Sosyal medya içerik takvimi oluştururken bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler

sosyal medya takvimi1

Sosyal medya çalışmalarında beklenenin üstünde bir performans alabilmek ve her zaman aynı standardı koruyacak paylaşımlar yapabilmek için bir plan dahilinde hareket etmeniz gerekir. Sosyal mecralarda paylaşacağınız içerikleri önceden planlamanız ve bir takvim üzerinden ilerlemeniz, bu mecralardan alacağınız geri dönüşümleri artırmanıza yardımcı olurken, hangi çalışmaların size iyi sonuçlar verdiğini görmenizi sağlayarak, ilerleyen dönemler için daha iyi stratejiler oluşturmanızı sağlar.

Sosyal platformlardaki paylaşımlar için bir takvim oluştururken bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken konular bulunuyor. Bu rehberimizde de bu konuların üzerinde duracağız.

Neden bir sosyal medya içerik takvimi oluşturmalısınız?

Zaman yönetimi

Zaman yönetimini yapabilmek ve içeriklerinizi zamanında yayına hazır hale getirmek için bu içerik takvimine ihtiyacınız vardır. Sosyal mecralar üzerinde hangi zaman dilimlerinde hangi içerikleri paylaşacağınızı önceden bilmeniz, bu içerikleri zamanında hazırlamanıza yardımcı olur.

Ekip yönetimi

Bu takvimi oluşturduğunuzda ekibinizi yönetmeniz ve onların çalışmalarını takip etmeniz de daha kolay olur. Ekibinizin ne yoğunlukta çalışacağını görebileceğiniz gibi onların hangi işleri tamamladıklarını da bu takvim üzerinden takip edebilirsiniz.

Başarılı kampanyaları görürsünüz

Takvim üzerindeki içerikleri takından takip ederek başarılı sonuçlar aldığınız kampanyalarınızı da analiz edebilirsiniz. Geniş zamanlı bir çalışma yapıldıysa bu kampanyaları ilerleyen dönemlerde sosyal mecralarda yeniden paylaşarak, yeni takipçilerinizden de geri dönüşümler alabilirsiniz.

Büyük kampanyalar planlama gerektirir

Sosyal mecralar üzerinde düzenleyeceğiniz büyük kampanyalar için bir ön hazırlık sürecinin olması gerekir. Bu da belli bir planlama gerektirir. Takviminizi oluşturduğunuzda ilerleyen dönemlerde hazırlayacağınız büyük kampanyalarınız için bir planlama yaparak, ön hazırlıklarınızı daha erkende n yapmaya başlayarak, kampanyanızı en iyi hale getirecek çalışmalarınızı yapmaya başlayabilirsiniz.

İlgili rehber: Facebook gönderilerinizde daha fazla etkileşim nasıl alabilirsiniz?

Takvim oluştururken dikkat etmeniz gerekenler

Hedef kitlenizi iyi tanıyın

İçeriklerinizin talep görebilmesi için hedef kitlenizi iyi bir şekilde tanımanız gerekir. Hedef kitlenizin hangi sosyal ağlarda aktif bir şekilde yer aldığını, hangi konulara daha fazla ilgi gösterdiğini, onların demografik yapılarını ve hangi zaman dilimlerinde aktif olduklarını yakından takip etmeniz, sosyal mecralar için oluşturacağınız içeriklerin konseptini ve içeriğini belirlemenizi sağlar.

İlgili rehber: Hangi sosyal medya platformunun sizin için daha uygun olduğunu nasıl seçebilirsiniz?

Onların ilgi alanlarına yönelemediğiniz durumlarda, yaptığınız paylaşımlardan beklediğiniz geri dönüşümleri almanız bir hayli zorlaşacağı için yatırım getiriniz de düşmeye başlayacaktır.

Ne tür içerikler yayınlacağınıza karar verin

Hedef kitlenizle ilgili araştırmalarınızı yaptıktan sonra sosyal ağlar üzerinde ne tür içerikler paylaşacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu içeriklerin konsepti, içeriklerin kaçının satış, kaçının etkileşim odaklı olacağı, içerik formatları gibi birçok konuya planlama aşamasında karar vermeniz gerekir.

Planınızı oluştururken, herbir içeriğin asıl amacını da belirlemeye özen gösterin. Tüm paylaşımlarınızın amacı satış odaklı olmak zorunda değil. Etkileşim ve yeni takipçiler kazanarak, marka bilinirliğini artırmak için de paylaşımlar yapabilirsiniz. Planlarınıza tüm bu amaçlarınıza hitap edecek içerilerinizi dahil etmeniz gerekir.

Paylaşım zaman dilimlerinizi iyi seçin

Paylaşımlarınızdan en iyi geri dönüşümleri alabilmek için doğru gün ve saatlerde bu paylaşımlarınızı yapmaya özen göstermeniz gerekir. Aktif olduğunuz sosyal ağların istatistik özelliklerinden yararlanarak, takipçilerinizin hangi zaman dilimlerinde aktif bir şekilde bu mecraları kullandığını analiz ederek, sosyal medya takvimlerinizde bu zaman dilimlerini paylaşımlar için kullanabilirsiniz.

İlgili rehber: Sosyal medya paylaşımı için en uygun zaman nasıl bulunur?

Bu istatistik verilerinin yanı sıra kendiniz de A/B testleri yaparak hangi zaman dilimlerinde daha yüksek geri dönüşümler elde ettiğinizi ölçümleyerek sizin için en iyi performansı verecek zaman aralıklarını bulabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)