6 adımda drop shipping ile e-ticarete nasıl başlayabilirsiniz?

dropshippingle satis

Drop shipping yöntemi, e-ticarete yeni başlayanlar için oldukça ideal bir sistemdir. Türkçe’de stoksuz satış olarak da bilinen drop shipping ile farklı tedarikçilerin stokların yararlanarak, kendi e-ticaret siteniz üzerinde bu ürünleri sergileyebilir ve ürünlerin satışlarını yapabilirsiniz.

Drop shipping ile detaylı bilgi almak için Dropshipping nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir? ve Dropshipping ve online pazar yerleri arasındaki farklar nelerdir? isimli rehberlerimizi okuyabilirsiniz.

Stoksuz satış yapmak isteyenler için bu rehberimizde de 6 adımda nasıl başlayabileceklerini detaylı bir şekilde ele alacağız.

Bir niş kategori / alan seçin

Dikey e-ticaret yönelmek başlangıç aşamasında daha ideal bir yoldur. Yatay e-ticaret hem ürün gamı konusunda çok geniş olması hem de rekabet konusunda zorlu bir alan olması nedeniyle zorlu bir alandır. Bu sebeple de belli bir nişe odaklanmak, daha doğru bir yaklaşım olur.

Kar marjı yüksek ürünlere odaklanın: Nişinizi seçerken, kar marjı yüksek ürünlere odaklanmanız, tedarikçilere ödeyeceğiniz meblağlar haricinde elinizde işinizi büyütmek için bir para kalmasını sağlar. Düşük ücretli bir ürünü satmakla, yüksek fiyatlı bir ürünü satmak aynı enerji ve emeği gerektirir. Bu nedenle sürümden kazanmak yerine, karlı ürünler satmaya odaklanmalısınız.

Düşük kargo ücretleri önemli: Satacağınız ürünlerin desi değerlerinin düşük olması, kargo ücretlerinin de düşmesini sağlar. Kargo maliyetlerinin artması, kar marjınızı düşürecektir.

Talep gören ürünler üzerine odaklanın: Belli bir nişe yönelmiş olsanız da talep gören ürünlere odaklanmanız, mevcut pazara oynamanızı kolaylaştırır. Talebi olmayan ürünlere odaklanmak, sıfırdan bir pazar yaratmanızı gerektiri. Bu da hem maliyetli hem de uzun vade gerektirir.

Kendi markanızı oluşturun: Stoksuz satış yapıyor olsanız da tüketiciler bunu bilmezler. Bu nedenle de kendi markanızı oluşturmanız, marka algısı yaratmanıza yardımcı olur. Bir marka olduğunuzda tüketicilerin markanıza bakış açısı daha olumlu olur.

Tedarikçilerinizi belirleyin

Stoksuz satış yaparken, birden fazla tedarikçi ile çalışmak daha doğru bir yaklaşımdır. Ürün tedariği konusunda sıkıntı yaşamamak ve devamlı olarak satış yapabilmek için birden fazla firmayla çalışıyor olmanız gerekebilir. Kimi zaman tedarikçilerinizin elinde ürünler tükenebilir ve bu da satışlarınızı olumsuz etkiler. Bu sorunu yaşamamak için yedek bir planınızın olması gerekir.

Rakip firmaları araştırın

Girmeyi planladığınız nişte var olan rakip firmaları araştırmanız da sektörü daha yakından tanımanızı sağlar. Rakip firmaların yaptıkları çalışmaları incelemeli, ulaştıkları hedef kitleyi takip etmeli ve onların stratejilerinden dersler çıkartarak, kendi satış ve reklam planlarınızı oluşturarak onların önüne geçecek çalışmalar yapmalısınız.

E-ticaret sitenizi kurun

Tedarikçi ve rakip analizlerinden sonra iş planınız daha iyi bir şekilde oturmaya başlayacaktır. Bir sonraki adımınız ise e-ticaret sitenizi kurmak olacak. Sağlam bir altyapı kullanmanız, gelecek olan trafiği karşılayabilecek bir sisteminizin ve güvenli alışveriş ortamını sağlacak bir sitenizin olması oldukça önemli.

E-ticaret sitesi kurma konusunda e-ticaret paketleri‘nden faydalanabilirsiniz. Güvenilir bir altyapı ve güvenli alışveriş için farklı paket hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz 15 günlük demo talebinde bulunarak hizmetlerimizi deneyebilir ve memnun kalırsanız hızlı bir şekilde e-ticaret sitenizi kusurusuz bir şekilde kurabilirsiniz.

Reklam, pazarlama ve satış planları oluşturun

İş planınızın haricinde reklam, pazarlama ve satış planlarınızın olması da bir hayli önemlidir. E-ticaret sitenizi nasıl tanıtacağınız, hangi mecralar üzerinde bu pazarlama çalışmalarını yapacağınız, hangi pazarlama araçlarından faydalanacağınız, hedef kitlenize ulaşırken hangi reklam kanallarını kullanacağınızı ve satışlar için ne tür stratejiler uygulamanız gerektiğine karar vererek kısa, orta ve uzun vadeli planlar geliştirmelisiniz. Bu planlara kilometre taşları da ekleyerek, belli periyotlarla bu kilometre taşlarına ulaşmak için farklı çalışmalar yapabilirsiniz.

Sonuçları analiz edin

Yaptığınız planlar sonrasında, eyleme geçirdiğiniz tüm faaliyetlerinizi ölçümlemeniz ve analiz etmeniz de bir hayli önemlidir. Reklam ve pazarlama çalışmalarından aldığınız geri dönüşümleri analiz ederek, doğru ve yanlışlarınızı görerek, ilerleyen dönemlerde daha iyi stratejiler geliştirerek, satışlarınızı ve karlılığınızı artırabilirsiniz.

Burada yapacağınız analizler hangi ürünlerin ilgi görüp hangilerinin görmediğini de anlamanızı kolaylaştırır. Böylelikle ilgi görmeyen ürünleri kaldırarak, enerjinizi ilgi gören ürünlere verebilir veya yeni ürünlerin arayışına girebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)