Ön ödemeli kart nedir? Avantajları nelerdir?

on odemeli kart1

E-ticarette ön ödemeli kart kullanımı son yıllarda birçok marka tarafından teşvik ediliyor. Bu kartların teşvik edilmesinin nedeni ise e-ticarete henüz tam anlamıyla güvenmeyen ve kredi kartı bilgilerinin çalınacağından korkan tüketicileri e-ticaretten alışverişe yönlendirmek olarak düşünülebilir.

Ön ödemeli kart nedir?

Öncelikle ön ödemeli kartın ne olduğunu açıklayalım. Ön ödemeli kartlar, kredi kartları gibi çalışmaktalar. Kullanıcılar bu kartları aldıklarında, kartın içine istedikleri miktarda bir para yüklerler ve sonrasında bu kartın geçtiği herhangi bir yerden (online ya da offline) kartın limiti kadar alışveriş yapabilirler.

Kartın içinde sadece kullanıcının yüklediği limitte para olduğu için, bu meblağdan daha fazlası alışverişlerde kullanılamaz. Kartın içindeki meblağ bittiğinde tüketici yeniden para yüklemesi yaparak kartı kullanabilir.

Ön ödemeli kartlar nerelerde kullanılabilir?

Ön ödemeli kartlar özellikle e-ticaret sitelerinde kullanılma amacı taşısalar da fiziki mağazalarda bu kartın kabul edildiği yerlerde de alışveriş yapabilirler.

Ön ödemeli kartların avantajları nedir?

Ön ödemeli kartların farklı kullanım alanları bulunuyor ve farklı tüketici grupları için çeşitli avantajlar sağlıyor.

Banka hesabı açmaya gerek olmaz

Bu kartlardan yararlanmak için bir banka hesabı açmanıza gerek olmaz. Ön ödemeli kartların satıldığı noktalardan ya da internet üzerinden bu kartları talep edebilirsiniz. Kartın size ulaşmasından sonra, kartı size gönderen şirketin anlaşmalı olduğu bankamatikler ya da diğer noktalar üzerinden kartınıza para yükleyebilir ve anında kullanmaya başlayabilirsiniz.

Banka üzerinde herhangi bir hesap açmadığınız için, kredi kartı almak için gerekli belgelere gerek duyulmaz ve bir işiniz olup olmaması ön ödemeli kart almanıza engel değildir. Kartın satışının yapıldığı yerlerden kartı talep etmeniz ön ödemeli karta sahip olmak için yeterli.

Kartın limiti kadar harcarsınız

Bu kartlara yüklenecek olan paranın limitini tüketici belirler. Bazı kartlarda yıllık ya da aylık yükleme limiti de bulunabilir. Yani başka bir deyişle kartın limitini aşmanız mümkün değil.

Tüketici, karta 200 TL yüklediği takdirde, internet üzerinden ya da fiziki mağazalarda maksimum 200 TL’lik alışveriş yapabilir.

İnternet üzerinde güvenlik sağlar

İnternetten alışverişlerde kredi kartı bilgilerinin çalınmasından korkan tüketiciler için ön ödemeli kartlar oldukça kullanışlı. Bu kartlarla alışveriş yaptığınızda, kartın belli bir limiti olacağı için kimlik bilgilerinize ulaşılsa bile bu kartın içindeki paradan daha fazlası harcanamaz.

SSL sertifikasına sahip ve 3D Secure kullanan e-ticaret şirketlerinde kimlik hırsızlıkları çok nadir görülen durumlar olsa da güven sorunu yaşayan kullanıcılar, internetten alışverişlerde ön ödemeli kartlar kullanmayı tercih edebilirler.

Bu kartlar kredi kartı kadar da güvenlidir. Kartın kaybolması durumunda ilgili kurumla irtibata geçerek kartı kullanıma kapatabilirsiniz.

ATM’lerden nakit para çekebilirsiniz

Ön ödemeli kartlara yüklenen paralar, ATM’ler üzerinden nakit olarak da çekilebilir. Bu karta yüklediğiniz parayı kullanmadığınız takdirde dilediğiniz zaman ATM üzerinden bu parayı çekebilirsiniz.

Öğrenciler ve 18 yaş altı tüketiciler için uygundur

Henüz kendi parasını kazanmayan ve ebeveynlerine bağlı olan öğrenciler ile 18 yaşın altındaki tüketiciler ön ödemeli kartları kullanarak online alışveriş yapabilirler.

Aileler, çocukları için ön ödemeli kartlar alabilir ve bu kartlara belli bir limitte para koyarak, çocuklarının alışveriş yapmasını sağlayabilir ve onların harcadıkları paranın da takibini yapabilirler. Herhangi bir limit aşımı olamayacağı için, ön ödemeli kartlar, ailelerin bütçe kontrolü yapmalarını ve çocuklarının harcamalarını düzenlemelerini sağlar.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)