Yurtdışına satış yapmadan önce yapmanız ve bilmeniz gerekenler

yurtdisi satis yapmak

İnternet siteniz üzerinden dış ticaret yapmak istiyorsanız bazı unsurları bilmeniz gerekiyor. Ülke içinde satış yapmaktan oldukça farklı bir alan olan dış ticaret, gelecek vadeden pazarlara açılmak ve yurtdışına ürün satışı yapmak için oldukça yararlı olabilir.

Doğrudan bir ülkeye yönelmek ya da uluslararası satış yapmak da mümkün ve doğrudan bu bölgelerde bir şirket açmaktansa internet üzerinden de satışlarınızı yurtdışına yapabilirsiniz.

Tabii ki internetten yurtdışına satış yapmak pek de kolay bir süreç değil ve bunun için, satışlara başlamadan önce yapmanız gereken bir takım işlemler bulunuyor. Bu adımları atmak, yabancı pazarlarda istediğiniz verimi almanızı sağlayabilir.

Yurtdışına satış için hedef pazarlarınızı seçin

Ülke içindeki hedef kitlelerinizi belirlediğiniz gibi, yurtdışında ürün satışı yapmak istediğiniz pazarları da seçmeniz gerekiyor. Hangi ülkelere gönderim yapabileceğiniz ve hangi ülkelerde sizin ürünlerinize talep olacağını araştırmanız ilk önceliğiniz olmalı.

Hedef kitlenizin yanı sıra, seçeceğiniz ülkenin ekonomik ve politik durumunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu ülkelerdeki yasal prosedürler ve tüketicilerin ekonomik durumları da satış yapacağınız pazarları seçerken oldukça önemli bir rol oynuyor.

Detaylı bir pazar araştırması yapın

Hedef pazarlarınızı seçtikten sonra, detaylı bir pazar araştırması yapmanız da oldukça önemli. Bu ülkelerdeki rakip firmaları, benzer ürün satışlarını, tüketicilerin bu ürünlere olan ilgilerini, pazardaki fiyat durumunu ve pazarın gelecek vadedip etmediğini araştırmanız oldukça önemli.

Bu pazardaki rakiplerinizin verdikleri fiyatlarla rekabet edip edemeyeceğini ya da geleceği olan bir pazar olup olmadığı bu açıdan oldukça önemli. Uzun vadede size geri dönüş sağlamayacak pazarlara yatırım yapmak sadece zaman ve para kaybına neden olacaktır.

İnternet satış sitenizi kurun ve yerelleştirin

Öncelikle kendi internetten satış sitenizi kurun ve ürünlerinizi ekleyin. Eğer henüz bir satış siteniz yok ise, IdeaSoft E-ticaret paketleri içinden size uygun olan bir paketi seçebilir ve 15 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Çoklu dil seçeneği sunduğumuz çözümlerimiz ile, site içeriğini doğrudan karşı dile çevirebilir ve o bölgenin kültürüne göre sitenizi yerelleştirmek çok daha etkili olabilir.

İçeriklerinizde kullandığınız metinleri, o kültüre yönelik hazırlamanız oldukça önemli. Yurtdışına satış yapıyor olsanız bile, yine tüketicilerle olan iletişiminizi en üst seviyede tutmanız gerekiyor. Bu nedenle de sitenizin yerelleştirilmesi çok önemli.

Kültürel ve dil farklılıklarına önem verin

Dil farklılıkları önemli olsa da, en önemli unsurlardan biri de kültürel farklardır. E-ihracat yapmayı planladığınızda, alışkın olduğunuz kültürün dışına çıkmanız gerekecektir.

Kültür farkları da doğal olarak alışverişle ilgili tüm süreçleri değiştirebilir. Tüketicilerin satın alma alışkanlıkları, ürünlere gösterdikleri ilgi, markalardan beklentileri, markalarla olan iletişimleri gibi faktörler değişiklik göstereceği için yurtdışındaki hedef pazarlarınıza yönelik farklı stratejilerinizin olması gerekiyor.

Birden fazla yabancı pazarı hedefliyorsanız, tek bir strateji belirlemek yerine her ülkeye yönelik bir pazarlama ve satış politikası oluşturmanız gerekiyor.

Global pazaryerleri üzerinden de yurtdışına satış yapabilirsiniz

eBay, Alibaba, Aliexpress Rakuten gibi farklı global pazaryerlerinde sanal mağazalar açarak, ilk etapta yurtdışına satış siteleri üzerinden üzerinden yapabilirsiniz. Bu platformları kullanmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan en önemlisi, bu pazaryerlerinin zaten belli bir kullanıcısı vardır ve bu kullanıcılar sizin ürünlerinize bu siteler üzerinden ulaşabilirler.

Pazarlama çalışmalarınızı minimuma indirmiş olacağınız gibi, global sitelerde yer alarak markanızı duyurabilir ve yurtdışına bu e-ticaret platformları üzerinden satışlar yapabilirsiniz.

Yurtdışındaki depolarda stok tutabilirsiniz

Yurtdışına yapılan gönderilerde, teslimat süresinin uzaması markaların alehine oluyor. Tüketiciler ürünleri kısa zamanda teslim almak istedikleri için, yurtdışındaki internet sitelerinden çok fazla sipariş vermek istemiyorlar.

Teslimat sürenizi kısalatmak ve yurtdışındaki bağlantılarınızı kuvvetlendirmek için, yabancı bir firma ile ortak olma çalışma yoluna gidebilirsiniz.

Uluslararası para birimlerini ve ödeme yöntemlerini kullanın

Kendi siteniz üzerinden yurtdışına mal veya ürün satışı yapmayı planlıyorsanız, uluslararası ödeme yöntemlerini de kabul etmeniz gerekiyor. Bu nedenle hedef pazarınızı seçtikten sonra, bu bölgelerden gelecek olan ödemeleri nasıl alabileceğinizi öğrenmeniz ve site üzerinde bu ödeme şekillerini aktif etmeniz gerekiyor.

Ödeme yöntemlerinizi bu şekilde optimize ettikten sonra, yabancı para birimlerini de kabul etmeniz gerekiyor. Site üzerinde, günlük kurlara göre bu para birimlerini ele alabilir ve ürün fiyatlarınızı bu şekilde belirleyebilirsiniz. Tabii ki ürün fiyatlarınızı da bu para birimleri üzerinde göstermek, yurtdışındaki kullancılar için daha kullanışlı olacaktır; çünkü kendilerine ait olmayan para birimlerini kendi paralarına çevirmek kafa karıştırıcı olabilir.

Dropshipping yönteminden yararlanın

Hedef pazarlarınızı belirledikten sonra, sattığınız ürünleri elinde bulunduran tedarikçilerle iletişime geçerek, dropshipping yöntemi ile yurtdışına satışlar yapabilirsiniz.

Bu yöntem hem stok tutmadan satış yapmanızı sağlayacağı gibi hem de ürünlerin teslimat sürelerini kısalatacaktır. Hedef pazarınızdaki tüketiciler, ürünleri tüketicilere çok daha hızlı bir şekilde ulaştırabilirler. Düşük maliyetlerle yurtdışına satış yapmak isteyen firmalar için bu yöntem oldukça uygun.

IdeaSoft’un global e-ihracat yazılımları ile satış sitenizi oluşturun.

IdeaSoft tarafından geliştirilen ve sadece e-ihracat, yurtdışına satış yapmak isteyen firmalar için geliştirilmiş Shopio ürünü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Her ülkeye özel, kargo yapısı, KDV ve vergi ile ilgili modüller mevcuttur. Tamamen yurtdışına satış yapmak istiyorum diyen firmalar için geliştirilmiştir.

Dilerseniz, 15 gün boyunca ücretsiz deneyebilir ve yurtdışı satış siteniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]
[snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)