıyordu.

Kredi kartı kullanımı

Kredi kartı tabiri ilk olarak 1887 yılında, Henry Bellamy’nin “Looking Backward” adlı ütopik romanında kullanılmıştır. Ancak gerçek hayatta kullanılması, bundan yaklaşık 65 yıl sonra Ralph Schneider ve Frank McNamara’nın, o dönem sadece restoranlarda kullanılabilecek “The Diner’s Club” adında bir kart sistemini hayata geçirmesi olarak kabul ediliyor. Kredi kartları, alışveriş kavramını belki de en çok etkileyen yenilik olarak bugün de e-ticaretin en önemli araçlarının biri olmaya devam ediyor.

İlk e-ticaret ne zaman yapıldı?

Tarihte yapılan ilk e-ticaret neydi? Uzmanlar bu konuda tek bir fikir sunmasa da birçoğu ilk e-ticaretin uyuşturucu alışverişi olduğu konusunda hemfikir. The Guardian gaezetesine göre 1970’lerde Stanfordlu öğrenciler, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde okuyan diğer öğrencilere, Arpanet hesapları ve okulun yapay zekâ laboratuvarını kullanarak bir çanta dolusu uyuşturucu madde sattılar. Teknik olarak bir ağ kullanılarak yapılan ilk alışveriş bu olsa da 1994 yılında bir kişiye internet üzerinden pizza satan Pizza Hut, ilk e-ticareti gerçekleştiren şirket olma onurunu elinde taşıyor.

İhtiyaçları çeşitlendiğinden beri ticaretle iç içe yaşayan insanoğlu, bu yeni çağda dünyanın her yerinden alışveriş yapabiliyor. Fırsatlarla dolu e-ticaret dünyasında siz de yerinizi bir an önce almak istiyorsanız IdeaSoft e-ticaret altyapı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)