E-ticaret site tasarımlarında yapılan hatalar ve zararları 1. Bölüm

site tasarimlarindaki hatalar

E-ticaret site tasarımı oldukça önemli bir konudur. Site tasarımları ve sitenin içerisindeki öğelerin detayları, şirketlerin geri dönüşümlerini artırmalarında büyük bir role sahiptir.

E-ticaret site tasarımlarında bu tür unsurlara dikkat etmemek, istenilen sonuçlara ulaşılamamasını sağlayacağı için şirketlerin kapanmasına dahi neden olabilir.

Tasarımlar tabii ki önemlidir; fakat işin arkasında bir de yönetim tarafı vardır. Kötü tasarımlı siteler illa ki kapanacak veya başarısız olacak diye bir kaide bulunmuyor; fakat dış görünüşün önemli olduğu bir zaman diliminde, tasarımınızın satışlarınıza ve size olan güvene etki edeceği bir gerçektir.

Bu yazımızda e-ticaret sitelerinin tasarımlarında sıkça yapılan hatalardan ve bu hataların şirketlere verdiği zararlardan bahsedeceğiz. Konu oldukça detaylı olduğu için bu rehberimizi iki bölüm halinde yayınlacağız. İkinci bölüm yarın yayında olacak.

Yeni bir e-ticaret sitesi açmayı planlıyorsanız ve tasarım konusunda bu tür sorunlar yaşamamak için İdeaSoft e-ticaret paketlerine göz atabilir ve 140’dan fazla tasarımdan birini kendiniz için seçebilirsiniz.

İlgili rehber: 2015 internet sitesi tasarım trendleri

İletişim sayfası ve bilgisi eksiklikleri

E-ticaret sitenizin iletişim sayfasının eksik olması ya da yetersiz olması yapılan en büyük hatalardan biridir. Bu sayfanın eksik olması ve iletişim bilgilerinizin site üzerinde yer almaması ciddi sorunlar ortaya koyar.

Fiziki mağazalardan alışveriş yapan tüketiciler bir sorunla karşılaştıklarında kiminle iletişime geçeceklerini bilirler; fakat online alışverişlerde doğrudan bir kişi bulunmamaktadır. İletişim sayfası ve bilgileri, tüketicilere muhattap alabilecekleri biri olduğunu yansıtır.

Zararlar ve ne yapmak gerekli?

Bu bilgilerin olmaması tüketicilerde güvensizliğe neden olur. İletişim bilgilerinin olmaması, bir sorunla karşılaşıldığında muhattap alınabilecek birinin olmadığı izlenimi yaratır, bu tüketicilerin site üzerinden alışveriş yapmamalarına neden olur.

İletişim bilgilerinize ait bir sayfanın olması ve bu sayfada açık adresinizin, e-posta ve telefon bilgilerinizin yer alması gerekmektedir. Bu sayfanın linkine sitenin farklı yerlerinde yer verebilir ya da iletişim numaranızı sitenizin belli bir alanına sabitleyebilirsiniz.

Detaylı ürün bilgi ve görsellerine yer vermemek

Site üzerinde ürün bilgilerinin ve görsellerinin detaylı bir şekilde yer alması gerekmektedir. Online alışverişlerde tüketiciler bu bilgiler ve görseller doğrultusunda ürün hakkında bilgi alabilmekteler. Sitenizde bu verileri detaylı olarak paylaşmadığınız takdirde ürün hakkında tüketiciye yeterli bilgi vermemiş olursunuz.

Zararlar ve ne yapmak gerekli?

Tüketiciler ürün hakkında detaylı bilgi ve görsel içerik bulamadıkları için ürünü satın almaktan vazgeçebilirler. Sitenizi terk ederek farklı sitelerde bu ürünleri arayabilirler. Bu durum da satışlarınızın düşmesine neden olur.

Bu nedenle sitenizdeki ürün açıklamalarını yazarken detaylı bilgilere yer vermeli ve ürünün iyi çekilmiş fotoğraflarını kullanarak görsel olarak da tüketicilere gerekli detayları sunmalısınız.

İlgili rehber: Kaliteli ürün fotoğrafları nasıl çekilir?

Karışık ana sayfa ve landing page’ler

Geniş ürün yelpazesine sahip bir e-ticaret sitesi olabilirsiniz. Bu nedenle de ziyaretçilerinize sunacağınız birçok ürün bulunabilir. Bu durumda da çok fazla kategori sayfasına sahip olacağınız için tasarımınızın karmaşık bir hale gelmesine neden olabilir. Ana sayfanızda ya da landing page’lerde bu karışıklığı çözememeniz, tüketicilerin kafasını karıştırabilir.

Zararlar ve ne yapmak gerekli?

Kategori dizilimini ve sayfa içindeki yerleşimini çok karışık bir hale getirmek, sayfa üzerinde tüketicilerin odaklanma sorunlarına neden olur. Okunması gereken çok fazla detay olması nedeniyle tüketicilerin aklı karışabilir ve ne yapmaları gerektiğini kavrayamayabilirler. Kafa karışıklığı da sitenizden ayrılma ile sonuçlanabilir.

Sayfalarınızda kategori dizilimlerini mümkün olduğu kadar sade yapmalı ve tüketicilerin kafalarını karıştırıp, siteye odaklanmalarını sağlayacak unsurları sayfalardan kaldırmalısınız.

Uzun ve zor ödeme işlemleri

Ödeme işlemlerinin karışık bir şekilde tasarlanmış olması da bir diğer hatadır. Bu sayfaları ve işlemleri uzun tutmak tüketicilerin işlemlerden sıkılmasına neden olabilir.

Zararlar ve ne yapmak gerekli?

Kafa karıştıran ödeme işlemleri tüketicilerin satın alma işleminden vazgeçmelerine neden olur. Bu da sepeti terk edenlerin ve alışverişi yarıda bırakan kişilerin oranını artıracağı için şirketinizin zarar etmesine neden olacaktır.

Ödeme işlemlerini mümkün olduğunca kolay bir hale getirmeniz gerekiyor. Bu sürecin uzaması ve karmaşık bir hale gelmemesi için dikkat dağıtıcı unsurları elemeli ve süreci tüketiciler için kolaylaştırmanız gerekiyor. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz.

İlgili rehber: Ödeme sayfalarında dikkat dağıtıcı unsurlar nelerdir?

İlgili dosya: Ödeme sistemleri hakkında bilinmesi gerekenler

Satın alma için üye girişi zorunluluğu

Site tasarımlarında yapılan bir diğer hata ise satın alma işlemi için üye olma zorunluluğunun getirilmesi. Bu tip yaklaşımlar e-ticarette çok da doğru değildir. Üye kazanmak için yapılan bu tür yaptırımlar tüketicilerin siteyi terk etmesine neden olabilir.

Zararlar ve ne yapmak gerekli?

Sitenize üye olmayan kişiler bir ürünü satın almak için kendilerini bu işlemi yapmaya zorunlu hissedeceklerdir. Bazı tüketiciler sitenizden tek seferlik alışveriş yapmak isteyebilirler ya da üye olmak istemeyebilirler. Bu durumda da onlara bu fırsatı sunmadığınız için satın alma işlemini yarıda bırakabilirler.

Siteniz üzerinde “Üye Girişi” ve “Ziyaretçi Girişi” olmak üzere iki farklı bölüm hazırlayabilirsiniz ve üye olmak istemeyen kişilerin “Ziyaretçi Girişi” üzerinden satın alma işlemlerini yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Güvenlik sertifikalarına yer vermemek

Yapılan bir diğer yanlış ise e-ticaret üzerinden satış yaparken gerekli olan yazılım ve sertifikalara sayfa üzerinde yer vermemektir. Bu sertifikaların görünmemesi ya da sayfada yer almaması olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Zararlar ve ne yapmak gerekli?

Son düzenlemelerden ve yasalardan sonra internet üzerinden satış yapan firmaların güvenlik sertifikalarına ve yazılımlara sahip olması gerekmektedir. Bu bilgilerin tüketicilere sunulmaması güvenlik sorunlarına neden olacaktır. Tüketicilere bu sertifikaları sunmadığınız durumlarda, güvenilir bir e-ticaret sitesi olmadığınız anlamına gelir.

Sahip olduğunuz sertifikaları ve yazılımları sitenin görünür bir bölümünde tüketicilere sunmanız gerekmektedir.

E-ticaret site tasarımlarında yapılan diğer hataları yazının ikinci bölümünde ele almaya devam edeceğiz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)