İş yerindeki verimliliği artırmak için neler yapmalısınız?

is verimliligini artirmak

İş yerindeki verimliliğinizin artması, geri dönüşümlerinizin daha artmasını sağlayacağı gibi iş yerindeki çalışma ortamının da daha verimli olmasını sağlayacaktır.

İş yerindeki zamanın iyi ve kaliteli bir şekilde değerlendirilmesi oldukça önemlidir ve bu zamanın iyi bir şekilde değerlendirilmesi hem çalışanların hem de şirketin verimliliğini artırır.

Verimliliği artırmanın sırrı uzun saatler çalışmak değil, akıllıca çalışmaktır. Birçok kişi uzun saatlerini harcayarak kendini işe adadığını düşünsede, yapılan işte alınan verimlilik çok yüksek olmayabilir. Bunun nedeni ise gerekli verimliliğin sağlanmamasıdır. Şirket yöneticileri olarak hem kendi veriminizi hem de çalışanlarınızın verimini artırmak için bazı önlemler alabilir ve çalışanlarınızı bu yöntemlerle teşvik edebilirsiniz.

Görev başına harcanan süreye limit koyun

Her bir görev başına, çalışanların ne kadar süre harcadığını takip edin ve bu süreyi limitleyin. Bu görevlerin yapımı sırasında birçok dikkat dağıtıcı unsur, kişilerin işlerine odaklanmalarının önüne geçebileceği için her görevin yapılması için belli bir zaman limitinin olması gerekmektedir.

İlk etapta çalışanlarınız bu değişime ayak uydurmakta zorlanabilirler; fakat bu limitlerin koyulması ve bunlara uyulması, çalışanların tüm dikkatlerini bu işe vermelerini sağlayacaktır.

İş zamanı sosyal medyadan uzaklaşın

Mesai saatleri içerisinde sosyal medya kullanımı birçok çalışanın dikkatini ciddi oranda dağıtmaktadır. Birçok şirket bunun önüne geçmek için, şirket içi internet ağında bu mecralara girişleri yasaklasa dahi bu sorunun önüne geçemeyebiliyor.

Burada yapılması gereken, çalışanlara bu durumun neden önemli olduğunu ve sosyal mecraların kendi verimliliklerini nasıl düşürdüğünü anlatmak olmalıdır. Devamlı olarak bu mecraların kontrol edilmesi, işlerin tamamlanamamasına ya da olması gerekenden daha uzun sürede bitmesine neden olur. Bu nedenle de bir önceki maddede bahsettiğimiz, görev başına belli bir zaman limiti koyma koşulu, çalışanların dikkatlerini dağıtmadan işlerine odaklanmalarını sağlayacaktır.

Gereksiz toplantıları hayır deyin

Özellikle kurumsal iş yerlerindeki toplantılar verimliliğin en büyük düşmanlarından biridir. Sabahtan akşama kadar farklı farklı toplantıların yapılması ve bu toplantıların uzun sürmesi, işlerin yürümemesine neden olur.

Verimliliğin artabilmesi için bu toplantıların sayısının azaltılması ve gerekmedikçe bu toplantıların düzenlenmemesi gerekiyor.

Eğer devamlı toplantı yapılması gereken durumlar söz konusuysa bu toplantıların süresinin maksimum 15 dakika olmasına özen gösterin. Birçok kişi toplantıya hazırlıksız geldiği için bu toplantılar uzun sürebiliyor ve konunun dışına çıkılarak süre daha da uzayabiliyor.

İş yerindeki verimliliğin artması için bu toplantılara da belli bir süre limiti koymanız lazım. Aksi takdirde çalışanlarınız toplantıdan toplantıya koşarken, ellerindeki işleri yapmaya vakit bulamayacaklardır.

Aynı anda birden fazla işe odaklanmayın

Günümüzün sorunlarından biri de multi-tasking ya da aynı anda birden fazla işle uğraşmaktır. İşlerin yoğunluğu nedeniyle birden fazla işe yoğunlaşan çalışanlar, kafalarını tam anlamıyla toplayamadıkları için, daha kısa sürede yapılacak işleri, daha uzun sürelerde tamamlarlar. Bu nedenle çalışanların aynı anda birden fazla işe odaklanmalarına sebep olmayacak şekilde yönetilmeleri gerekiyor.

Yoğun bir tempo dahi olsa, çalışanların görevleri tek tek ele alarak, daha hızlı bir şekilde bu işleri bitimelerine yardımcı olmanız, hem onların stresini azaltacaktır hem de verimliliği artıracaktır.

Düzenli molalar verin

Çalışanların belli aralıklarla molalar vermesi de gerekiyor. Sabah 9 akşam 6 mesai saatleri içersinde kimse aralıksız çalışacak güce, enerjiye ve sabıra sahip değildir. Kişiler bir süre bu tempoda çalışsalar bile, bir süre sonra sorunlar yaşamaya ve bu sorunları size yansıtmaya başlarlar. Bu nedenle çalışanların belli aralıklarla mola vermlerini sağlayın ve molalar konusunda onları teşvik edin. Her saat başında 5-10 dakikalık bir mola, stres seviyesini azaltacağı gibi, kişilerin dikkatlerini de toplamasını sağlar.

Çok değil, akıllı çalışmayı teşvik edin

Birçok şirket yöneticisi uzun mesai saatlerini ve aralıksız çalışmayı desteklese de bu yöntem verimliliği artırmaz aksine, işlerin aksamasına neden olur.

Çalışanlarınızın, planlı ve konsantre bir şekilde işlerine odaklanmalarını sağlayarak, işlerin vaktinde bitmesini sağlayacağınız gibi verimliliğin de artmasını sağlarsınız.

Akıllı çalışmak, işleri planlayarak, belli zaman dilimlerine ayırmayı gerektirdiği için, çalışanları bu konuda yönlendirmek ve bilgilendirmek sizin göreviniz olacaktır.

Küçük hedefler koyun

İş yerindeki verimliliği artırabilmeniz için, çalışanlarınıza küçük hedefler koymalarını söyleyin. Ya da bu hedefleri yönetici olarak siz belirleyin. Haftalık hedefler belirlemek, çalışanlarınızın bu hedefleri tutturmak için daha kararlı bir şekilde çalışmalarını sağlayacaktır.

Başarıları ödüllendirin

Çalışanlarınızın tutturduğu hedefleri veya diğer başarıları ödüllendirmek de iş yerindeki verimliliği artırır. Çalışanlar, yaptıkları işin karşılığını maddi ya da manevi bir şekilde aldıklarında işlerine olan bağları daha çok artacaktır. Ödüllendirileceğini bilen çalışanların, işe olan yaklaşımları daha olumlu bir şekilde değişecektir ve bu ortamı onlara sağladığınız zaman iş yerindeki verimliliğinizi de artırmış olursunuz.

Çalışanlarınız, şirketinizi ayakta tutanlar kişilerdir ve onlara bu şekilde yaklaşmak ve davranmak onları mutlu edeceği için, mutlu bir şirket ortamı sağlar. Bu da tabii ki geri dönüşümlerinize olumlu bir şekilde yansıyacaktır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)