E-ticaret başarısızlık hikayeleri ve başarısızlığın nedenleri

IS 260215 e ticaret basari hikaye 680x300 1

E-ticaret başarısızlık hikayeleri, akıllı girişimcilerin ders çıkarmak ve kendi stratejileri için ilham almak amacıyla yararlandıkları önemli kaynaklardan biri. Bu anlamda e-ticaret başarısızlık hikayeleri; e-ticaret girişimcileri için önemli bir yol haritası olabiliyor.

Başarı ve başarısızlık bir madalyonun iki yüzü. E-ticaret başarısızlık hikayeleri de genellikle; e-ticarette yeni yaklaşımları, strateji ve taktikleri benimseyerek, henüz keşfedilmemiş alanlara girme cesaretinden ve doğru stratejiler kuramamaktan kaynaklanabiliyor. Bu nedenle e-ticaret girişimlerinin bir kısmı başarılı olurken; bir kısmı da beklenen başarıyı gösteremeyebiliyor. İşte bu nedenle, her girişimcinin bilgi almak ve ders çıkarmak için ilgi gösterdiği e-ticaret başarısızlık hikayeleri; sektörde yer alan uzmanlar ve e-ticaret sitesi sahipleri için yol gösterici olabiliyor.

İşte dikkat edilmesi ve ders alınması gereken; e-ticaret başarısızlık hikayeleri ve bu başarısızlığın altında yatan nedenler…

Ürününün elinizde kalması

Birçok girişimcinin e-ticarete başlarken yaşadığı ortak başarısızlık hikayelerinden biri de ürünlerin e-ticaret sitesi sahibinin elinde kalması durumu olabilir. Çünkü e-ticarete başladıktan sonra her şey düşündüğü gibi gitmeyebilir. Doğru pazarlama stratejisini oluşturmamış olan girişimciler; müşterilerin kendilerine ulaşarak, ürünlerini satın almasını beklemek durumunda kalabiliyor. Bu noktada pes eden birçok girişimci e-ticaret sitesinin başarısız olduğunu kabullenerek geri çekiliyor.

Bu durumu yaşamamak ve e-ticarette belirlediğiniz satış hedefinize ulaşabilmeniz için; e-ticaret işine girmeden önce ürün yönetimi konusunda ihtiyacınız olan zaman, bütçe vb. kaynaklarınızı, pazarlama ve reklamı da işin içine katarak, iyi planlamanızı gerekiyor.

Nakit ihtiyacının karşılanamaması

Günümüzde, büyük e-ticaret sitelerinin birçoğu yüksek kâr marjlarına sahip değil. Bu nedenle e-ticaret girişimcileri, masraflar ve satış geliri arasında oluşan eksi bakiyeyi yani nakit farkını kendi ceplerinden ödemek zorunda kalabiliyor. Çünkü bu desteği vermediğiniz zaman, e-ticaret işiniz durma noktasına gelebilir. Bu durumda, e-ticaret girişimcisi ve profesyoneli olarak; genel maliyetleri azaltmaya çalışmanız ve özellikle müşteri elde etme maliyetinizi düşürmeniz gerekebilir.

Bunun yanı sıra, e-ticaret sitenizin bilinirliğini sağlamak ve giderlerinizin karşılanarak kâra geçmeye başlayacağınız; yani başa baş noktasını yakalayacağınız süreye kadar işinizi sürdürmenizi sağlayacak nakde sahip olmanızda da fayda var.

Yüksek maliyet ile müşteri elde etme

Çoğunlukla e-ticaret işletmeleri, tüm giderleri içerisinde en az “müşteri elde etme maliyeti” konusunda endişe ediyor. Bu nedenle müşteri elde etme maliyeti genellikle, “müşterinin yaşam boyu değerini belirleme” gibi uzmanlık gerektiren hesaplamalardan daha az önemseniyor. Ancak durum tam olarak böyle değil.

Müşteri elde etmek için 20 TL harcadığınızı ve müşteri başına 5 TL kâr elde edeceğinizi varsayalım. Bunun sizin açınızdan bir süre için karşılanabilir olacağı; çünkü toplamda müşterilerden elde ettiğiniz kârın yüksek olabileceği gibi bir mantık yürütebilirsiniz. Fakat bu biçimde bir akıl yürütmeyle işe başlamak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu anlamda, daha fazla müşteri elde etmek için pazarlama araçlarına yapacağınız harcamaların sağduyulu bir üst sınırının olmasında yarar var.

Satın almayı zorlaştırma

“E-ticaret sitesi sahipleri, müşterilerini satın almaya teşvik eder. Onların satın almalarını neden zorlaştırsınlar ki?” diye düşünebilirsiniz. Fakat potansiyel müşterilerini sitelerine üye olmaya zorlayan, onlara ödeme ve kargo seçenekleri sunmayan, site içi yönlendirme sorunlarına ve çöken sitelere sahip olan e-ticaret işletmeleri müşterilerin satın almalarını zorlaştırabiliyor. Bu gibi durumların yaşandığı siteler de e-ticaret başarısızlık hikayeleri arasında yerini alıyor.

Paylaştığımız, e-ticaret başarısızlık hikayeleri ve nedenlerine dikkat ederek, bu konuda verdiğimiz ipuçlarından yararlanarak; siz de e-ticaret siteniz için belirlediğiniz hedeflere ulaşabilir ve başarılı olabilirsiniz. IdeaSoft; e-ticarette satışlarınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin, siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)