Mobilde dokunmatik ekranlar için 5 klavye optimizasyon önerisi

dokunmatik ekran optimizasyonu

E-ticaret sitelerine mobilden gelen trafiğin hızlı bir şekilde artmasıyla beraber, mobile olan yatırımlar da giderek artıyor. Ancak mobil site ve uygulamalardaki kullanılabilirlik de bir o kadar önemli hale gelmeye başlıyor.

Mobil siteye ya da mobil uygulamaya yatırım yapan şirketler, bazen bu kullanıcı deneyimini göz ardı edebiliyor. Küçük detayların üzerinde durulmaması da kullanıcı deneyimini olumsuz bir şekilde etkilediği için, tüketiciler bazı markaların mobil site veya uygulamalarını kullanmak istemiyor.

Mobile uyumlu sitelerin kullanımındaki karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de klavyelerin yeterince iyi performansta çalışmıyor olması.

Akıllı telefonların ekranları küçük olduğu için klavye kullanımı da e-ticaret sitelerinde bilgi girişi yaparken zorlaşabiliyor. Bunun yanı sıra klavyeler tam olarak siteye uyumlu şekilde optimize edilmemişse o zaman kullanıcı deneyimi kötü bir şekilde etkileniyor. Tüketicilerin kullanıcı deneyimlerini artırmak ve bilgi girişlerinde onlara kolaylık sağlamak için dokunmatik ekranların optimizasyonunda bazı öğelere dikkat etmeniz gerekiyor.

Otomatik tamamlama özelliğini kapatın

Akıllı telefonlardaki otomatik tamamlama (Auto-correct) özelliği normal kullanımlarda kullanıcılara faydalı olabilir; ancak bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken, bu özellik kullanıcılara sıkıntı çıkartabilir.

Adres ve kimlik bilgilerinin girişi sırasında bu özelliğin açık olması, kullanıcının farkında olmadan farklı bir kelime girişi yapmasına neden olabilir. Adres satırında yanlış bir kelimenin girilmesi de tüketicinin sipariş ettiği ürünün yanlış bir adrese gitmesine yol açabilir.

Bu durumda kullanıcı bu hatayı fark etmeyebilir ve işleme devam edebilir. Ancak teslimat gerçekleşmediğinde müşteriniz bu durumdan sizi ve kargo firmasını suçlu tutabilir. Bu da müşteri ilişkilerinizin kötüye gitmesine ve tüketicinizin mağdur duruma düşmesine neden olabilir.

Uygun klavye tiplerini gösterin

Tüketiciler mobil cihazları üzerinden web sitelerini ziyaret etseler de alışveriş işlemlerini masaüstü bilgisayarlarından tamamlamayı tercih edebiliyorlar. Bunun nedenini de gerekli bilgilerin girişlerinin ve ödeme işlemlerinin yapımının telefonda zor olmasına bağlıyorlar.

Bu tip durumlarda kullanıcılara mümkün olan en iyi çözümü sunarak, mobildeki kullanıcı deneyimlerini artırmanız gerekiyor. Bunun için de klavye seçenekleri üzerinde durmak gerekiyor.

Örnek üzerinden gitmek gerekirse; adres satırının girişi yapılırken, klavyenin harfler seçeneği kullanıcıya sunulmalı. Cep telefonu ya da kredi kartı numaraları sorulduğunda ise klavyenin “rakamlar” bölümü kullanıcıya otomatik olarak sunulmalı.

Kullanıcı zaten küçük bir ekran üzerinden işlem yapıyor ve bu durumda da bir de devamlı olarak klavye tipini değiştirmemeli. Bunun için klavye optimizasyonunu sizin yaparak, kullanıcının deneyimini artırmanız gerekiyor.

”İleri” ve “Geri” butonlarına yer verin

Klavye bölümünün üstünde “İleri” ve “Geri” seçeneklerine yer vermeye özen gösterin. Kullanıcı her boşluğu doldurmaya çalıştığında parmağıyla o küçük alana tıklamaya çalışmamalı.

ileri ve geri butonları kullanıcının bu geçişleri daha kolay ve daha hızlı yapmasına olanak sağlar. Kullanıcıların bazıları ekrana dokunarak bu geçişleri de yapabilir; ancak markanızın onlara bu iki opsiyonu sunması, her kullanıcı tipi için kullanıcı deneyimini geliştirmeyi sağlamış olur.

İlgili tuşlar tek bir klavye ekranı üzerinde bulunsun

Örnek olarak e-posta adres girişinin yapıldığı bir menüde, klavye üzerindeki Türkçe karakterler kaldırılıp, e-posta adreslerinde kullanılan semboller bu klavye üzerinde gösterilebilir. Böylelikle kullanıcı klavye tipini değiştirmeden tek bir klavye ekranı üzerinden karakter girişlerini yaparak işlemlerini tamamlayabilir.

Otomatik büyük harf özelliğini gereken yerlerde kullanın

Dokunmatik ekranların klavyelerinde cümle başlarındaki ilk kelime ve noktadan sonraki ilk kelimenin baş harfi otomatik olarak büyük harfle yazılıyor. Ancak bu özelliğe bazı alanlarda gereksinim duyulmuyor.

İsim ve adres bilgilerinde bu özellikten faydalanılabilir; ancak e-posta adresinin girişinin yapıldığı satırda bu özelliği kapatabilirsiniz. E-postalarda büyük harf kullanılmadığı için kullanıcı doğrudan küçük harflerle bilgilerini doldurabilmeli.

Bu tip küçük detaylar, belki sizin için çok önemli olmayabilir ve göz ardı edilebilir. Ancak kullanıcı deneyimini artırmak için bu tür küçük detayların üzerinde durmakta yarar var. Bu tür detaylara özen göstererek kullanıcıların mobil siteniz ya da mobil uygulamanız üzerinden daha rahat alışveriş yapmasını sağlayarak mobildeki geri dönüşüm oranlarınızı da artırabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)