Geçmişten günümüze alışverişin tarihi

Gecmisten gunumuze alisverisin tarihi

Alışveriş konusunda, geçmişteki toplumsal ve kültürel eğilimleri belirlemek için; genellikle, insanların o dönemlerde satın aldıkları ürünlere odaklanırız ve hangi ürünleri daha çok satın aldıklarını incelenir.

Peki, insanlar geçmişte nasıl alışveriş yapıyorlardı? Tüketicilerin bugün sahip olduğu özellikleri ve eğilimleri etkilemiş olan noktalar neler? Hangi toplumsal olaylar ve teknolojik gelişmeler insanların alışveriş kararlarını ve alışveriş yapma biçimlerini etkiledi? İnsanlar kendilerine alışveriş yapma kararı verdiren bilgiyi nereden elde ediyorlardı ve satın alma süreci nasıl işliyor?

IdeaSoft olarak; geçen yüzyılın ortalarından günümüze, Amerika’da yaşanan önemli teknolojik ve toplumsal gelişmeler sonucu, insanların alışveriş konusunda yaşadıkları dönüşümü sizler için özetledik…

Televizyonun ilk etkileri

  • 1950’lerin yarısından itibaren televizyon yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı. Bu gelişimle birlikte reklamcılığın altın çağı yaşanmaya başladı. Özellikle otomobil reklamlarının etkisiyle, otomobil artık bir statü sembolü haline geldi.
  • 1949’da; restoranlarda, gelecekteki kredi kartlarının temelini oluşturan yemek kartları kullanılmaya başlandı. 1951’e gelindiğinde bu kartları 20 bin kişi kullanıyordu.
  • İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonominin yükselişe geçmeye başladı.
  • 1950’ler kapıdan satışın en parlak dönemiydi.

‘Baby boomer’lar kendini göstermeye başlıyor

  • 1960’lar; gelirlerin yükseldiği, boş vakitlerin ve ekonomik varlığın arttığı yıllardı.
  • 2. Dünya Savaşı sonrası yani 1946 ile 1964 yılları arasında doğan baby boomer’lar sosyal yaşamı, sanatı ve pazarlamayı değiştirdi.
  • Bu dönemde savaş sonrası ortaya çıkan toplumsal değerlerin etkisiyle reklamlarda dürüstlük ve etik yaklaşımlar benimsenmeye başlandı.

Televizyon yaygınlaşıyor

  • 1975 yılı itibariyle televizyon, dünya çapında geniş izleyici kitlesine ve çoklu kanallara kavuştu.
  • Yine bu dönemde her gün 1600 civarında reklam üretiliyor; insanlar çeşitli gazete, dergi, radyo ve televizyon reklamlarına maruz kalıyordu. Bu dönemde reklam harcamaları milyar dolarlar seviyesine ulaştı.
  • 1977 yılı kişisel bilgisayar endüstrisinin başlangıcıydı. Apple’ın ilk modeli üretildi. Masaüstü bilgisayar (PC) öncesi bu dönem, bilgiye ulaşma konusunda yaşanacak devrimin temeliydi.
  • Tarihteki ilk “istenmeyen e-posta” 1978’de; yeni bir bilgisayara ilişkin sunumunun, 400 kişilik bir listeye gönderilmesiyle ortaya çıktı. On yıl sonra, istenmeyen e-posta bildirisi ve filtrelerle buna bir çözüm bulunacaktı.

Yeni teknolojiler

  • 1980’ler, çeşitli yeni teknolojilerin yaygınlaşmaya başladığı ve tüketicilere üzerindeki etkilerinin belirginleştiği yıllardı.
  • Televizyon kumandası, kanallar arasında özgürce dolaşma; video teknolojisi de programları kaydetme olanağı veriyordu. Bu teknolojiler, tüketicilerin reklamsız olarak televizyon programlarını izlemelerini sağladı.
  • Online alışverişle birlikte eBay ve Amazon sahneye çıktı.
  • 1994’te internet reklamları başladı. Hotwired’ın web sitesinde 30 bin dolar karşılığında 12 hafta boyunca banner’lar yayınlandı; ilk ‘banner’ yüzde 44 oranında tıklanma oranı aldı.

E-ticaret dönemi

  • İnternet kullanımının dünya çapında yayılması, e-posta ve arama motoru pazarlamasını ortaya çıkardı. Artık yeni popüler olmuş blog’larda bile ürün reklamları yer alıyordu.
  • Sürekli dönüşen tüketici alışkanlıkları; internet sayesinde, tüketicilerin bir reklama tıklayarak ürün satın almaya başlamasını sağladı. Banner’lar ve aniden sayfada beliren reklamlar yaygınlaştı.
  • 1900’lerin ortalarında, 300 milyon dolar olan reklam harcamaları; 2000’lerde üçe katlandı.

Mobil çağ

  • 2002’de cep telefonu yaygınlaşmaya başladı.
  • 2005’de açılan Seattle merkezli Yelp’in sitesinde; 2009 yılı itibarıyla, 60.000 yorum yapıldı ve site, kent restoranlarının yüzde 70’ine ilişkin müşteri bilgisi sunar hale geldi.
  • 2004’te kurulan Facebook 2009’da reklamlarda hedefleme özelliklerini duyurdu.
  • İçinde bulunduğumuz yıllarda artık internet kullanıcılarının yüzde 73’ü online yorumların satın alma kararlarını doğrudan etkilediğini söylüyor.

Günümüzde, mobil cihazlar ve sosyal medya sayesinde şirketler, potansiyel müşterilerinin alışverişlerini yönlendirebilme gücüne sahip. Bu amaçla; kaliteli içerikler üreterek potansiyel müşterileriyle çevrimiçi etkileşim kurabilen e-ticaret şirketleri satışlarını da artırabiliyor.

Alışverişin tarihine ilişkin paylaştığımız ipuçlarından hareket ederek, siz de e-ticaret siteniz için gelecek projeksiyonu gerçekleştirebilirsiniz. IdeaSoft; satışlarınızı artırmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan her konuda yanınızda. IdeaSoft akıllı e-ticaret paketlerinin sunduğu avantajlardan yararlanmak için, hemen ücretsiz demo hesabınızı oluşturabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)